A hazai cégek közel harmada tervez létszámcsökkentést az első negyedévben

A hazai cégek közel harmada tervez létszámcsökkentést az első negyedévben
2023. 01. 12., 10:41

2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést. A legnagyobb arányú létszámcsökkenés földrajzi bontásban az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, míg szektorális bontásban a kommunikációs szolgáltatások, illetve a alapanyag- és feldolgozóipar területén várható – derül ki a ManpowerGroup ma közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

A ManpowerGroup a világ 41 országában, összesen 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók 508 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg első negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) -8 százalékos átlagos értéket ért el, amire az elmúlt egy évtizedben nem volt példa, még a koronavírusjárvány miatti erőteljes gazdasági megtorpanás időszakában sem. A jelenlegi mutatószám az előző negyedévhez viszonyítva 3, míg 2022 azonos időszakához képest 26 százalékpontos visszaesést mutat.

„A negatív munkaerő-felvételi trend ellenére a piacon nem érzékelhető tömeges elbocsátás – mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. – Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető: a recesszió lehetősége ebben az időszakban óvatosságra készteti őket.”

A korábbi negyedévekhez képest is lényegesen nőtt az eltérés az egyes régiókban működő cégek várakozási között. A legpesszimistább várakozások az Észak-Alföldön mutatkoznak (itt -35 százalék az NFM), de szintén jóval több elbocsátásra, mint felvételre számítanak Észak-Magyarországon (-24 százalék), Dél-Dunántúlon (-16 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (-9 százalék) is. A Dél-Alföld az egyetlen olyan régió, ahol minimálisan többen terveznek létszámbővítést, mint leépítést (+3 százalék).

Az egyes szektorokat vizsgálva csupán a pénzügyi és ingatlanszektor (NFM: +10százalék), valamint az IT szektor (+2 százalék) számíthat nettó létszámbővülésre. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek szektorban stagnálására lehet számítani, a többi szektor mutatói viszont visszaesést prognosztizálnak. A legnagyobb arányú létszámleépítésre a kommunikációs szolgáltatások (-16 százalék), illetve az alapanyag- és feldolgozóipar (-12 százalék) területén lehet számítani.

A jelenlegi helyzetben jól láthatóan a cégmérettel együtt nő a válsággal szembeni ellenállóképesség. A tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások 44 százaléka tervez létszámcsökkentést végrehajtani, ez az arány a 250 főnél nagyobb létszámmal működő vállalatok körében csupán 27 százalék. A Nettó Foglalkoztatási mutató ennek megfelelően az utóbbi körben a legmagasabb (+3 százalék), az 50-249 fős cégeknél már enyhén negatív (-5 százalék), ugyanakkor erőteljes a pesszimizmus a 10-49 fős kis cégek (-17 százalék), és a 10 fő alatti mikrovállalkozások (-20 százalék) körében.

Az előző negyedévhez képest nemzetközi szinten is romlottak a munkaerőpiaci kilátások: ManpowerGroup globális Nettó Foglalkoztatási Mutatója 6 százalékkal került lejjebb. Ugyanakkor ez a mutatószám továbbra is igen magas, 23 százalékos szinten áll. Magyarországon kívül egyedül Lengyelországban (-2 százalék) jeleznek visszaesést a foglalkoztatásban Az élen Panama (39 százalék) és Costa Rica (35 százalék) és Kanada (34 százalék) áll. Európában a legjobb mutatóval Ausztria és Törökország (29-29 százalék), illetve Finnország és Franciaországban (27-27 százalék) rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 09:09:00
Minden eddiginél pontosabb műtéti eljárásokra adhat lehetőséget az először anyagvizsgálatra használt technológia, amit tovább gondolva alkalmassá tettek rá, hogy valós idejű képeket készítsen az emberi test belsejéről. Ez szó szerint létfontosságú, például rákos szövetek eltávolításánál.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS