Románok milliói készülnek munkahelyváltásra idén

2019. 01. 23., 09:30

Minden öt alkalmazottból kettő elégedetlen a munkahelyével vagy szakmájával, és még az idén váltani készül Romániában. Szakemberek szerint a fiatal generáció rugalmasabb.

Könnyebben váltunk munkahelyet – értékelt a Krónika  megkeresésére Szabó Árpád közgazdász, egyetemi tanár, amikor a BestJobs állásközvetítő portál által készített felmérés kapcsán kérdezték.

Eszerint ötből két romániai alkalmazott mondja ma azt, hogy elégedetlen szakmai helyzetével, vagy úgy gondolja, hogy rossz ágazatban dolgozik, és számítása szerint 2019-ben munkahelyet vált. A munkahely-változtatást fontolgatók közül alig 10 százalékra rúg azok aránya, akik külföldön szeretnék megvalósítani álmukat.

A munkahely- vagy egyenesen karrierváltás legfontosabb oka továbbra is a fizetés – a nagy lépés megtételére készülők több mint fele adta ezt a választ. A szakmai fejlődés következik 39 százalékkal, majd a harmadik (28,5 százalék) a cég, a munkakörnyezet vagy a csapat megváltoztatásának szükségessége.

A megkérdezettek 27 százalék azt mondja, hogy nem szereti, amit csinál, vagy úgy értékeli, hogy az ágazat, amelyben dolgozik nem felel meg a szakmai képességeinek.

A fiatalok könnyebben lépnek – tapasztalta Szabó Árpád. Szerinte a fiatalabb nemzedék nem tanulta meg a kitartást, nem fogalmaznak meg egyértelmű életcélt, folyamatosan keresgélnek, és lépnek egyik munkahelyről a másikra.

A technológiai fejlődés pedig azt eredményezi, hogy állandóan jelennek meg olyan munkahelyek és szakmák, melyekről öt évvel ezelőtt nem is hallottunk, vagy el sem tudtuk képzelni, hogy léteznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS