400 milliárd forint értékű pályázati kiírás jelenhet meg a napokban

2020. 12. 21., 13:30

Nyilvános, hogy milyen operatív programok keretében lehet uniós forrásokra pályázni a 2021-2027-es ciklusban. Ezek a programok társadalmi egyeztetés alatt vannak, ez idő alatt a szervezetek, cégek és magánszemélyek véleményezhetik őket és javaslatokat tehetnek módosításokra. A Via Credit zámításai szerint akár már 2000 milliárd forint összegű pályázati pénz kerülhet kiírásra a következő hónapokban. Középpontban továbbra is a versenyképesség, hatékonyságnövelés, innováció és a munkahelyek megvédése áll.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 2021–2027-es időszak a vállalkozások számára szóló egyik legfontosabb programja a VINOP (Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program) lesz. Fontos változás, hogy eddig a GINOP (2014–2020) pályázatokból a Pest megyében működő cégek teljes egészében kizárásra kerültek, addig a VINOP (2021–2027) pályázatokban ezt a korlátot eltörölték.  A 2021–2027 közötti időszakra szóló Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program a 2014–2020 között végrehajtott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) folytatásának tekinthető. A VINOP célja, hogy a vállalkozások technológiájukat, működésüket megújítva kedvezőbb pozíciót alakítsanak ki hazai és külföldi piacaikon, a globális értékláncokban, hozzájárulva a társadalom életszínvonalának javulásához, a foglalkoztatás bővítéséhez és a munkahelyek védelméhez, Magyarország további fenntartható gyarapodásához és az EU versenyképességének növekedéséhez.

A VINOP programnak része a népszerűnek tekinthető innovációs pályázatok. A korábbi évek trendje folytatására számítunk, 2020-ban közel 100 milliárd forint értékben írtak ki hasonló pályázatokat.  Az új pályázati ciklusban a többszörösére, akár 500 milliárd forintot meghaladó értékű kiírására lehet számítani. Nyilvános, hogy VINOP-2.1.2-21 kódszám alatt januárban 136 milliárd összegű pályázat jelenik meg. A K+F pályázatoknál az innováció megvalósításához kapcsolódó technológiai berendezés, bér, anyag és szolgáltatásra lehet a támogatást igénybe venni. Budapesten kívül az összes megyéből lehet pályázni.  A vállalkozások méretkategória alapján 50–1000 millió forint támogatásra jelentkezhetnek. A támogatás intenzitása a kisebb méretű cégeknél (mikró- és kisvállalatok) kedvezőbb, akár 70%-ot meghaladó, míg a méret növekedésével a támogatási intenzitás csökken.

A legtöbbet várt pályázati csomag a beruházásokat támogató kiírások. A pályázatokat kezelő portálon már elérhető a 2021-2027 pályázatok társadalmi egyeztetésre létrehozott weboldal. Néhány pályázati kiírásnál az első körös verzió már elérhető. A tendenciákat figyelve a 2020-ban nagy sikert aratott technológiai fejlesztést támogató pályázat (70 milliárd forint kiosztott támogatás) folytatása már elérhető VINOP-1.2.1-21 kódszám alatt, az egy pályázó által elérhető támogatás közel 630 millió forint. A 200 milliárd forint keretösszegű pályázatnak a tervek szerint akár 3000 nyertes pályázója is lehet. Továbbá, számos jel is arra mutat – az IFKA (Iparfejlesztési Nonprofit Kft.) alapján, hogy több tematikus pályázat is várható az év elején. Ilyen az Egészségipari pályázat 23 milliárd forint, Élelmiszeripari pályázat 35 milliárd forint, Magyar Multi Program 12 milliárd forint, Zöld bajnokok 7 milliárd forint, műanyagtermékek gyártása pályázat 3 milliárd értékben. Előzetes becsléseink szerint az év elején várható pályázati dömping összértéke meghaladja majd a 400 milliárd forintot.

Összehasonlításként, 2020-ban összesen nem volt ennyi összegű pályázati program, mint ami januárban várható. A leginkább várt visszatérő újdonság, hogy minden bizonnyal tartósan visszakerül a zöldmezős építési beruházások támogatási lehetősége a pályázati kiírásokba – ezt igazolja az eddig nyilvánosságra hozott felhívások részletezése. Már most látszódik, hogy a támogató hatóság bőkezű, akár 2 milliárd forint értékben is hajlandó egy-egy projektet támogatni. A támogatási intenzitás 50– 70 százalék között változik, a beruházási pályázatokon a nagyvállalatok általában nem jogosultak pályázni. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS