Könnyű akkumulátorokkal repkedhetnek az elektromos utasszállítók

Könnyű akkumulátorokkal repkedhetnek az elektromos utasszállítók
2023. 04. 06., 13:38

Többszáz megrendelést kapott egy svéd repülőgépgyártó olyan elektromos és hibrid üzemre képes légi járművekre, amelyekkel többszáz kilométeres járatokat lehet indítani. Sok férőhely nem lesz rajta, de az ingázó közlekedést így is forradalmasíthatja.

A kereskedelmi célú elektromos repülőgépek könnyű akkumulátorai lehetővé teszik a hatékony regionális légi közlekedést. Ezzel indokolja frissen kötött együttműködését a BAE Systems vezető repülőgépipari és védelmi vállalat, illetve a Heart Aerospace svéd elektromos repülőgépgyártó. A cégek közleményben jelentették be a kooperációt egy adott légijármű modell, a Heart ES-30 regionális elektromos repülőgép  akkumulátorrendszerének kidolgozására.

Az akkumulátor a maga nemében elsőként kerül beépítésre egy elektromos, hagyományos fel- és leszállású (eCTOL) regionális repülőgépbe, lehetővé téve annak hatékony, nulla károsanyag-kibocsátású és alacsony zajszintű üzemeltetését.

„Iparági vezető megoldásunk a fenntartható közlekedés fejlődéséhez szükséges technológiák és rendszerek biztosításához szükséges több évtizedes szakértelemre épül - nyilatkozta Ehtisham Siddiqui, a BAE Systems vezérlésekért és avionikai megoldásokért felelős alelnöke. Nagy örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk a Heart Aerospace-szel, a Heart elektromos repülőgépének innovatív akkumulátorrendszerének megépítésében.”

A BAE Systems a nagy, nehézipari járművek villamosítása terén szerzett több mint 25 éves tapasztalattal vesz részt a programban. A vállalat napjainkra már több mint 15 ezer energia- és meghajtórendszert üzemelt be világszerte, és a most bejelentett projekt munkálatai a vállalat legkorszerűbb létesítményében, a New York állambeli Endicottban folyhatnak tovább.

„A BAE Systemst a nagy teherbírású földi alkalmazású akkumulátorok, illetve a repülésbiztonsági szempontból kritikus vezérlőrendszerek fejlesztése terén szerzett széles körű tapasztalata teszi ideális partnerré - hangoztatta Sofia Graflund, a Heart Aerospace operatív igazgatója. Alig várjuk, hogy az ES-30-on dolgozva velük együtt tegyük meg a következő nagy lépést a repülőgépipar és a légi közlekedés dekarbonizációja felé.”

Az ES-30-as repülőgépet négy elektromos motor fogja hajtani, és nagyjából 200 kilométeres tisztán elektromos, valamint 400 kilométeres kiterjesztett tartalék hibrid hatótávolságra lesz képes.

30 utassal tehát 600, míg 25 utassal akár 800 kilométert lesz képes egyhuzamban repülni.

A repülőgép költséghatékony és skálázható frissítési lehetőséggel is rendelkezik majd, amint a jövőbeni akkumulátortechnológia igazán kiforrott lesz. Az akkumulátor-frissítési ütemterv lehetővé teszi, hogy azonos tömeg mellett nagyobb hasznos energia álljon rendelkezésre, ami hosszabb repülési időtartamot és kibővített útvonalválasztási lehetőségeket eredményezhez - áll a közleményben. 

A Heart Aerospace összesen 230 megrendeléssel és 100 opcióval rendelkezik az ES-30-asra. Ezenkívül további 108 repülőgépre írt alá szándéknyilatkozatot különböző megrendelőkkel.

Gábor János

Képek: Heart Aerospace

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS