Ez az innováció segítheti a vállalkozásokat a válság leküzdésében

2020. 08. 10., 08:30

Az innovációra való nyitottság alapjaiban határozta meg azt, hogy egy cég ki tud-e lábalni a válságból. A túlélésben nagy szerepe volt a technológiai újításoknak, az üzleti modell újragondolásának, valamint a menedzsment innovációnak. A K&H Bank ezért a K&H családi vállalatok kiválósági díjjal a vírusjárvány következtében alkalmazott újító megoldásokat is elismeri, a pályázatokat 2020. augusztus 31-ig lehet benyújtani.

A jelenlegi járványhelyzet alapjaiban alakítja át a gazdaságot és a vállalkozások működését. Nem egy rövid válságkezelésre, hanem egy alapvetően új látásmódra van szükség, amiben a változásokra, az egyedi megoldásokra nyitott vezetői hozzáállás kapja a főszerepet.

A krízishelyzet ugyanis megmutatta, hogy a fennmaradáshoz elengedhetetlen innovációs lehetőségek alkalmazásánál nem feltétlenül az újonnan kifejlesztett technológiák bizonyutak hatékonynak, hanem sokkal inkább számított a nyitottság, az adaptációs készség a már meglévő innovációkra. Felismerve ennek a jelentőségét, a K&H családi vállalatok kiválósági díjra a cégek tavaly pályázhattak először innováció témában, idén pedig azokat a megoldásokat díjazzák, amelyek egyben a járvány leküzdésére is választ adtak.

„A családi vállalatok rendkívül újítók, ha a saját szakmájukhoz kötődő fejlesztésekről, például gyártásbővítésről, értéklánc korszerűsítéséről van szó, azonban menedzsment innovációban – amely nem az alaptevékenységhez köthető területeket fedi le – gyengébb lábakon állnak. Ezek a nem termeléshez kapcsolódó fejlesztések azért meghatározóak, mert egy kedvező gazdasági környezetben a hatékonyabb cégvezetést támogatják, válsághelyzetben viszont a fennmaradást jelenthetik, hiszen a megfelelő döntések gyors meghozatalában játszanak szerepet. Egy jó vállalatirányítási és kontrolling rendszer lehetővé teszi, hogy a vezetők a döntéskor ne csak az érzéseikre hagyatkozzanak, hanem pontosan lássák cégük naprakész működési számait. Másik fontos lépés a céges folyamatok digitalizálása, a kommunikációs rendszerek használata és a távoli szerverelérés ugyanis a távmunka során is segíti a hatékony közös munkát” – hangsúlyozta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

„Azt látjuk, hogy a válság leküzdéséhez kétfajta innováció volt a legfontosabb. Egyrészt a technológiai újítások, hiszen azok a digitális megoldások – például digitális kommunikációs rendszerek vagy robotok alkalmazása –, amelyek normál körülmények között a hatékonyságot fokozzák, most alapfeltételei lettek a napi szintű működésnek. Másrészt az üzleti modell újragondolására is szükség volt. Azok a vállalkozások állhatnak tehát gyorsabban talpra és kezelhetnek könnyebben egy hasonló helyzetet, amelyek saját működésük fejlesztésébe invesztálnak, illetve képesek alkalmazni a technológia adta lehetőségeket. Ezeket a működő megoldásokat keressük most a K&H családi vállalatok kiválósági díj keretében, hogy az előremutató példákból más cégek is inspirációt nyerjenek” – tette hozzá Ékes Ákos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS