50 millió euró uniós támogatás innovatív városi projekteknek

50 millió euró uniós támogatás innovatív városi projekteknek
2022. 10. 11., 16:23

A finanszírozás egy része az innovatív megoldások más európai városokba történő átültetésének támogatására szolgál majd.

Október 11-én jelenik meg az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés (EUI) 50 millió eurós pályázati felhívása, amelynek célja a városi innovációnak és a városok fenntartható városfejlesztési képességeinek a támogatása. A felhívás a gyakorlatba ülteti át az új európai Bauhaus kezdeményezés fő értékeit: az esztétikumot, a fenntarthatóságot és a befogadást. A Horizont Európa keretprogramban finanszírozott első hat projekt után megnyílik az út az új európai Bauhaus demonstrációs projektek második generációjának megvalósítása előtt. Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) részeként működik – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős uniós biztos rámutatott: „Az új európai Bauhaus értékeit kézzelfogható módon megjelenítő innovatív projektek rendkívül fontosak az inkluzív zöld átálláshoz, amely mindenki számára jó minőségű életvitelt biztosító megoldásokat kínál. Jövőbe mutató, kreatív uniós városi projektek jelentkezését várjuk, amelyek élni kívánnak a kohéziós politika Európai Városfejlesztési Kezdeményezése által most kínált finanszírozási lehetőséggel a városi polgárok életének komfortosabbá tétele érdekében, és alkalmasak arra, hogy példaként szolgáljanak a városokat érintő összetett kihívások kezelése terén, az új európai Bauhaus értékeivel összhangban.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: „A városok fontos szerepet játszanak a fenntartható átalakulás megvalósításában. Kivételes pozíciójukból fakadóan a városi polgárok bevonása mellett képesek a kulturális sokszínűségre és a kulturális örökségre építve megváltoztatni élettereinket és gondolkodásmódunkat. A mostani felhívás segítségével az új európai Bauhaus értékei a polgárok szeme előtt, a városok építésén és működésén keresztül mutatkoznak majd meg. Izgalommal várom, hogy a projektek életre keljenek, és egész Európában elterjedjenek.”

A felhívás olyan projektek előmozdítását célozza, amelyek az európai Bauhaus eszmeiségével összhangban beindítják a városok átalakítását, képesek befektetéseket generálni és inspirálóan hatnak más kohéziós politikai projektekre. Az alábbi négy témával kapcsolatos projekteket várnak:

– építés, felújítás a körforgásos gazdaság és a karbonsemlegesség előmozdítása jegyében;

– a kulturális örökség megőrzése és átalakítása;

– épületek korszerűsítése, átalakítása megfizethető lakhatási megoldások biztosítása érdekében;

– városi terek megújítása.

Az ERFA a kiválasztott projektek költségeinek 80 százalékát finanszírozza. Az egyes projektek legfeljebb 5 millió euró támogatásban részesülhetnek. A finanszírozás egy része az innovatív megoldások más európai városokba történő átültetésének támogatására szolgál majd, ahol még nagyobb hatást fejthetnek ki, különösen azokban a városokban és régiókban, amelyeknek a leginkább szükségük van a zöld jövőre történő átállást elősegítő támogatásra. Hosszabb távon a támogatott városi hatóságok partnerségeket hoznak létre három másik olyan várossal, amelyek érdeklődnek a projektek részben vagy teljes egészben történő átültetése és helyi megvalósítása iránt. A felhívásra 2023. január közepéig lehet jelentkezni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.
2023-02-02 14:18:20
A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az Accenture globális kutatása 10 trendet tart a legfontosabbnak 2023-ra a bankszektorban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.