Fenntarthatósági pályázat segíti a kkv szektor gazdasági kilábalását

2021. 05. 04., 16:00

Az Európai Unió vállalkozásainak mintegy 99 százaléka kkv, ezért a szektor jelentős szerepet játszik a gazdasági életben, azonban a világjárvány számos olyan hatást eredményezett, ami a cégeket kihívások elé állította. Fenntarthatóságuk és eredményességük megőrzése érdekében a vállalatok kreatív megoldásokat kerestek és új módszereket vezettek be.

A kialakult új piaci viszonyokra reagálva, az idén 190 éves Generali Biztosító a kis-és középvállalatok támogatását tűzte ki célul. Az EnterPRIZE elnevezésű program keretében a társaság ötrészes, ingyenes edukációs webinárium-sorozattal és egy most induló pályázattal is segíti a kkv-k működését.

Március óta az online tudásmegosztó szemináriumokon azokat a jó gyakorlatokat osztották meg a Generali által felkért neves szakemberek és cégvezetők, amelyek kifejezetten a kkv szektort készítik fel a jövő kihívásaira. A képzéseken szó esett a digitalizációról, a hatékonyságnövelésről és a vállalatvezetés kockázatairól is.

A sorozat utolsó eseményének témája a fenntarthatóság volt, mint sikertényező. Az előadók (Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója; Kudron Anna, PINKPONILO kreatív stúdió egyik alapítója; és Kalmár Anna, az AdniJóga alapítója) bemutatták a munkahelyi jólét, a környezetvédelem és a mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás egy-egy, a gyakorlatban is sikeresen működő példáját.

Pályázati témák: munkavállalói jólét, környezetvédelem, mikroközösségek iránti felelősségvállalás

A megváltozott gazdasági helyzet megköveteli a fenntartható projektötleteket, ezért az EnterPRIZE pályázat is ezen üzleti modelleket díjazza.

A biztosítótársaság a munkavállalói jólét kategóriában azokat a megoldásokat várja, amelyek a munkavállalók vagy családjuk jó közérzetét, fejlődését támogatják. A benyújtott nevezések lehetnek családbarát intézkedések, úgymint a gyermekfelügyelet vagy szabadidős programok szervezése, de szakmai tréningekkel is hozzájárulhatnak a jobb munkakörülményekhez.

A fenntarthatósági program másik fő eleme a környezetvédelem. Ebben a kategóriában minden olyan ötlettel lehet pályázni, melyek csökkentik a környezeti terhelést, valamint a káros anyagok kibocsátását. A projektek továbbá magukba foglalhatják azokat a kezdeményezéseket is, amelyek megújuló energiaforrásokkal, újrahasznosítással vagy akár képzések segítségével próbálják megóvni a természetet.

A kkv-k sok esetben nagy hatást gyakorolhatnak a közösségi életre is, ezért a mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás kategóriában azokkal a programokkal lehet pályázni, melyek helyi szinten nyújtanak segítséget, legyen szó jótékonykodásról vagy a sport és kultúra támogatásáról.

Fenntartható és megvalósítható projekteket várnak

A fenntarthatóság, valamint a technikai megvalósíthatóság kiemelt szempont az értékelésnél. Az EnterPRIZE fenntarthatósági program szakmai együttműködő partnerei Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet igazgatója és Kamasz Melinda, a Növekedés.hu hírportál főszerkesztője. A szakértők a Generali Biztosítóval közösen május 31-én kategóriánként hirdetnek egy-egy nyertest, akik egyenként bruttó 3 millió forintos támogatásban részesülnek a benyújtott program megvalósításához. A legjobb ötlettel pályázók a későbbiekben bemutatásra kerülnek a társaság nemzetközi EnterPRIZE pályázatán is.

A pályázatok benyújtási határideje: 2021. május 12. 18:00 óra

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS