Új trend a munkaerőpiacon: már nem a munkavállaló diktál?

2022. 10. 17., 14:52

Új munkát találni eddig sem ment egyik napról a másikra, de a jelenlegei gazdasági helyzet tovább nehezíti a folyamatokat, és már most látszik, hogy a munkakeresők száma drasztikusan meg fog ugrani. Ez pedig új fordulatot hozhat a munkaerőpiacra – írják a Jobinfo.hu szakértői.

Nincs könnyű helyzetben az, aki mostanában veszíti el az állását. A KSH adatai szerint a munkakeresés ideje átlagosan 9,9 hónap, de a munkanélküliek több mint 30 százalékánál akár egy évig is elhúzódhat.

Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség, nemre és korra való tekintet nélkül (csak az 55–74 évesek körében nőtt a munkanélküliségi ráta, illetve a közfoglalkoztatottak száma csökkent 14 ezerrel), ez azonban most megváltozhat…

Az infláció és az energiaválság miatt márpedig sok vállalkozás számára óriási kihívást jelent a megnövekedett költségek kigazdálkodása. Már most borítékolható, hogy lesznek olyan cégek, amelyek kénytelenek lesznek a munkaköltségeken spórolni, a dolgozók így jelentős leépítésekre számíthatnak.

Munkanélkülinek lenni a jelenlegi gazdasági helyzetben a lehető legrosszabb opció, így valószínűsíthető, hogy a munkavállalók alkupozíciója jelentősen megváltozik majd. A tömeges elbocsátások miatt könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt időszakban megszokott trend – miszerint a munkavállalók voltak előnyösebb helyzetben és ők diktáltak a piacon – megfordulhat. Ez ugyanakkor jó hír lehet azoknak cégeknek, amelyek most toboroznának új kollégákat, hiszen sokkal nagyobb merítésből válogathatnak.

Valószínűsíthető, hogy elsősorban gazdasági okai vannak, hogy a magyarok döntő többsége álláskeresés során a fizetést tartja a legfontosabb szempontnak. Egy friss kutatásból szerint a legtöbben még akkor is a magasabban fizető állást választják, ha az nem jár egyéb bónuszokkal, vagy képzési-, fejlődési lehetőséggel. A stabil kiszámítható jövedelem minden eddiginél fontosabbá vált, így a jövőben ezzel tudják majd a cégek a munkavállalókat leginkább megfogni – írják a Jobinfo.hu szakértői.

További részletek: vosz.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS