Csizmadia Gábor: Fordulóponthoz érkezett a munkaerőpiac

Csizmadia Gábor: Fordulóponthoz érkezett a munkaerőpiac
2022. 03. 16., 14:41

Egyre többen döntenek a munkaerő-kölcsönzés mellett: munkaadói oldalon a piac változásaira való gyors reakcióképessége, rugalmassága és az adminisztrációs terhektől való mentesség a legfőbb érv – derül ki egy kutatásból.

A munkavállalók számára a kiszámítható jelen mellett a hosszú távú munkalehetőség szerepel kiemelten az indoklásban – derül ki a szektor kétharmadát lefedő Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége tagszervezeteinek és érdekképviseleti munkájukat támogató több piacvezető cég körében végzett legfrissebb közös kutatásból.

Csizmadia Gábor elnök szerint 65 ezer betöltetlen állás van ma Magyarországon, amit várhatóan megdupláznak a folyamatban lévő, idén lezáruló ipari beruházások. „Az atipikus foglalkoztatás rugalmassága mellett kiszámítható, tervezhető jövőt biztosít, úgy a munkavállalói, mint a munkaadói oldalon. Fordulóponthoz érkezett a munkaerő-piac.”

(Csizmadia Gábor is részt vett az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában. A sorozat 380. interjúját IDE KATTINTVA olvashatja el.)

Válaszaik alapján a kölcsönzött dolgozók munkavégzését a bérutalás pontossága, a bejelentett munkaviszony, a hosszú távú munkalehetőség, az ügyintézés során tapasztalt segítségnyújtás, a munkába járás támogatása, a szakmai fejlődés lehetősége, „az egyik munka végeztével azonnal kapok másik ajánlatot” opciója segíti.

A kölcsönvevők a sorozatos eredménytelen interjúk, idő- és energia-megtakarítás, a cégen belüli fluktuáció csökkentése, a lokális munkaerőpiacról nem elegendő munkaerő, a vállalat gyorsan felfutó termelési igényéhez a megfelelő szakember kiválasztása, az üzletmenet számára biztosított rugalmassága, a toborzási és adminisztrációs terhek csökkentése, a szezonális munkaterhelés, a létszámbővítés lehetetlensége, s mert így nem keletkezik bérköltség, vagy éppen a vonatkozó tapasztalathiány miatt döntöttek munkaerő-kölcsönző cég bevonása mellett.

Érvként említették a HR vezetők a nagy munkaerő-áramlás dinamikus mozgását, a hirtelen felfutás és a kialakult munkaerő-hiány esetén is gyors segítségként a külföldi munkavállalók foglalkoztatását.

„Tudtam, hogy nagyobb létszámú adatbázissal rendelkeznek, mint a vállalat, ahol dolgozom” – hangzott el. A munkaerő-hiány azonnali pótlása, az időszakos projektek vagy különleges szaktudás szüksége, a kapacitáshiány, de akár a gyakornokok felkutatása, ahogy a már létező üzletág átvétele kapcsán meglévő struktúrája is okot ad.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS