50 millió euró uniós támogatás innovatív városi projekteknek

50 millió euró uniós támogatás innovatív városi projekteknek
2022. 10. 11., 16:23

A finanszírozás egy része az innovatív megoldások más európai városokba történő átültetésének támogatására szolgál majd.

Október 11-én jelenik meg az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés (EUI) 50 millió eurós pályázati felhívása, amelynek célja a városi innovációnak és a városok fenntartható városfejlesztési képességeinek a támogatása. A felhívás a gyakorlatba ülteti át az új európai Bauhaus kezdeményezés fő értékeit: az esztétikumot, a fenntarthatóságot és a befogadást. A Horizont Európa keretprogramban finanszírozott első hat projekt után megnyílik az út az új európai Bauhaus demonstrációs projektek második generációjának megvalósítása előtt. Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) részeként működik – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős uniós biztos rámutatott: „Az új európai Bauhaus értékeit kézzelfogható módon megjelenítő innovatív projektek rendkívül fontosak az inkluzív zöld átálláshoz, amely mindenki számára jó minőségű életvitelt biztosító megoldásokat kínál. Jövőbe mutató, kreatív uniós városi projektek jelentkezését várjuk, amelyek élni kívánnak a kohéziós politika Európai Városfejlesztési Kezdeményezése által most kínált finanszírozási lehetőséggel a városi polgárok életének komfortosabbá tétele érdekében, és alkalmasak arra, hogy példaként szolgáljanak a városokat érintő összetett kihívások kezelése terén, az új európai Bauhaus értékeivel összhangban.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „A városok fontos szerepet játszanak a fenntartható átalakulás megvalósításában. Kivételes pozíciójukból fakadóan a városi polgárok bevonása mellett képesek a kulturális sokszínűségre és a kulturális örökségre építve megváltoztatni élettereinket és gondolkodásmódunkat. A mostani felhívás segítségével az új európai Bauhaus értékei a polgárok szeme előtt, a városok építésén és működésén keresztül mutatkoznak majd meg. Izgalommal várom, hogy a projektek életre keljenek, és egész Európában elterjedjenek.”

A felhívás olyan projektek előmozdítását célozza, amelyek az európai Bauhaus eszmeiségével összhangban beindítják a városok átalakítását, képesek befektetéseket generálni és inspirálóan hatnak más kohéziós politikai projektekre. Az alábbi négy témával kapcsolatos projekteket várnak:

– építés, felújítás a körforgásos gazdaság és a karbonsemlegesség előmozdítása jegyében;

– a kulturális örökség megőrzése és átalakítása;

– épületek korszerűsítése, átalakítása megfizethető lakhatási megoldások biztosítása érdekében;

– városi terek megújítása.

Az ERFA a kiválasztott projektek költségeinek 80 százalékát finanszírozza. Az egyes projektek legfeljebb 5 millió euró támogatásban részesülhetnek. A finanszírozás egy része az innovatív megoldások más európai városokba történő átültetésének támogatására szolgál majd, ahol még nagyobb hatást fejthetnek ki, különösen azokban a városokban és régiókban, amelyeknek a leginkább szükségük van a zöld jövőre történő átállást elősegítő támogatásra. Hosszabb távon a támogatott városi hatóságok partnerségeket hoznak létre három másik olyan várossal, amelyek érdeklődnek a projektek részben vagy teljes egészben történő átültetése és helyi megvalósítása iránt. A felhívásra 2023. január közepéig lehet jelentkezni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 14:18:29
Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik. A kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
2023-06-07 11:18:38
Rekordot döntött idén az első három hónapban az utasbiztosítások díjbevétele. Azok a magyarok, akiknek telik rá, ismét utaznak, és többet költenek erre, mint korábban bármikor – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS