A piacvezető pénzügyi ágazati képzési központ a szakma szolgálatában

2019. 09. 17., 12:30

A magyar pénzügyi-számviteli szakemberképzés megkerülhetetlen felnőttképző intézménye a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. (MKVKOK) – jelentette ki Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a képzési központ 20 éves jubileuma kapcsán tartott rendezvényen.

Az Oktatási Központ elismertségéről és az itt zajló képzés fontosságáról mindent elárul, hogy eddig mintegy 250 ezer szakember számára szervezett szakmai képzési programokat – emelte ki dr. Pál Tibor, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke.

A központ 26 képesítés vonatkozásában rendelkezik szakképzési jogosultságokkal, amelyeket 47 képzési program mentén oktat, s a saját vizsgaszervezési jogosultságai lehetővé teszik, hogy a bizonyítvány megszerzéséig kísérjék el a képzéseik résztvevőit.

A szakhatóságok engedélyei alapján 7 szakmai területen folytathatnak szakmai továbbképzéseket, így 2018-ban már 22.517-en szereztek nálunk kreditpontokat mások mellett a könyvvizsgálók, a könyvviteli szolgáltatást nyújtók, az adótanácsadók, vagy a közszolgálati tisztviselők közül. A kötelező továbbképzések terén, ahol közel 60 intézmény kínál programokat, az MKVKOK piaci súlya 45 százalékos, ami jól mutatja a képzőintézmény meghatározó szerepét.

Az oktatás magas színvonalának elismerését és az egyre komolyabb érdeklődést mutatja, hogy a 20 éve 3 fővel és 8 millió forinttal alapított cég ma már 36 főt foglalkoztat, éves forgalma 2018-ban több mint 680 millió forint volt – tájékoztatott dr. Lakrovits Elvíra az Oktatási Központ ügyvezetője. A központ a szakma legkiválóbb oktatóknak is a gyűjtőpontja lett, hiszen a képzéseket mintegy 400 felkért, komoly szakmai múlttal rendelkező, elismert előadó tartja országszerte.

A központ Budapest mellett az ország további 5 városában (Debrecen, Miskolc, Szeged, Szombathely és Veszprém) tart fenn irodát, ám tavaly szakképzéseikkel, kreditpontos kötelező továbbképzésekkel, illetve szakmai rendezvényeikkel már 35 városban voltak jelen – 2018-ban összesen 26.097 fő képzése valósult meg a szervezésükben. Miután a képzések jelentős része távoktatásában is teljesíthető, az előző évben ezt a képzési formát 3 kontinensről 8.722-en választották.

Szakkönyveik közül több mára szakirodalmi klasszikussá vált – sokan érzik fontosnak, hogy a jogszabályi és szakmai megítélésbeli változásokhoz igazodó újabb és újabb kiadások mindegyikét szakkönyvtárukban tudják. Célszoftvereik pedig a könyvelők és könyvvizsgálók igazi segítőtársai lettek az évek során, így egyre népszerűbb ELZA, az elektronikus zárást támogató program, amit piacvezető könyvvizsgálati programjuk, a Metrum Referencia tapasztalataira építve fejlesztettek.

Az Oktatási Központ tevékenysége mára már a képzéseken, szakmai oktatáson túlmutat: 2019. februárjában útjára indították az ország első kifejezetten pénzügyi, számviteli, adózási szakterületre specializálódott állásportálját – ezzel segítve többek között a központban végzett szakemberek elhelyezkedését, illetve a partnerintézmények egyre komolyabb munkaerő-szükségletének kielégítését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS