Felkészült az új támogatási rendszer első kérelembeadási időszakára az Agrárkamara

2023. 04. 20., 15:20

Az idén januárban indult új Közös Agrárpolitika korábbaikhoz képest jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, amelynek falugazdászai minden évben mintegy 110 ezer egységes kérelmet nyújtanak be, és segítik ezáltal a támogatások maradéktalan lehívását. Az új előírásokra tekintettel idén nem lesz szankciós időszak, június 9-ig adhatók be a kérelmek.

Minden évben rendre a támogatási kérelmek közel 70 százalékát a kamara falugazdászai adják be Magyarországon. Tavaly május 31-ig a 160 ezer kérelemből 108 ezret kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is áprilisban kezdődik az egységes kérelmek benyújtási időszaka. Az év elején indult új támogatási ciklus miatt nagyban változott a szabályrendszer, így több időt és munkát igényel a kérelmek elkészítése. Erre tekintettel idén a beadási időszak utolsó szakaszában nem alkalmazzák a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, 2023. június 9-ig szankciómentesen nyújthatóak be a kérelmek. A határidőt követően beadott egységes kérelmeket viszont érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) előírásai több ponton is jelentősen érintik az egységes kérelmeket. Újdonság például az agro-ökológiai program (AÖP), amelynek keretében az önkéntesen választható egyéves zöld vállalások teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák. Az egységes kérelem kitöltésekor már jelölni szükséges, hogy gazdaságukban mely vállalásokat teszik, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk azokat megvalósítani. Egyes támogatások igénylésénél már az egységes kérelemhez csatolni szükséges iratokat, nyilatkozatokat, így például a fiatal gazda támogatásnál a mezőgazdasági végzettséget igazoló dokumentumot vagy a legalább kétéves szakmai gyakorlatról szóló igazolást.

A kérelembeadás során a tavalyi 43-mal szemben idén már 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. Idéntől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé válik a teljesen elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani.

A MÁK is elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket. Az egységes kérelmekkel kapcsolatban bővebb információk érhetők el a NAK portálján: https://www.nak.hu/ek-2023.

A NAK meghatározó szerepet vállalt abban, hogy megismertesse tagjaival az új KAP-ot, és ezáltal is segítse a támogatások lehívását. Portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismerteti az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett. Ilyen az a rövid, közérthető összefoglaló a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti támogatásainak főbb elemeiről, amely az egységes kérelem benyújtáshoz szükséges leglényegesebb információkra fókuszál.

Kiadvány készült a feltételesség szabályrendszeréről, a termeléshez kötött támogatásokról, az agro-ökológiai programról, illetve a mezőgazdasági tevékenységüket megkezdő fiatal termelők támogatásáról is. Honlapján elérhető egy KAP-kalkulátor is, ahol a termelők saját gazdaságukra szabva kiszámolhatják várható támogatásukat. Továbbá egy 19 részes videósorozat is segíti az új KAP megismerését, amely szintén a köztestület honlapján tekinthető meg.

A NAK kéri tagjait, hogy a kérelembeadási időszakra tekintettel az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressék falugazdászukat. Az ügyfélkapuval rendelkező tagok számára elérhető a Nébih honlapján az elektronikus úton kezdeményezhető őstermelői ügyintézés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS