Borsod-Abaúj-Zemplénben is keresik a képzett szakembereket

2023. 03. 19., 19:25

„A jó szakemberek már régen elhelyezkedtek, nem gondolom, hogy vannak még tartalékok a rendszerben” – mondta Ádám Imre, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke, országos elnökhelyettes.

A ManpowerGroup felmérése szerint itthon a legtöbben Budapesten és Közép-Magyarországon várnak létszámbővülést a cégeknél, ugyanakkor a Dél-DunántúlonÉszak-Magyarországon és Közép-Dunántúlon továbbra is jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak.

Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke, a szervezet országos elnökhelyettese a boon.hu-nak elmondta: „a munkakeresők számára jobb feltételek adódnak majd, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplénben is érződik a munkaerő-hiány. Nagyon sok cég és vállalat szeretne itt letelepedni, és szükségük lesz megfelelő munkaerőre. Azonban minden nagyobb, a húzóágazatba tartozó tevékenységet folytató cég is munkaerő-hiánnyal szembesül. Még a Bosch is, amelyik nemrég nagy fejlesztéseket jelentett be”.

Ádám Imre szerint a megfelelő végzettséggel rendelkező munkavállalók szinte száz százalékban már rendelkeznek munkahellyel. „A jó szakemberek már régen elhelyezkedtek, nem gondolom, hogy vannak még tartalékok a rendszerben” – hangsúlyozta.

Országon belül, Kelet- és Nyugat-Magyarország között is különbség van. Eddig a nyugati országrészbe csábították keletről a munkaerőt, ez nem fordult meg, de a fordítottjára is van példa – emelte ki a vármegyei elnök.

„Ennek rendeződésére nem sok esélyt látok. És még ott van a külföldi munkavállalás is. Vannak olyan szakmák, amelyekben az itthoni bérek többszörösét lehet megkeresni a határon túl, igaz, az életszínvonallal járó költségek is jóval magasabbak – mondta Ádám Imre. – Bár tudom, hogy kormányzati szándék is van arra, hogy a szakképzett munkaerőt hazacsábítsák, de versenyképes bérekkel és béren kívüli juttatásokkal lehetne orvosolni minden szektorban.”

Szerinte megoldást jelenthetne, ha határon túli magyarokat tudnának bevonzani a munkaerő-piacra, „viszont az a tapasztalat, hogy jellemzően ők sem állnak meg Magyarországon, hanem továbbmennek. A környező országokban is ilyen vagy ennél magasabb bért tudnak biztosítani a munkavállalóknak. És ez rontja esélyeinket a dolgozók ide vonzásában. Ehhez most már kormányzati programra van szükség, ami folyamatban is van, ha jól tudom” – mondta a vármegyei elnök.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS