400 milliárd forint értékű pályázati kiírás jelenhet meg a napokban

2020. 12. 21., 13:30

Nyilvános, hogy milyen operatív programok keretében lehet uniós forrásokra pályázni a 2021-2027-es ciklusban. Ezek a programok társadalmi egyeztetés alatt vannak, ez idő alatt a szervezetek, cégek és magánszemélyek véleményezhetik őket és javaslatokat tehetnek módosításokra. A Via Credit zámításai szerint akár már 2000 milliárd forint összegű pályázati pénz kerülhet kiírásra a következő hónapokban. Középpontban továbbra is a versenyképesség, hatékonyságnövelés, innováció és a munkahelyek megvédése áll.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 2021–2027-es időszak a vállalkozások számára szóló egyik legfontosabb programja a VINOP (Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program) lesz. Fontos változás, hogy eddig a GINOP (2014–2020) pályázatokból a Pest megyében működő cégek teljes egészében kizárásra kerültek, addig a VINOP (2021–2027) pályázatokban ezt a korlátot eltörölték.  A 2021–2027 közötti időszakra szóló Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program a 2014–2020 között végrehajtott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) folytatásának tekinthető. A VINOP célja, hogy a vállalkozások technológiájukat, működésüket megújítva kedvezőbb pozíciót alakítsanak ki hazai és külföldi piacaikon, a globális értékláncokban, hozzájárulva a társadalom életszínvonalának javulásához, a foglalkoztatás bővítéséhez és a munkahelyek védelméhez, Magyarország további fenntartható gyarapodásához és az EU versenyképességének növekedéséhez.

A VINOP programnak része a népszerűnek tekinthető innovációs pályázatok. A korábbi évek trendje folytatására számítunk, 2020-ban közel 100 milliárd forint értékben írtak ki hasonló pályázatokat.  Az új pályázati ciklusban a többszörösére, akár 500 milliárd forintot meghaladó értékű kiírására lehet számítani. Nyilvános, hogy VINOP-2.1.2-21 kódszám alatt januárban 136 milliárd összegű pályázat jelenik meg. A K+F pályázatoknál az innováció megvalósításához kapcsolódó technológiai berendezés, bér, anyag és szolgáltatásra lehet a támogatást igénybe venni. Budapesten kívül az összes megyéből lehet pályázni.  A vállalkozások méretkategória alapján 50–1000 millió forint támogatásra jelentkezhetnek. A támogatás intenzitása a kisebb méretű cégeknél (mikró- és kisvállalatok) kedvezőbb, akár 70%-ot meghaladó, míg a méret növekedésével a támogatási intenzitás csökken.

A legtöbbet várt pályázati csomag a beruházásokat támogató kiírások. A pályázatokat kezelő portálon már elérhető a 2021-2027 pályázatok társadalmi egyeztetésre létrehozott weboldal. Néhány pályázati kiírásnál az első körös verzió már elérhető. A tendenciákat figyelve a 2020-ban nagy sikert aratott technológiai fejlesztést támogató pályázat (70 milliárd forint kiosztott támogatás) folytatása már elérhető VINOP-1.2.1-21 kódszám alatt, az egy pályázó által elérhető támogatás közel 630 millió forint. A 200 milliárd forint keretösszegű pályázatnak a tervek szerint akár 3000 nyertes pályázója is lehet. Továbbá, számos jel is arra mutat – az IFKA (Iparfejlesztési Nonprofit Kft.) alapján, hogy több tematikus pályázat is várható az év elején. Ilyen az Egészségipari pályázat 23 milliárd forint, Élelmiszeripari pályázat 35 milliárd forint, Magyar Multi Program 12 milliárd forint, Zöld bajnokok 7 milliárd forint, műanyagtermékek gyártása pályázat 3 milliárd értékben. Előzetes becsléseink szerint az év elején várható pályázati dömping összértéke meghaladja majd a 400 milliárd forintot.

Összehasonlításként, 2020-ban összesen nem volt ennyi összegű pályázati program, mint ami januárban várható. A leginkább várt visszatérő újdonság, hogy minden bizonnyal tartósan visszakerül a zöldmezős építési beruházások támogatási lehetősége a pályázati kiírásokba – ezt igazolja az eddig nyilvánosságra hozott felhívások részletezése. Már most látszódik, hogy a támogató hatóság bőkezű, akár 2 milliárd forint értékben is hajlandó egy-egy projektet támogatni. A támogatási intenzitás 50– 70 százalék között változik, a beruházási pályázatokon a nagyvállalatok általában nem jogosultak pályázni. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS