Románok milliói készülnek munkahelyváltásra idén

2019. 01. 23., 09:30

Minden öt alkalmazottból kettő elégedetlen a munkahelyével vagy szakmájával, és még az idén váltani készül Romániában. Szakemberek szerint a fiatal generáció rugalmasabb.

Könnyebben váltunk munkahelyet – értékelt a Krónika  megkeresésére Szabó Árpád közgazdász, egyetemi tanár, amikor a BestJobs állásközvetítő portál által készített felmérés kapcsán kérdezték.

Eszerint ötből két romániai alkalmazott mondja ma azt, hogy elégedetlen szakmai helyzetével, vagy úgy gondolja, hogy rossz ágazatban dolgozik, és számítása szerint 2019-ben munkahelyet vált. A munkahely-változtatást fontolgatók közül alig 10 százalékra rúg azok aránya, akik külföldön szeretnék megvalósítani álmukat.

A munkahely- vagy egyenesen karrierváltás legfontosabb oka továbbra is a fizetés – a nagy lépés megtételére készülők több mint fele adta ezt a választ. A szakmai fejlődés következik 39 százalékkal, majd a harmadik (28,5 százalék) a cég, a munkakörnyezet vagy a csapat megváltoztatásának szükségessége.

A megkérdezettek 27 százalék azt mondja, hogy nem szereti, amit csinál, vagy úgy értékeli, hogy az ágazat, amelyben dolgozik nem felel meg a szakmai képességeinek.

A fiatalok könnyebben lépnek – tapasztalta Szabó Árpád. Szerinte a fiatalabb nemzedék nem tanulta meg a kitartást, nem fogalmaznak meg egyértelmű életcélt, folyamatosan keresgélnek, és lépnek egyik munkahelyről a másikra.

A technológiai fejlődés pedig azt eredményezi, hogy állandóan jelennek meg olyan munkahelyek és szakmák, melyekről öt évvel ezelőtt nem is hallottunk, vagy el sem tudtuk képzelni, hogy léteznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024. 12. 11., 09:11
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS