Fenntarthatósági pályázat segíti a kkv szektor gazdasági kilábalását

2021. 05. 04., 16:00

Az Európai Unió vállalkozásainak mintegy 99 százaléka kkv, ezért a szektor jelentős szerepet játszik a gazdasági életben, azonban a világjárvány számos olyan hatást eredményezett, ami a cégeket kihívások elé állította. Fenntarthatóságuk és eredményességük megőrzése érdekében a vállalatok kreatív megoldásokat kerestek és új módszereket vezettek be.

A kialakult új piaci viszonyokra reagálva, az idén 190 éves Generali Biztosító a kis-és középvállalatok támogatását tűzte ki célul. Az EnterPRIZE elnevezésű program keretében a társaság ötrészes, ingyenes edukációs webinárium-sorozattal és egy most induló pályázattal is segíti a kkv-k működését.

Március óta az online tudásmegosztó szemináriumokon azokat a jó gyakorlatokat osztották meg a Generali által felkért neves szakemberek és cégvezetők, amelyek kifejezetten a kkv szektort készítik fel a jövő kihívásaira. A képzéseken szó esett a digitalizációról, a hatékonyságnövelésről és a vállalatvezetés kockázatairól is.

A sorozat utolsó eseményének témája a fenntarthatóság volt, mint sikertényező. Az előadók (Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója; Kudron Anna, PINKPONILO kreatív stúdió egyik alapítója; és Kalmár Anna, az AdniJóga alapítója) bemutatták a munkahelyi jólét, a környezetvédelem és a mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás egy-egy, a gyakorlatban is sikeresen működő példáját.

Pályázati témák: munkavállalói jólét, környezetvédelem, mikroközösségek iránti felelősségvállalás

A megváltozott gazdasági helyzet megköveteli a fenntartható projektötleteket, ezért az EnterPRIZE pályázat is ezen üzleti modelleket díjazza.

A biztosítótársaság a munkavállalói jólét kategóriában azokat a megoldásokat várja, amelyek a munkavállalók vagy családjuk jó közérzetét, fejlődését támogatják. A benyújtott nevezések lehetnek családbarát intézkedések, úgymint a gyermekfelügyelet vagy szabadidős programok szervezése, de szakmai tréningekkel is hozzájárulhatnak a jobb munkakörülményekhez.

A fenntarthatósági program másik fő eleme a környezetvédelem. Ebben a kategóriában minden olyan ötlettel lehet pályázni, melyek csökkentik a környezeti terhelést, valamint a káros anyagok kibocsátását. A projektek továbbá magukba foglalhatják azokat a kezdeményezéseket is, amelyek megújuló energiaforrásokkal, újrahasznosítással vagy akár képzések segítségével próbálják megóvni a természetet.

A kkv-k sok esetben nagy hatást gyakorolhatnak a közösségi életre is, ezért a mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás kategóriában azokkal a programokkal lehet pályázni, melyek helyi szinten nyújtanak segítséget, legyen szó jótékonykodásról vagy a sport és kultúra támogatásáról.

Fenntartható és megvalósítható projekteket várnak

A fenntarthatóság, valamint a technikai megvalósíthatóság kiemelt szempont az értékelésnél. Az EnterPRIZE fenntarthatósági program szakmai együttműködő partnerei Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet igazgatója és Kamasz Melinda, a Növekedés.hu hírportál főszerkesztője. A szakértők a Generali Biztosítóval közösen május 31-én kategóriánként hirdetnek egy-egy nyertest, akik egyenként bruttó 3 millió forintos támogatásban részesülnek a benyújtott program megvalósításához. A legjobb ötlettel pályázók a későbbiekben bemutatásra kerülnek a társaság nemzetközi EnterPRIZE pályázatán is.

A pályázatok benyújtási határideje: 2021. május 12. 18:00 óra

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS