Nyakán maradhat a 2005 előtt gyártott dízelautó

2018. 11. 07., 08:00

Bár Budapestet egyelőre nem érinti a dízelautók kitiltása, az európai tendencia nagyban befolyásolja a hazai autóárakat is. Egyre nehezebb jó áron eladni a 2005 előtt gyártott dízeleket, míg a környezetbarát autók kereskedelme szárnyal.

2019-től több európai nagyváros is megtiltja vagy szigorúan szabályozza a dízelüzemű autók használatát, hogy javítsák a levegő minőségét. A dízelautók esetleges kitiltása Budapest vezetésénél is napirenden van, igaz előreláthatólag még néhány évig biztosan nem várható konkrét változás.

„A legnagyobb probléma az öreg dízelautók esetében van, melyek károsanyag kibocsátása rendkívül káros a környezetre. Az új dízelmotorok már megfelelő emissziós normák közé vannak szorítva, így nem valószínű, hogy a jövőben kitiltásra kerülhetnek” – mondta dr. Barta Anita autójogász, az autotveszek.hu egyik tulajdonosa.

A szakértő kiemelte: a levegőtisztasági követelmények miatt hozott városvezetői döntések a dízelüzemű autók áraira is kihatással vannak. A régi, 2005 előtt gyártott dízelautók árai jelentősen elkezdtek esni. A piacon most idős dízelautókat vásárolni rizikós, hiszen nem lehet biztosan megbecsülni az értéküket. Ezeket most annyiért lehet eladni, amennyiért megveszik őket. Azonban az új, megfelelő normával rendelkező dízelautók tekintetében nem várható nagy csökkenés, hiszen azokat nem fenyegeti a kitiltás és sok embernek fontosak a kedvezőbb üzemanyag fogyasztásból származó előnyök.” 

Az autójogász úgy látja, a dízelautók kitiltásai miatt is nagyobb a kereslet a környezetbarát elektromos és hibrid autókra. Egyre többen keresik a zöld rendszámos és egyéb környezetkímélő gépkocsikat, amikből nagy mennyiségben található Magyarország első közösségi autókereskedő honlapján is.

„A környezetbarát autók stabilan jelen vannak a piacon, sőt közülük egyre többen már csereérettnek bizonyulnak, így használtautóként is megjelennek. Nagy hangsúlyt fektetünk a jövőre, ezért a jövő autókereskedő weboldalán külön környezetbarát kereső is várja a felhasználókat. Itt az is, hogy egy elektromos vagy hagyományos belső égésű motorral rendelkező autónak milyen fogyasztási adatai vannak, ami szinte példátlan jelenleg a piacon” – tette hozzá dr. Barta Anita.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS