A Start program keretében innovatív vállalkozói ötletek megvalósítására pályázhatnak keddtől a 18 és 35 év közöttiek – jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.
Az induló vállalkozásoknak szóló programot tavaly írták ki először, akkor több mint 100 fiatal pályázott ötletekkel, amelyekből 19 elképzelés megvalósítását segítették; idén már másodszor lehet jelentkezni.
A Nemzeti Tehetség Program – amelyhez a startup program is tartozik – keretében összességében évente 300–350 ezer fiatalt támogatnak, a program létrehozása óta eltelt 14 év alatt 19 ezer projekt keretében összesen 33 milliárd forintot helyeztek ki. Jelenleg az egészségügyi-szociális területen, a zöld témakörben várják a vállalkozói ötleteket, továbbá olyan elképzelések megvalósulását támogatnák, amelyek közösségi problémákra nyújtanak megoldást.
A 2021. évi fődíjat két startup nyerte el: a Hungary Hiring külföldi diákoknak és hazai cégeknek szóló munkaerő-közvetítő és a Helyben kész nevű, az agrártermékek tartósításában és feldolgozásában segítő eljárásokkal foglalkozó társaság.
Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője elmondta: a húsz kiválasztott ötlet gazdája egyenként 3 millió forintos kezdőtőkét nyer el, továbbá részt vehet a Design Terminállal közösen szervezett vállalkozási képzésen. Ezt követően miden résztvevőnek esélye nyílik arra, hogy további 5 millió forint támogatásban részesüljön, így még közelebb kerüljön „álmai vállalkozásához”.
A két fődíjazottat 2023. március végén egy szakmai zsűri választja ki.
A pályázatokat idén december 20-ig lehet benyújtani, a program részleteiről a startprogram.designterminal.org honlapon lehet tájékozódni. (MTI)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.