Meditációval felturbózható a fejlesztői munka hatékonysága

2019. 11. 27., 10:15

A meditáció és az úgynevezett mindfulness (tudatos jelenlét) egyre trendibb már itthon is a cégek körében. Sokan esküsznek rá, hogy ezekkel a módszerekkel hatékonyabbá tehető a munka - főleg a kreatív szakmákban, nem beszélve a kedélyállapotra kifejtett pozitív hatásról. Az informatikai fejlesztés tipikusan olyan terület, amelyen a meditációs technikák kimondottan sokat segíthetnek a hatékonyság és termelékenység javításában – hívta fel a figyelmet Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group IT cégcsoport társalapítója, amerikai leányvállalatának ügyvezetője.

Bár a meditációt sokan alapvetően a keleti, ázsiai vallásokhoz kapcsolódó spirituális tevékenységnek vélik, az elmélyülést segítő technikák a nyugati világban és főleg az Egyesült Államokban hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság.

A trend már Magyarországra is betört, és egyre nagyobb figyelmet kap már nemcsak az ezotéria és mentálhigiéné iránt érdeklődő laikusuktól. A fókuszálást, koncentrációt és tudatosságot javító, illetve a stressz hatásait csökkentő meditáció iránt ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a céges világból is, hiszen ez a fajta tevékenység számos olyan pozitív hatással is bírhat, ami a munkavállalókon keresztül a vállalatok üzleti teljesítményét is kedvező irányban befolyásolja.

Az áhított Flow-élmény

A meditáció mellett egy másik nagyon divatos fogalom manapság a Flow-élmény, melyet a pozitív pszichológia egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye, a magyar-amerikai pszichológus Csíkszentmihályi Mihály alkotott meg. Az elismert professzor a boldogság forrását kutatva fogalmazta meg azt, hogy az alkotás, az elmélyült cselekvés és mindezeken keresztül a szakmai és magánéletbeli kiteljesedés hatalmas hatással van arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Csíkszentmihályi arra is rámutatott, hogy a Flow-élmény a vállalatok számára is hatalmas érték, hiszen, ha a munkavállalóik ezt gyakran átélik a munkájuk során, az jelentős hatékonyság és termelékenység javulást eredményez.

A meditáció és a Flow-élmény között van kapcsolat, hiszen aki meditációval trenírozza elméjét, könnyebben fókuszál, és mélyül el egy-egy tevékenységben, így a Flow-élményre is fogékonyabb. A fejlesztői munka, a kódolás pedig egyértelműen olyan, jelnetős igénybevételt jelentő szellemi munka, ami elmélyült figyelmet, fókuszálást és koncentrációt igényel.

Párhuzamosságok a meditáció és a fejlesztői munkafolyamatok között

A meditáció nem csak abban segíthet egy fejlesztőnek, hogy hatékonyabban végezze a munkáját, de a kódolás munkafolyamata és a meditáció között számos párhuzamot is lehet felfedezni. Az elmélyülés, a külső zavaró tényezők kizárása, ahogy fentebb is kifejtettük, mindkét tevékenységre jellemző.

Közös vonás az egyszerűségre törekvés is, hiszen a korszerű, agilis fejlesztői munkamódszerek sajátja, hogy a lehető legapróbb részfeladatokra bontják a nagy fejlesztési projekteket, és a fejlesztői csapat ezeket a részelemeket dolgozza ki aprólékosan, majd ezekből építi fel a nagy egészet ezt szakzsargonnal mikroszervíz architektúrának is nevezik.

„Ez hasonlóan működik a meditáció terén is, hiszen például a Stylers Group által az amerikai piacra fejlesztett onlin meditációs alkalmazás keretében a felhasználók 21 napos programokat teljesítenek, amelyek az életük egy-egy dedikált részterületére koncentrálnak, például a párkapcsolatra, munkahelyre vagy egészségre, és ezeket a témaköröket járják körbe napi meditációs gyakorlatokkal minden részletre kiterjedően. A 21 napot követően pedig jöhet a következő etap, ami a következő életterületre fókuszál” – fűzte hozzá Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group társalapítója, és a cégcsoport amerikai leányvállalatának ügyvezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS