Munkahelyeink.hu: a felhasználók 58 százaléka elégedett a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségeivel

2023. 08. 17., 13:22

Az elmúlt években Magyarországon is egyre több vállalkozás kezdte el felismerni, hogy a munkavállalói elégedettséghez milyen jelentős mértékben járul hozzá a munka és a magánélet közötti egyensúly feltételeinek megteremtése. A több mint kétszázezer regisztrált munkavállalóval rendelkező Munkahelyeink.hu a felhasználói értékelések alapján készített elemzést a magyar foglalkoztatottak vonatkozó attitűdjeiről.

A korábban hatályos jogi keret korszerűsítése érdekében az EU tagállamoknak 2022. augusztus 2-áig kellett elfogadniuk és kihirdetniük azokat a törvényeket és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek a magánélet és a karrier közötti megfelelő egyensúly kialakítását szolgálják. A vonatkozó direktíva szerint a nemzeti jogszabályok és szakpolitikák feladata az apasági szabadság, a szülői szabadság, a gondozói szabadság és a rugalmas munkafeltételek uniós szintű megteremtése.

„A tagállamoknak három évük volt arra, hogy elfogadják és megteremtsék azt a jogszabályi környezetet, amely az egyenlő munkahelyi bánásmódra vonatkozó ajánlásokat átülteti a gyakorlatba, és lehetővé teszi a szülők számára a munka és a gondozási feladatok hatékonyabb összeegyeztetését. Mivel a Munkahelyeink.hu küldetése egy átláthatóbb és hatékonyabb munkaerőpiac megteremtése, egy évvel a határidő letelte után megvizsgáltuk, hogy az adatbázisunkban szereplő munkavállalók mennyire elégedettek a területen tapasztalt lehetőségeikkel” -- mondta Costin Tudor, a Munkahelyeink.hu vezérigazgatója.

A platformon 2022. augusztusa és 2023. júliusa közötti időszakban született több mint 10 ezer szöveges értékelés szemantikai elemzése szerint a felhasználók 58 százaléka elégedett a munka-magánélet egyensúlyával, illetve a távoli/hibrid/rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségeivel, de a felhasználók 61,5 százaléka optimálisabb lehetőségekre vágyik ezen a területen. Az elemzés szerint ugyanakkor nem minden munkavállaló keres feltétlenül olyan pozícióit, amely biztosítja a távmunka lehetőségét: az adatok alapján 32 százalék pozitívumnak, míg 21 százalék kifejezetten negatív szempontnak tekinti a home office-szal kapcsolatos rugalmasságot.

A vizsgálat arra is rámutat, hogy a munkavállalók 55 százaléka számára a munkáltató rugalmasság iránti általános nyitottsága fontosabb szempont, mint önmagában a távoli munkavégzés lehetősége. Az oldal felhasználói a szöveges értékelések mellett különböző szempontok szerint pontszámokkal, illetve csillagokkal is minősíthetik a munkaadókat. Ebben a rendszerben a felhasználók 43,6 százaléka adott maximális 5 csillagos, 11,7 százalék pedig 1 csillagos értékelést munkáltatójának a munka és a magánélet egyensúlyának területén.

„Elemzésünk eredményei azt mutatják, hogy a munka és a magánélet harmonizálása érdekében megalkotott jogszabályi környezet által biztosított előnyök nagyon fontosak a magyar munkavállalók számára, de még mindig azok vannak többségben, akik úgy érzik, hogy ezen a területen további előrelépésre lenne szükség a vállalatok oldaláról. A munkáltatók számára is számos előnnyel jár a családi kötelezettségeket tiszteletben tartó munkahely kialakítása, mivel számos kutatás igazolta, hogy azok az alkalmazottak teljesítenek jobban a munkahelyükön, akiket nem pénzzel vagy béren kívüli juttatásokkal (uszodabérlet, üdülési csekk stb.) ösztönöznek, hanem akik rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak” – tette hozzá Costin Tudor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 18:10:00
Az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok 20 év óta eddigi legnagyobb reformjára, a kedvtelésből tartott állatként tenyésztett, tartott és forgalmazott kutyák és macskák jólétére és nyomonkövethetőségére vonatkozóan pedig új uniós szabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS