Indul az év legnagyobb rohama az üzletekben

2019. 12. 14., 10:00

Indul az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben, a legnagyobb rohamra december 20-23-a között számítanak az áruházláncok.

Az Auchan 5 százalékos forgalomnövekedésre számít decemberben az előző év azonos időszakához képest, ez a tavalyi bővüléssel nagyságrendileg megegyezik – közölte a vállalat az MTI megkeresésére. Decemberben a forgalom általában csaknem 70 százalékkal, a vásárlások értéke pedig akár 30 százalékkal több, mint az év többi hónapjában. Az év utolsó hónapja a vállalat teljes évi forgalmának körülbelül 15 százalékát teszi ki.

Ebben az időszakban a műszaki cikkekből az átlagosnál csaknem 40 százalékkal fogy több, a dekorációkból 20 százalékkal, a bejgli és finompékáru forgalma 15 százalékkal, a játékoké és a csokoládéé pedig csaknem 10 százalékkal nő. A teljes húskínálat ünnepek előtti forgalma várhatóan az éves értékesített mennyiség mintegy 15 százalékát teszi majd ki. Az év végén a tartós pék- és cukrásztermékek forgalmának csaknem negyedét az ünnepi szezonális termékek adják.

A tapasztalatok szerint az ünnepi élelmiszereknél is a minőségi termékek felé tolódik a kereslet. A magyar vásárlók a hagyományos ízvilágú alapanyagok mellett egyre nyitottabbak az újdonságok iránt.

Az élelmiszerek forgalmának növekedése már elkezdődött, a legnagyobb rohamot a karácsony előtti utolsó hétvégén, december 21-én és 22-án várja az Auchan.

A CBA 5-6 százalékkal nagyobb forgalomra számít decemberben, mint az előző év azonos időszakában. Idén egész évben magasabb volt a forgalom a CBA hálózatában, mint tavaly, ezért decemberben is nagyobb növekedést várnak a tavalyinál. Az őszi hónapok forgalmához képest 20-25 százalékos többletet szoktak tapasztalni decemberben, az idén is erre számítanak.

Az év végi ünnepek időszakában minden termékkör iránt jelentősen magasabb a kereslet, mint az év többi hónapjában. A forgalmi felfutásban nagy szerepet játszanak az ilyenkor kínálatba kerülő szezontermékek, csokoládéfigurák, szaloncukor, különféle díszek, egyéb kiegészítők. Jelentős forgalmi bővülést érzékel az üzletlánc a sütés kellékeinél, a húsféleségeknél, az alkoholos italoknál is.

Továbbra is jellemző, hogy a vásárlók egyre inkább a jó minőségű termékeket keresik. Szintén jól érzékelhető a különleges táplálkozási célú termékek forgalmi felfutása, több tíz százalékkal több fogy a bio- és reform termékekből, valamint a glutén- és laktózmentes élelmiszerekből.

Jelentős forgalmat várnak december 13-23. között, a legkiemelkedőbb a december 20-23. közötti pár nap lesz.

Az Aldi idén is kétszámjegyű bővüléssel számol decemberben, az előző év hasonlóan erős növekedést felmutató decemberi bázisidőszaka után. A decemberi forgalmi növekedés üteme megegyezik az éves bővülés átlagával. A december az éves forgalom több mint 10 százalékát adja az Aldinál.

A klasszikus karácsonyi és szilveszteri termékek, a csokoládék, édességek, virsli és pezsgő mellett kiemelkedő a kereslet az év utolsó hónapjában egyebek mellett a sütési termékek, az alkoholos italok és az ajándéknak vásárolt nem élelmiszer termékek iránt is. Sokan választják ajándékként az Aldi Utazás által kínált utazási lehetőségeket.

Általában az adventi vasárnapokon kiemelkedő a forgalom, de idén december 24-e keddre esik, így nem egyetlen, kiugróan erős forgalmat hozó nappal számol az Aldi, hanem az utolsó adventi hétvégén és utána is kiemelkedő vevőszámra készül. A karácsonyi ünnepek után a szilvesztert közvetlenül megelőző napokon is az átlagosnál jóval több vásárlóra számítanak.

A korábbi tapasztalatok alapján a Tesco áruházaiban a vásárlók számában és az átlagos költésekben is 30 százalék körüli növekedés várható decemberben az év többi hónapjához képest. A vásárlók átlagos költése a december 24-ét megelőző hét napban a legkiemelkedőbb.

A vállalat tájékoztatása szerint a legkeresettebb hústermékek forgalma mintegy 25 százalékkal nő decemberben az előző hónaphoz képest. A Tesco egész éves hús- és halforgalmának mintegy 25-30 százalékát adja a decemberi. A bejgliknél a karácsony előtti utolsó hétre várják a legnagyobb felfutást, több százezres eladott mennyiséggel számolnak.

Az online vásárlásnál a karácsonyi időszakban az átlagosnál 25-30 százalékkal több rendelést tapasztalnak. A vásárlók ugyanazokat a termékeket választják, mintha áruházban vásárolnának, de az átlagos webes kosárérték nagyságrendileg 4-5 szöröse az átlagos áruházi kosárértéknek.

A Lidl tájékoztatása szerint a vállalat decemberben magasabb forgalomra számít a tavalyi év azonos időszakához képest, mert ebben az évben nyolc áruházzal több, 182 Lidl-áruház várja a vásárlókat. A december minden évben a legerősebb forgalmú hónap.

A vállalat bővítette zöldség- és gyümölcskínálatát, így ebben a termékkategóriában kétszámjegyű növekedést sem tart kizártnak. Az aranyvasárnap előtti napokban a friss termékek a legmeghatározóbbak, ilyenkor fogy a legtöbb friss hús; a víziszárnyasokból és a halakból a Lidl az átlagos havi mennyiség többszörösét adja el.

A Spar közölte, hogy a vásárlások átlagos értéke 20-25 százalékkal nő decemberben az év többi hónapjához képest, az átlagos vásárlószám pedig 3 százalékkal emelkedik. A tavalyi adventi hetekben az áruházlánc éves forgalma 12 százalékát tudta realizálni.

Az édességek között decemberben a legkelendőbb a szaloncukor, amelyből a Spar csaknem 400 tonnát tervez eladni. A vállalat szintén ilyenkor értékesíti a legtöbb friss halat, a legkeresettebb a lazac. Mindegyik baromfifajta iránt megnő a kereslet, az éves vásárlói igényekhez képest különösen a friss pulykából és a friss víziszárnyasokból fogy több. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS