Fenntarthatósági pályázat segíti a kkv szektor gazdasági kilábalását

2021. 05. 04., 16:00

Az Európai Unió vállalkozásainak mintegy 99 százaléka kkv, ezért a szektor jelentős szerepet játszik a gazdasági életben, azonban a világjárvány számos olyan hatást eredményezett, ami a cégeket kihívások elé állította. Fenntarthatóságuk és eredményességük megőrzése érdekében a vállalatok kreatív megoldásokat kerestek és új módszereket vezettek be.

A kialakult új piaci viszonyokra reagálva, az idén 190 éves Generali Biztosító a kis-és középvállalatok támogatását tűzte ki célul. Az EnterPRIZE elnevezésű program keretében a társaság ötrészes, ingyenes edukációs webinárium-sorozattal és egy most induló pályázattal is segíti a kkv-k működését.

Március óta az online tudásmegosztó szemináriumokon azokat a jó gyakorlatokat osztották meg a Generali által felkért neves szakemberek és cégvezetők, amelyek kifejezetten a kkv szektort készítik fel a jövő kihívásaira. A képzéseken szó esett a digitalizációról, a hatékonyságnövelésről és a vállalatvezetés kockázatairól is.

A sorozat utolsó eseményének témája a fenntarthatóság volt, mint sikertényező. Az előadók (Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója; Kudron Anna, PINKPONILO kreatív stúdió egyik alapítója; és Kalmár Anna, az AdniJóga alapítója) bemutatták a munkahelyi jólét, a környezetvédelem és a mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás egy-egy, a gyakorlatban is sikeresen működő példáját.

Pályázati témák: munkavállalói jólét, környezetvédelem, mikroközösségek iránti felelősségvállalás

A megváltozott gazdasági helyzet megköveteli a fenntartható projektötleteket, ezért az EnterPRIZE pályázat is ezen üzleti modelleket díjazza.

A biztosítótársaság a munkavállalói jólét kategóriában azokat a megoldásokat várja, amelyek a munkavállalók vagy családjuk jó közérzetét, fejlődését támogatják. A benyújtott nevezések lehetnek családbarát intézkedések, úgymint a gyermekfelügyelet vagy szabadidős programok szervezése, de szakmai tréningekkel is hozzájárulhatnak a jobb munkakörülményekhez.

A fenntarthatósági program másik fő eleme a környezetvédelem. Ebben a kategóriában minden olyan ötlettel lehet pályázni, melyek csökkentik a környezeti terhelést, valamint a káros anyagok kibocsátását. A projektek továbbá magukba foglalhatják azokat a kezdeményezéseket is, amelyek megújuló energiaforrásokkal, újrahasznosítással vagy akár képzések segítségével próbálják megóvni a természetet.

A kkv-k sok esetben nagy hatást gyakorolhatnak a közösségi életre is, ezért a mikrokörnyezet iránti felelősségvállalás kategóriában azokkal a programokkal lehet pályázni, melyek helyi szinten nyújtanak segítséget, legyen szó jótékonykodásról vagy a sport és kultúra támogatásáról.

Fenntartható és megvalósítható projekteket várnak

A fenntarthatóság, valamint a technikai megvalósíthatóság kiemelt szempont az értékelésnél. Az EnterPRIZE fenntarthatósági program szakmai együttműködő partnerei Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet igazgatója és Kamasz Melinda, a Növekedés.hu hírportál főszerkesztője. A szakértők a Generali Biztosítóval közösen május 31-én kategóriánként hirdetnek egy-egy nyertest, akik egyenként bruttó 3 millió forintos támogatásban részesülnek a benyújtott program megvalósításához. A legjobb ötlettel pályázók a későbbiekben bemutatásra kerülnek a társaság nemzetközi EnterPRIZE pályázatán is.

A pályázatok benyújtási határideje: 2021. május 12. 18:00 óra

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS