Évi 200 millió eurós támogatást biztosít a gazdálkodóknak az új Agro-ökológiai Program

2023. 04. 18., 16:22

A Közös Agrárpolitika keretében elinduló új agrártámogatási rendszerben kiemelt szerep jut az Agro-ökológiai programnak, amely az első pilléres közvetlen támogatások 15 százalékát teszi ki, így ezen a csatornán évente mintegy 200 millió euróval támogatja a tárca a magyar gazdákat a következő években – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A tárca a gazdálkodók számára önkéntesen vállalható új támogatási formát a legjobb szakmai tudása és elkötelezettsége alapján dolgozta ki olyan, a fenntarthatóbb gazdálkodás irányába mutató programok megvalósítása érdekében, amelyeket az elmúlt időszakban már megtapasztalt környezeti változások egyébként is szükségessé tesznek – mondta Feldman Zsolt az Agroinform.hu-nak az új Agro-ökológiai Programról szóló, több mint 1000 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese azt emelte ki köszöntőjében, hogy a mostani támogatási reform jóval nagyobb választási lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak, így sokkal nagyobb is a saját felelősségük abban, hogy végül milyen támogatásban részesülnek. Ezért arra bíztatta az érintetteket, hogy igyekezzenek minél alaposabban megismerni az új szabályozást, találják meg helyüket, vállalási szintjüket az új Közös Agrárpolitika zöld irányba eltolódó rendszerében. Az új programhoz kapcsolódó adminisztrációs tevékenységek nőnek ugyan, ám a rendszer összetettsége végső soron azt eredményezi, hogy a magyar gazdálkodók összességében az eddiginél nagyobb összegekhez tudnak hozzájutni.

Madarász István, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályának osztályvezetője előadásában részletesen bemutatta az Agro-ökológiai program feltételrendszerét. Ez új, tagállami szinten kötelező, de gazdálkodói szinten önkéntes támogatási forma, amelyben a gazdálkodók teljes területükkel vesznek részt, ám az igénylésből kihagyhatók a Natura 2000 gyepek, az 5 hektárnál kisebb szántók és egyéb gyepek, illetve az 1 hektárnál kisebb ültetvények. Ezek után értelemszerűen nem jár a támogatás sem.

A programban a korábbi Agrár-környezetgazdálkodási Programtól eltérően éves kifizetési időszakokban lehet részt venni. Ez azért fontos, mert így a részvétel nem jár több évre szóló elköteleződéssel, a vállalt gyakorlatok évről évre változtathatók. Ez a tény várhatóan megnöveli majd a programban részt vevő szereplők létszámát.

A programban részt vevő gazdálkodók földhasználati kategóriák alapján vállalhatják különféle környezeti előnyökkel járó gyakorlatok megvalósítását, amelyek az értékelés során különböző pontértékekkel bírnak. Szántókon kilenc, ültetvényeken nyolc, míg gyepeken négy gyakorlattal élhetnek a gazdálkodók, melyek mindegyikéről az elektronikus formában benyújtandó Gazdálkodási Naplót is vezetniük kell.

A gyakorlatok között szerepel például a talajtakarás, a terménydiverzifikáció. a méhbarát növényvédelem, talajkondicionálók és mikrobiológiai készítmények használata, forgatás nélküli művelés, illetve a szakaszos vagy pásztoroló legeltetés, a nem öntözött gyepek legalább egyszeri kaszálása. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a részletes feltételeket tartalmazó kapcsolódó jogszabálytervezetek az Agrárminisztérium honlapján már elérhetők.

Dr. Pénzes Éva, a Magyar Talajvédelmi Szövetség ügyvezetője a talajbaktériumok alkalmazásának szerepét emelte ki a talaj termőképességének javításában. Hangsúlyozta, hogy a szövetségnek a Nébihhel közösen végzett kísérletei során növénykultúráktól függően 10-13 százalékos termésátlag-növekedést értek el a talajoltó baktériumok alkalmazásával, a szója esetében ez az érték a 25 százalékot is meghaladta. Az eljárás emellett a termés minőségét is növelte, miközben fokozta az ültetvény szárazságtűrését, növelte a talajban található növényi maradványok bomlási sebességét, visszaszorította a kórokozó gombák szaporodását és a talajszerkezet javításával az üzemanyag-megtakarításhoz is hozzájárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS