És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást

És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást
2023. 11. 13., 14:10

Német közreműködéssel, világelsőként teljesítette a lehetetlent a namíbiai Oshivela projektet vezető HyIron. A vállalat kidolgozta a zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett működő vasgyártás folyamatát. A találmányuk méltán nevezhető történelminek.

Namíbia úttörő szerepet játszik a zéró kibocsátású vasgyártásban - köszönhetően a HyIron vállalat Oshivela projektjének. Az ESG News szerint az afrikai állam lett a világ első olyan országa, ahol karbonlábnyom nélkül valósl meg az ipari vasgyártás. Az úttörő jelentőségű üzem alapkövét a napokban tették le, a programot megvalósító namíbiai és német cégvezetők, valamint a támogatást nyújtó Namíbiai Befektetési és Fejlesztési Tanács (NIPDB) képviselői.

A HyIron Oshivela Project összhangban van az NIPDB által kitűzött célokkal - hangzott el az ünnepségen, mivel a szervezet csak olyan tervek finanszírozásában akar részt venni, amelyek egyszerre támogatják a munkahelyteremtést, a műszaki ismeretek átadását és a gazdaság diverzifikációját, miközben hozzájárulnak a bolygó szén-dioxid-mentesítéséhez.

Márpedig a vasgyártás hosszú ideje és következetesen olyan szén-dioxid-intenzív módszereket alkalmaz, amelyek jelentős CO₂-kibocsátással járnak. A fosszilis tüzelőanyagokra való nagyfokú támaszkodás miatt az acélgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás egyik legfőbb okozója, ezért történelmi jelentőségű lehet, hogy a HyIron sikeresen forradalmasította a folyamatot. A vállalat által kidolgozott technológia a magas karbonkibocsátású tüzelőanyagok helyett zöld hidrogént és közvetlen redukciós technikát alkalmaz, ami tényleg egyedülálló a világon.

„Az Oshivela projekt kísérleti szakaszában 50 embert fogunk foglalkoztatni, miközben 15 ezer tonna vasat termelünk. Mivel a vas globális piaca évi 2 milliárd tonna, a növekedési potenciál nyilván óriási – közölte az alapkőletételen Johannes Michels, a HyIron ügyvezető igazgatója. Szeretnénk köszönetet mondani a namíbiai kormánynak a kivételes támogatásért, amellyel lehetővé tette, hogy a világon az elsők legyünk. Ez a projekt számos ember elkötelezettségét és a jelentős pozitív hatás elérése iránti szenvedélyüket bizonyítja.”

François Van Schalkwyk, a NIPDB ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: az ország számára fontos, értékteremtő beruházás indul, elősegítve a gazdasági diverzifikációt és a Namíbiában életbe vágóan fontos munkahelyteremtést. Rainer Baake, a német-namíbiai energetikai és éghajlatvédelmi együttműködés különmegbízottja ezután kiemelte a zöld hidrogéngazdaság downstream iparágak szén-dioxid-mentesítésében betöltött szerepét, amivel Namíbia a zöld ipari átmenet élvonalába lőtte magát.

„Az itt készülő közvetlen redukálású vas például a németországi acélgyártás előtermékeként is felhasználható, a szélturbinák vagy járművek gyártásához szükséges zöld acél előállításához.”

A világelső karbonmentes vastermelés 2024 végén indulhat el. A beruházás kezdeti szakasza 30 millió euróba (kb. 11,3 milliárd forintba) kerül, és a tervek szerint évi 15 ezer tonna közvetlenül redukált vasat állít majd elő, több mint 50 munkahelyet teremtve, és hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás globális csökkentéséhez.

Gábor János

Főoldali kép: NIPDB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS