IT területen gyorsan kapnak magasabb pozíciót és fizetést a karrierváltók

2021. 07. 28., 18:30

Legtöbben a kiégés előtt állnak az eredeti szakmájukban, amikor az IT szektor felé fordulnak, derül ki a Green Fox Academy végzett hallgatói között folytatott felméréséből. Az alumni kutatás azt is megerősítette, hogy a bootcampet sikeresen elvégző hallgatók nagy része az IT szakmában eltöltött második év után már középszintű pozícióban dolgozik, a senior beosztás eléréséhez pedig 3-5 év tapasztalat szükséges. Ezzel együtt a havi jövedelem is dinamikusan nő, és a harmadik évben átlépi a nettó félmillió forintos határt.

„Magyarországi junior programozó képzéseinken 2016 óta 800 IT szakember végzett, az őket megkérdező alumni kutatásunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy a munkaerőpiacon ténylegesen elérhető lehetőségek igazolták-e a korábbi elvárásaikat. Képzéseinket folyamatosan aktualizáljuk és fejlesztjük, választ adva a technológia szünet nélküli fejlődésére, valamint a vállalatok igényeire. A felmérés megerősített minket abban, hogy az általunk összeállított program versenyképes tudást biztosít, és az IT szakma iránt érdeklődő karrierváltók valós munkaerőpiaci lehetőségekkel találkozhatnak” – mondta Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

(Az Üzletem Fachs Anitával korábban készített interjúját IDE KATTINTVA olvashatja.)

A felmérésből kiderült, hogy minden negyedik válaszadó eredetileg gazdasági végzettséggel rendelkezett, amit a műszaki és a humán tudományok követnek. Szintén jelentős a karrierváltók aránya a szolgáltatói, oktatási, természettudományos vagy egészségügyi végzettségűek között is.

A kutatásban részt vevők átlagosan 6,5 év munkatapasztalat után döntöttek úgy, hogy az IT pályára állnak át a Green Fox Academy segítségével. A képzés előtt legtöbben az idegenforgalom, vendéglátás területén dolgoztak, ezt követi az oktatási, kutatási vagy tudományos tevékenységről, illetve a pénzügyi, banki, biztosítási szektorból váltók csoportja.

A pályamódosítók közel fele azért jelentkezett a programozó képzésre, mert úgy érezte, hogy kezd kiégni. A motivációk toplistáján a következő az informatika iránti erős érdeklődés, és ezzel közel azonos arányban érkeznek a Green Foxhoz azok, akik korábbi képzettségükkel vagy munkatapasztalatukkal nem találtak számukra megfelelő állást.

A Green Fox Academy junior szoftverfejlesztő képzése szinte garantált belépőt jelent az IT szektorba. A legalább fél éve végzett válaszadók 92 százaléka számolt be arról, hogy új pozíciójában a bootcampben megszerzett tudását hasznosítja.

A bootcamp után IT pályára lépők gyors tempóban haladnak előre a karrierjükben. A második év után már jelentős a középszintű pozícióban lévők aránya, a senior beosztás eléréséhez pedig 3-5 év tapasztalat szükséges. Ezzel együtt a havi jövedelem is dinamikusan nő: a Green Fox Academy alumni kutatásában részt vevők a képzés utáni első munkahelyükön havonta átlagosan nettó 290.000 forintot keresnek, ami a harmadik évben átlépi a félmillió forintos határt. Öt évvel a képzés után pedig a válaszadók átlag nettó bére 775.000 forintig emelkedik.

A kutatás a Green Fox Academy magyarországi junior szoftverfejlesztő képzésén 2016. és 2021. május között végzett 800 fő megkérdezésével történt. Az online kérdőívet 249 válaszadó töltötte ki 2021. május folyamán.

(Fotó: Green Fox Academy)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS