Könnyű akkumulátorokkal repkedhetnek az elektromos utasszállítók

Könnyű akkumulátorokkal repkedhetnek az elektromos utasszállítók
2023. 04. 06., 13:38

Többszáz megrendelést kapott egy svéd repülőgépgyártó olyan elektromos és hibrid üzemre képes légi járművekre, amelyekkel többszáz kilométeres járatokat lehet indítani. Sok férőhely nem lesz rajta, de az ingázó közlekedést így is forradalmasíthatja.

A kereskedelmi célú elektromos repülőgépek könnyű akkumulátorai lehetővé teszik a hatékony regionális légi közlekedést. Ezzel indokolja frissen kötött együttműködését a BAE Systems vezető repülőgépipari és védelmi vállalat, illetve a Heart Aerospace svéd elektromos repülőgépgyártó. A cégek közleményben jelentették be a kooperációt egy adott légijármű modell, a Heart ES-30 regionális elektromos repülőgép  akkumulátorrendszerének kidolgozására.

Az akkumulátor a maga nemében elsőként kerül beépítésre egy elektromos, hagyományos fel- és leszállású (eCTOL) regionális repülőgépbe, lehetővé téve annak hatékony, nulla károsanyag-kibocsátású és alacsony zajszintű üzemeltetését.

„Iparági vezető megoldásunk a fenntartható közlekedés fejlődéséhez szükséges technológiák és rendszerek biztosításához szükséges több évtizedes szakértelemre épül - nyilatkozta Ehtisham Siddiqui, a BAE Systems vezérlésekért és avionikai megoldásokért felelős alelnöke. Nagy örömünkre szolgál, hogy együttműködhetünk a Heart Aerospace-szel, a Heart elektromos repülőgépének innovatív akkumulátorrendszerének megépítésében.”

A BAE Systems a nagy, nehézipari járművek villamosítása terén szerzett több mint 25 éves tapasztalattal vesz részt a programban. A vállalat napjainkra már több mint 15 ezer energia- és meghajtórendszert üzemelt be világszerte, és a most bejelentett projekt munkálatai a vállalat legkorszerűbb létesítményében, a New York állambeli Endicottban folyhatnak tovább.

„A BAE Systemst a nagy teherbírású földi alkalmazású akkumulátorok, illetve a repülésbiztonsági szempontból kritikus vezérlőrendszerek fejlesztése terén szerzett széles körű tapasztalata teszi ideális partnerré - hangoztatta Sofia Graflund, a Heart Aerospace operatív igazgatója. Alig várjuk, hogy az ES-30-on dolgozva velük együtt tegyük meg a következő nagy lépést a repülőgépipar és a légi közlekedés dekarbonizációja felé.”

Az ES-30-as repülőgépet négy elektromos motor fogja hajtani, és nagyjából 200 kilométeres tisztán elektromos, valamint 400 kilométeres kiterjesztett tartalék hibrid hatótávolságra lesz képes.

30 utassal tehát 600, míg 25 utassal akár 800 kilométert lesz képes egyhuzamban repülni.

A repülőgép költséghatékony és skálázható frissítési lehetőséggel is rendelkezik majd, amint a jövőbeni akkumulátortechnológia igazán kiforrott lesz. Az akkumulátor-frissítési ütemterv lehetővé teszi, hogy azonos tömeg mellett nagyobb hasznos energia álljon rendelkezésre, ami hosszabb repülési időtartamot és kibővített útvonalválasztási lehetőségeket eredményezhez - áll a közleményben. 

A Heart Aerospace összesen 230 megrendeléssel és 100 opcióval rendelkezik az ES-30-asra. Ezenkívül további 108 repülőgépre írt alá szándéknyilatkozatot különböző megrendelőkkel.

Gábor János

Képek: Heart Aerospace

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS