Ennyi százalékkal emelik a Magyar Posta dolgozóinak a fizetését

2020. 08. 06., 14:45

Megállapodtak a munkáltató és a szakszervezetek képviselői csütörtökön abban, hogy átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, emellett megmarad az éves teljesítmény elismerés is – közölte a Magyar Posta Zrt. az MTI-vel.

A megállapodás szerint a munkáltató differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen.

A differenciálás részét képezi a „szenioritás alapú” 4000 és 8000 forint közötti alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében. A szenioritás alapú kiegészítés a postai munkavállalók csaknem felét érinti.

Az általános bérfejlesztést és az éves teljesítmény elismerést is figyelembe véve több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben.

A bérfejlesztés mellett a társaság az éves teljesítmény elismerésre vonatkozó, már megkötött megállapodásnak is eleget tesz. Ennek összértéke így mintegy 5,5 milliárd forint. Az éves elismerés előlegét a vállalat már áprilisban kifizette a dolgozóknak, a másik fele decemberben várható.

A megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.

Közölték azt is, hogy a május 1-től érvényes béremelés költsége 2020-ra mintegy 6 milliárd forint. A kormány ahhoz, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, újra az Európai Bizottsághoz fordult. Ismételten jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a magyarországi egyetemes postai szolgáltató, a Magyar Posta Zrt. működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS