És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást

És lehetséges: a HyIron megvalósította a karbonmentes vasgyártást
2023. 11. 13., 14:10

Német közreműködéssel, világelsőként teljesítette a lehetetlent a namíbiai Oshivela projektet vezető HyIron. A vállalat kidolgozta a zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett működő vasgyártás folyamatát. A találmányuk méltán nevezhető történelminek.

Namíbia úttörő szerepet játszik a zéró kibocsátású vasgyártásban - köszönhetően a HyIron vállalat Oshivela projektjének. Az ESG News szerint az afrikai állam lett a világ első olyan országa, ahol karbonlábnyom nélkül valósl meg az ipari vasgyártás. Az úttörő jelentőségű üzem alapkövét a napokban tették le, a programot megvalósító namíbiai és német cégvezetők, valamint a támogatást nyújtó Namíbiai Befektetési és Fejlesztési Tanács (NIPDB) képviselői.

A HyIron Oshivela Project összhangban van az NIPDB által kitűzött célokkal - hangzott el az ünnepségen, mivel a szervezet csak olyan tervek finanszírozásában akar részt venni, amelyek egyszerre támogatják a munkahelyteremtést, a műszaki ismeretek átadását és a gazdaság diverzifikációját, miközben hozzájárulnak a bolygó szén-dioxid-mentesítéséhez.

Márpedig a vasgyártás hosszú ideje és következetesen olyan szén-dioxid-intenzív módszereket alkalmaz, amelyek jelentős CO₂-kibocsátással járnak. A fosszilis tüzelőanyagokra való nagyfokú támaszkodás miatt az acélgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás egyik legfőbb okozója, ezért történelmi jelentőségű lehet, hogy a HyIron sikeresen forradalmasította a folyamatot. A vállalat által kidolgozott technológia a magas karbonkibocsátású tüzelőanyagok helyett zöld hidrogént és közvetlen redukciós technikát alkalmaz, ami tényleg egyedülálló a világon.

„Az Oshivela projekt kísérleti szakaszában 50 embert fogunk foglalkoztatni, miközben 15 ezer tonna vasat termelünk. Mivel a vas globális piaca évi 2 milliárd tonna, a növekedési potenciál nyilván óriási – közölte az alapkőletételen Johannes Michels, a HyIron ügyvezető igazgatója. Szeretnénk köszönetet mondani a namíbiai kormánynak a kivételes támogatásért, amellyel lehetővé tette, hogy a világon az elsők legyünk. Ez a projekt számos ember elkötelezettségét és a jelentős pozitív hatás elérése iránti szenvedélyüket bizonyítja.”

François Van Schalkwyk, a NIPDB ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: az ország számára fontos, értékteremtő beruházás indul, elősegítve a gazdasági diverzifikációt és a Namíbiában életbe vágóan fontos munkahelyteremtést. Rainer Baake, a német-namíbiai energetikai és éghajlatvédelmi együttműködés különmegbízottja ezután kiemelte a zöld hidrogéngazdaság downstream iparágak szén-dioxid-mentesítésében betöltött szerepét, amivel Namíbia a zöld ipari átmenet élvonalába lőtte magát.

„Az itt készülő közvetlen redukálású vas például a németországi acélgyártás előtermékeként is felhasználható, a szélturbinák vagy járművek gyártásához szükséges zöld acél előállításához.”

A világelső karbonmentes vastermelés 2024 végén indulhat el. A beruházás kezdeti szakasza 30 millió euróba (kb. 11,3 milliárd forintba) kerül, és a tervek szerint évi 15 ezer tonna közvetlenül redukált vasat állít majd elő, több mint 50 munkahelyet teremtve, és hozzájárulva a szén-dioxid-kibocsátás globális csökkentéséhez.

Gábor János

Főoldali kép: NIPDB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS