Új trend a munkaerőpiacon: már nem a munkavállaló diktál?

2022. 10. 17., 14:52

Új munkát találni eddig sem ment egyik napról a másikra, de a jelenlegei gazdasági helyzet tovább nehezíti a folyamatokat, és már most látszik, hogy a munkakeresők száma drasztikusan meg fog ugrani. Ez pedig új fordulatot hozhat a munkaerőpiacra – írják a Jobinfo.hu szakértői.

Nincs könnyű helyzetben az, aki mostanában veszíti el az állását. A KSH adatai szerint a munkakeresés ideje átlagosan 9,9 hónap, de a munkanélküliek több mint 30 százalékánál akár egy évig is elhúzódhat.

Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség, nemre és korra való tekintet nélkül (csak az 55–74 évesek körében nőtt a munkanélküliségi ráta, illetve a közfoglalkoztatottak száma csökkent 14 ezerrel), ez azonban most megváltozhat…

Az infláció és az energiaválság miatt márpedig sok vállalkozás számára óriási kihívást jelent a megnövekedett költségek kigazdálkodása. Már most borítékolható, hogy lesznek olyan cégek, amelyek kénytelenek lesznek a munkaköltségeken spórolni, a dolgozók így jelentős leépítésekre számíthatnak.

Munkanélkülinek lenni a jelenlegi gazdasági helyzetben a lehető legrosszabb opció, így valószínűsíthető, hogy a munkavállalók alkupozíciója jelentősen megváltozik majd. A tömeges elbocsátások miatt könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt időszakban megszokott trend – miszerint a munkavállalók voltak előnyösebb helyzetben és ők diktáltak a piacon – megfordulhat. Ez ugyanakkor jó hír lehet azoknak cégeknek, amelyek most toboroznának új kollégákat, hiszen sokkal nagyobb merítésből válogathatnak.

Valószínűsíthető, hogy elsősorban gazdasági okai vannak, hogy a magyarok döntő többsége álláskeresés során a fizetést tartja a legfontosabb szempontnak. Egy friss kutatásból szerint a legtöbben még akkor is a magasabban fizető állást választják, ha az nem jár egyéb bónuszokkal, vagy képzési-, fejlődési lehetőséggel. A stabil kiszámítható jövedelem minden eddiginél fontosabbá vált, így a jövőben ezzel tudják majd a cégek a munkavállalókat leginkább megfogni – írják a Jobinfo.hu szakértői.

További részletek: vosz.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS