Kész a Rolls-Royce fenntartható üzemanyaggal működő repülőgép-hajtóműve

Kész a Rolls-Royce fenntartható üzemanyaggal működő repülőgép-hajtóműve
2023. 11. 14., 14:40

A gyártó 100 százalékban fenntartható üzemanyag (SAF) előállításával áll a repülőgépipar és a légiközlekedés emissziócsökkentésének szolgálatába. A napokban sikeresen be is fejezte a speciális hajtómű földi tesztelését.

A Rolls-Royce sajtóközleményben tudatta, hogy sikerrel zárultak a SAF kompatibilitási tesztek, amelyeket a vállalat jelenleg is gyártásban lévő polgári repülőgép-hajtóműveivel végeztek. Úgy vélik, ezzel a mérföldkővel teljesült a 2021-ben indult programjuk, így a SAF gyakorlati használatának mostantól nincs semmilyen hajtóműtechnológiai akadálya.

A vállalat a kanadai létesítményében végzett földi tesztelést, legutóbb egy BR710-es hajtóművön, de a program részeként próbára tették további rendszereiket is, köztük a Trent 700-1000 sorozatot, a Trent XWB-84-et és 97-et, a Trent 7000-et, a BR725-öt, a Pearl 700-at, a Pearl 15-öt és a Pearl 10X-et. A tesztek számos földi és repülési vizsgálatot tartalmaztak, hogy reprodukálni tudják az összes lehetséges körülményt. A vizsgálatok során megerősítették, hogy a SAF használata nem befolyásolja a hajtóművek teljesítményét.

„Ez fontos mérföldkő, nemcsak a Rolls-Royce, hanem a polgári repülőgépipar szélesebb köre számára is. Reméljük, hogy a tesztek sikere olyan szintű műszaki validációt biztosít, ami megerősíti elhatározásukban azokat, akik a jövőben 100 százalékos SAF gyártásába szeretnének befektetni” – mondta Simon Burr, a Rolls-Royce plc mérnöki, technológiai és biztonsági csoportjának igazgatója.

A tesztek még ebben a hónapban folytatódnak: a Trent 1000 hajtóművek a Virgin Atlantic egyik Boeing 787 Dreamlinerét emelik a magasba a hónap végén, így ez lesz a világ első, kizárólag SAF meghajtású transzatlanti járata. Érdekesség, hogy a repülőgép normál sugárhajtómű-üzemanyaggal tér majd vissza az óceánt átszelő útról, így bebizonyíthatják, hogy a Rolls-Royce motorja mindkét üzemanyagtípussal üzemképes, bármiféle műszaki változtatás nélkül.

A Rolls-Royce szerint a SAF komoly lehetőség a légiközlekedés energiaátalakító folyamatának támogatására, hiszen a hagyományos üzemanyag alternatívája lehet. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint egy nem kevert SAF-ot használó repülőgép nettó szén-dioxid-kibocsátása egy teljes életciklus alatt akár 80 százalékkal kisebb lehet, mintha hagyományos üzemanyaggal repült volna.

A Rolls-Royce úgy számol, hogy a Net Zero repülés 2050-ig történő elérésére a legújabb generációs, 100 százalékos SAF-üzemű gázturbinák kombinációja a teljes megoldás mintegy 80 százalékát lefedi, vagyis kihagyhatatlan opciónak tűnik a szegmens kizöldítésére. A sugárhajtómű-üzemanyagokra vonatkozó nemzetközi szabványokat felállító testület, az ASTM International jelenleg legfeljebb 50 százalékos SAF keverést engedélyez a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyaggal, de ez a jövőben szinte biztos, hogy fokozatosan emelkedni fog.

A Rolls-Royce összes gyártásban lévő polgári repülőgép-hajtóműve állítólag már ma is 50 százalékos SAF-keverékkel működik, és a sikeres 100 százalékos SAF-tesztek tovább egyengetik az utat a SAF-alapú kereskedelmi repülés felé.

Gábor János

Főoldali kép: Rolls-Royce

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS