Mennyire stresszmentesek a kollégák az Ön csapatában?

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 07., 11:00

Hogyan építsünk rugalmas, lendületes, kiemelkedő teljesítményre képes csapatot? Ez volt a fő kérdés hétfőn a HR Partner Consulting budapesti rendezvényén.

Május 6-án immár 11. alkalommal rendezte meg a „Sikersztorik reggelire” találkozóját a HR Partner Consulting – ha lehet úgy fogalmazni: hagyományosan esős időben. Ladics Viktória, a cég ügyvezetője rögtön meg is szavaztatta a vendégeket, hogy kit mennyire stresszel a rossz idő? (Mert, valljuk meg, hétfőn reggel 9-re rendezvényre érkezni a zuhogó eső miatt kétszeresen is bedugult fővárosban, nem annyira vidám történet.)

Úgy tűnik, a társaság zöme sokkal inkább stressztűrő, mint ideges emberekből állt, akik persze kellő izgalommal várták a kerekasztal-beszélgetést. A téma: „Változol vagy lemaradsz? Reziliencia-fejlesztés és mindfulness.” (Ha javasolhatom: jöjjön valaki és ültesse át magyarra az amúgy is nehézkesen kimondható kifejezéseket…)

Szakmai bugyrok legmélyén nem kutakodva szerintem a lényeg: az a nagy kérdés, hogy mennyire vagyunk rugalmasak, hogyan tűrjük a stresszt, mennyi idő alatt vagyunk képesek újra normál állapotba jutni, és ha lehet, a korábbinál még jobban teljesíteni. Ráadásul úgy, hogy mindezt nagyon tudatosan tesszük, és úgy, hogy közben kimondottan jól érezzük magunkat.

A mai elég zűrös magyar munkaerőpiacon a vállalatok javának azt kell(ene) észrevennie, hogy a dolgozók megtartása egyáltalán nem csak pénzkérdés. Hanem az is, hogy egy cég mennyit foglalkozik a munkatársával, mennyire tartja őt fontosnak, és mit tesz azért, hogy a kolléga ezt el is higgye.

A nagyvállalatok egy része elindult ezen az úton, de a legtöbb embert foglalkoztató mikro- és kisvállalkozásoknál nem egyszerű a helyzet. A kkv-szektor alsó lépcsőfokain egyértelműen a vezetőn múlik, hogy a beosztottak mennyire stresszmentesen dolgoznak. Igaz, a nagy vállalkozásoknál is meghatározó a főnöki minta, a példamutatás, ezért egyre több helyen tartanak nekik továbbképzéseket, tréningeket. A hangsúly a folyamatosságon van, mert mondjuk, egy kétnapos „fejtágítás” kizárólag a kezdet lehet.

Az utóbbi öt-tíz évben hihetetlen mennyiségű információ zúdul ránk, olyan mértékben, mintha 24 óra alatt 60 filmet kellene megnéznünk, megértenünk és befogadnunk. Bár agyunk felnőttkorban is napról napra képes fejlődni, reagálni, ha nem válogatunk az információk között, reménytelen a helyzetünk.

Állandóan a rohanó világról hallunk, pörgünk és pörgetünk másokat, rossz stresszből sokkal több van, mint jóból. Sokszor már későn vesszük észre, hogy túlpörögtünk, és a fejlődésünket segítő coach helyett az üzemorvosnál kötünk ki – mindenféle nyavalyával, krónikus fejfájással, gyomorpanaszokkal, magas vérnyomással gyötrődve. Ilyen állapotban a teljesítményünk nyilván romlik, a munkahelyi (majd az otthoni) közérzetünk pedig egyre pocsékabb.

Pedig sokszor egy-egy szimpla jótanács is segítene a tudatos lazulásunkhoz. Például: naponta többször próbáljunk néhány percen át mélyeket lélegezni, legalább ötször-hatszor együnk keveset, de minőségit, és nem kapkodva, igyunk két liter vizet, 60-90 percenként tartsunk szünetet a munkában, de azt ne a mobilunk nyomkodásával töltsük. Ugye, milyen apróságoknak tűnnek?

Amint az is apróság lehet, hogy álljunk meg egy percre, és gondoljuk végig: mi lenne jó nekünk, mikor, mitől éreztük magunkat a legjobban utoljára, milyen volt egy jó napunk? (Ezt a morfondírozást ezeknek a soroknak az olvasója is megtehetné, higgye el, a javára válna.)

Egy jó munkahelyen kikérik a kollégák véleményét arról is, hogy mitől éreznék magukat jobban? Egy jó vezető nem csak az egyént „világítja át”, hanem a szervezetet is, hiszen elképzelhető, hogy felesleges dolgoktól, munkafázisoktól kell megszabadulni. És egy jó vezető segít a beosztottjának, hogy jobban megismerje magát. Ezek eléréséhez érdemes például évente többször „egészségnapot”, közös, kötetlen rendezvényt szervezni, amelyek hozzájárulnak az észrevétlen tanuláshoz, a csapat összekovácsolásához.

A HR Partner Consulting hétfői rendezvényén akadt, aki a nagy nyilvánosság előtt vallotta meg: kétkedve érkezett, de olyasmivel távozik, aminek a munkahelyi csapata is hasznát láthatja majd.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevője volt:

György Ágnes – HR igazgató, evosoft Hungary Kft.

Avar Tamás – szervezetfejlesztő tanácsadó, tréner

Rákóczi Balázs -- munka- és szervezetfejlesztő szakpszichológus

A beszélgetést moderálta:

Avar Eszter – a HR Partner Consulting képzés-fejlesztési üzletágvezetője

(A fotón: Avar Eszter, Rákóczi Balázs, György Ágnes és Avar Tamás)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS