Kész a Rolls-Royce fenntartható üzemanyaggal működő repülőgép-hajtóműve

Kész a Rolls-Royce fenntartható üzemanyaggal működő repülőgép-hajtóműve
2023. 11. 14., 14:40

A gyártó 100 százalékban fenntartható üzemanyag (SAF) előállításával áll a repülőgépipar és a légiközlekedés emissziócsökkentésének szolgálatába. A napokban sikeresen be is fejezte a speciális hajtómű földi tesztelését.

A Rolls-Royce sajtóközleményben tudatta, hogy sikerrel zárultak a SAF kompatibilitási tesztek, amelyeket a vállalat jelenleg is gyártásban lévő polgári repülőgép-hajtóműveivel végeztek. Úgy vélik, ezzel a mérföldkővel teljesült a 2021-ben indult programjuk, így a SAF gyakorlati használatának mostantól nincs semmilyen hajtóműtechnológiai akadálya.

A vállalat a kanadai létesítményében végzett földi tesztelést, legutóbb egy BR710-es hajtóművön, de a program részeként próbára tették további rendszereiket is, köztük a Trent 700-1000 sorozatot, a Trent XWB-84-et és 97-et, a Trent 7000-et, a BR725-öt, a Pearl 700-at, a Pearl 15-öt és a Pearl 10X-et. A tesztek számos földi és repülési vizsgálatot tartalmaztak, hogy reprodukálni tudják az összes lehetséges körülményt. A vizsgálatok során megerősítették, hogy a SAF használata nem befolyásolja a hajtóművek teljesítményét.

„Ez fontos mérföldkő, nemcsak a Rolls-Royce, hanem a polgári repülőgépipar szélesebb köre számára is. Reméljük, hogy a tesztek sikere olyan szintű műszaki validációt biztosít, ami megerősíti elhatározásukban azokat, akik a jövőben 100 százalékos SAF gyártásába szeretnének befektetni” – mondta Simon Burr, a Rolls-Royce plc mérnöki, technológiai és biztonsági csoportjának igazgatója.

A tesztek még ebben a hónapban folytatódnak: a Trent 1000 hajtóművek a Virgin Atlantic egyik Boeing 787 Dreamlinerét emelik a magasba a hónap végén, így ez lesz a világ első, kizárólag SAF meghajtású transzatlanti járata. Érdekesség, hogy a repülőgép normál sugárhajtómű-üzemanyaggal tér majd vissza az óceánt átszelő útról, így bebizonyíthatják, hogy a Rolls-Royce motorja mindkét üzemanyagtípussal üzemképes, bármiféle műszaki változtatás nélkül.

A Rolls-Royce szerint a SAF komoly lehetőség a légiközlekedés energiaátalakító folyamatának támogatására, hiszen a hagyományos üzemanyag alternatívája lehet. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint egy nem kevert SAF-ot használó repülőgép nettó szén-dioxid-kibocsátása egy teljes életciklus alatt akár 80 százalékkal kisebb lehet, mintha hagyományos üzemanyaggal repült volna.

A Rolls-Royce úgy számol, hogy a Net Zero repülés 2050-ig történő elérésére a legújabb generációs, 100 százalékos SAF-üzemű gázturbinák kombinációja a teljes megoldás mintegy 80 százalékát lefedi, vagyis kihagyhatatlan opciónak tűnik a szegmens kizöldítésére. A sugárhajtómű-üzemanyagokra vonatkozó nemzetközi szabványokat felállító testület, az ASTM International jelenleg legfeljebb 50 százalékos SAF keverést engedélyez a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyaggal, de ez a jövőben szinte biztos, hogy fokozatosan emelkedni fog.

A Rolls-Royce összes gyártásban lévő polgári repülőgép-hajtóműve állítólag már ma is 50 százalékos SAF-keverékkel működik, és a sikeres 100 százalékos SAF-tesztek tovább egyengetik az utat a SAF-alapú kereskedelmi repülés felé.

Gábor János

Főoldali kép: Rolls-Royce

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 09:10:00
2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS