Ha nincs home office, ennyien veszíthetik el az állásukat

2020. 07. 20., 12:15

A Nemzetközi Valutaalap közgazdászai szerint a dolgozók legalább 15 százalék veszítheti el munkáját a koronavírus-járvány miatt, a turizmusban még ennél is magasabb az arány.

A koronavírus-járvány miatt leginkább azok a munkahelyek vannak veszélyben, amelyek személyes jelenlétet igényelnek a munkahelyen – a növekedés.hu-n.

Azok, akik valamilyen okból nem tudnak távmunkát végezni, a járvány miatt veszélyt jelentenek a vállalkozások számára.

Az IMF szakértői a szervezet 189 tagja közül 35 ország adatait elemezték. Becslésük szerint akár 100 millió munkavállaló állása veszélyeztetett, mert nem dolgozhatnak home office-ban.

A távmunka sokkal könnyebb például Norvégiában és Szingapúrban, mint Törökországban, Chilében, Mexikóban, Ecuadorban és Peruban, azért, mert a legtöbb feltörekvő és fejlődő ország háztartásának több mint felében nincs otthoni számítógépe.

A vendéglátásban és a turizmusban, illetve a kereskedelemben dolgozó 20 millió ember különösen nagy veszélyben van, mert az ő munkájuk nem végezhető otthonról.

Az a tény, hogy a fiatalok és a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőket fenyegeti leginkább a munkanélküliség réme, felerősítheti a generációk közötti egyenlőtlenségeket, ellentéteket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS