És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást

És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást
2023. 11. 13., 14:10

Német közreműködéssel, világelsőként teljesítette a lehetetlent a namíbiai Oshivela projektet vezető HyIron. A vállalat kidolgozta a zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett működő vasgyártás folyamatát. A találmányuk méltán nevezhető történelminek.

Namíbia úttörő szerepet játszik a zéró kibocsátású vasgyártásban - köszönhetően a HyIron vállalat Oshivela projektjének. Az ESG News szerint az afrikai állam lett a világ első olyan országa, ahol karbonlábnyom nélkül valósl meg az ipari vasgyártás. Az úttörő jelentőségű üzem alapkövét a napokban tették le, a programot megvalósító namíbiai és német cégvezetők, valamint a támogatást nyújtó Namíbiai Befektetési és Fejlesztési Tanács (NIPDB) képviselői.

A HyIron Oshivela Project összhangban van az NIPDB által kitűzött célokkal - hangzott el az ünnepségen, mivel a szervezet csak olyan tervek finanszírozásában akar részt venni, amelyek egyszerre támogatják a munkahelyteremtést, a műszaki ismeretek átadását és a gazdaság diverzifikációját, miközben hozzájárulnak a bolygó szén-dioxid-mentesítéséhez.

Márpedig a vasgyártás hosszú ideje és következetesen olyan szén-dioxid-intenzív módszereket alkalmaz, amelyek jelentős CO₂-kibocsátással járnak. A fosszilis tüzelőanyagokra való nagyfokú támaszkodás miatt az acélgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás egyik legfőbb okozója, ezért történelmi jelentőségű lehet, hogy a HyIron sikeresen forradalmasította a folyamatot. A vállalat által kidolgozott technológia a magas karbonkibocsátású tüzelőanyagok helyett zöld hidrogént és közvetlen redukciós technikát alkalmaz, ami tényleg egyedülálló a világon.

„Az Oshivela projekt kísérleti szakaszában 50 embert fogunk foglalkoztatni, miközben 15 ezer tonna vasat termelünk. Mivel a vas globális piaca évi 2 milliárd tonna, a növekedési potenciál nyilván óriási – közölte az alapkőletételen Johannes Michels, a HyIron ügyvezető igazgatója. Szeretnénk köszönetet mondani a namíbiai kormánynak a kivételes támogatásért, amellyel lehetővé tette, hogy a világon az elsők legyünk. Ez a projekt számos ember elkötelezettségét és a jelentős pozitív hatás elérése iránti szenvedélyüket bizonyítja.”

François Van Schalkwyk, a NIPDB ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: az ország számára fontos, értékteremtő beruházás indul, elősegítve a gazdasági diverzifikációt és a Namíbiában életbe vágóan fontos munkahelyteremtést. Rainer Baake, a német-namíbiai energetikai és éghajlatvédelmi együttműködés különmegbízottja ezután kiemelte a zöld hidrogéngazdaság downstream iparágak szén-dioxid-mentesítésében betöltött szerepét, amivel Namíbia a zöld ipari átmenet élvonalába lőtte magát.

„Az itt készülő közvetlen redukálású vas például a németországi acélgyártás előtermékeként is felhasználható, a szélturbinák vagy járművek gyártásához szükséges zöld acél előállításához.”

A világelső karbonmentes vastermelés 2024 végén indulhat el. A beruházás kezdeti szakasza 30 millió euróba (kb. 11,3 milliárd forintba) kerül, és a tervek szerint évi 15 ezer tonna közvetlenül redukált vasat állít majd elő, több mint 50 munkahelyet teremtve, és hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás globális csökkentéséhez.

Gábor János

Főoldali kép: NIPDB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS