„A pincérnek és a szakácsnak akkor is ott kell lennie, ha csak két vendég van”

2020. 05. 24., 10:30

Mostanáig már több mint 110 ezer ember bértámogatására adtak be igényt a vállalkozások, amelyek ennek révén meg tudják tartani a munkavállalóikat rövidített foglalkoztatás keretében – közölte az innovációs és technológiai miniszter szombaton Alsópáhokon.

Palkovics László a Kolping Hotel számára átadott munkahelyvédelmi támogatói okirat kapcsán beszélt arról, hogy a turizmust-vendéglátást érintette leggyorsabban a koronavírus okozta járvány, de a kormány éppen ezen a területen lépett a leghamarabb.

A munkahelyek megőrzését szolgáló bértámogatási lehetőségen felül tervezi a kormány egy olyan támogatási forma kidolgozását, amellyel ennek a szektornak az újraindítását is segíteni lehet, hiszen „a pincérnek és a szakácsnak akkor is ott kell lennie, ha csak két vendég van”.

Palkovics László elmondta: 2010-hez képest a múlt évben már 800 ezerrel több embernek volt munkája Magyarországon, s ennek a munkaalapú gazdaságnak és társadalomnak a fenntartása a cél továbbra is, remélve a gyors visszaállást. A járvány hatásaként jelenleg 170 ezer ember kap munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, de a kormány gazdaságvédelmi akciótervének legfontosabb célkitűzése a munkahelyek védelme, illetve újak teremtése.

A munkahelyvédelmi bértámogatás az egyik lehetőség, amely a dolgozók megtartását jelenti csökkentett munkaidőben. Eddig több mint 110 ezer munkavállalóra vonatkozóan érkezett igény, illetve további 10 ezer kérelmet kaptak a kutatás-fejlesztésben foglalkoztatottak bértámogatására is - ismertette a miniszter.

Elindult az a 80 milliárd forintos keretösszegű munkahelyteremtő bértámogatási program is, amely várhatóan 70 ezer új álláshely létrehozását teszi lehetővé a cégeknek. Ez az első hat hónap teljes bérköltségét fedezi, a munkáltatónak további három hónapig kell még legalább biztosítania a foglalkoztatást, a támogatást pedig azok a cégek is igénybe vehetik, amelyek a válság miatt elbocsátottak, most pedig újra dolgozókat vennének fel.

Összesen már meghaladta az egymilliót azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen támogatási formában részesülnek a válsággal összefüggésben, beleértve a „Kurzarbeitet” vagy a munkanélküli segélyt is. Ha pedig a versenyszférában nem lehetséges, akkor a közfoglalkoztatásban kínálnak munkalehetőséget, a jelenleg így foglalkoztatott 82 ezres létszámot akár 200 ezerre is lehet növelni.

Nemcsak pénzügyi támogatást biztosít a kormány, hanem új képességek megszerzésére is lehetőséget ad, az első szakaszban ingyenes informatikai tanfolyamokra több mint 60 ezren jelentkeztek a határidő pénteki lejártáig. Mivel a válság előtt 20–25 ezer informatikusra volt igény Magyarországon, ez a lehetőség jól kompenzálhatja a keresletet.

Baldauf Csaba, a mintegy 500 férőhelyes Kolping Hotel ügyvezető igazgatója elmondta: a szálloda számára a járulékcsökkentés egy "levegővételre" adott lehetőséget, ezután a rövidített munkaidőre kérhető bértámogatásra is benyújtották az igényt. Ezzel 125 dolgozónak - szinte a teljes foglalkoztatotti létszámra - három hónapig havi 7,9 millió forint bértámogatást tudnak igénybe venni, ami nagyban megkönnyíti az átmeneti időszakot és a pünkösdre tervezett újraindulást. (MTI)

A képen: Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Kft. és a Bobo Fun Park Kft. ügyvezetője (balra) átveszi a munkahelyvédelmi támogatói okiratot Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől az alsópáhoki Kolping Hotel udvarán 2020. május 23-án. (MTI/Varga György)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.