Egyre többen ismerik fel a fenntartható működés értékét

Egyre többen ismerik fel a fenntartható működés értékét
2021. 09. 13., 07:45

Hiába csökkent a villamos energia felhasználása Európában, a felhasznált áram fenntartható származását igazoló garanciák piaca korábban nem látott rekord szintre ért tavaly. A kontinens cégei 2020-ban közel tizedével több ilyen, a felhasznált áram fenntarthatóságát tanúsító okiratot vásároltak, mint a megelőző évben. (x)

A COVID-19 okozta helyzet miatt a villamosenergia-kereslet tavaly csökkent Európában, ennek ellenére a felhasznált áram fenntarthatóságát igazoló származási garanciák iránti kereslet mégis rekord magasságba ért. A származási garancia (guarantee of origin, azaz GO) egy forgalmazható elektronikus okirat, amely átlátható és megkülönböztetéstől mentes kritériumok alapján igazolja, hogy a felhasznált áram megújuló energiaforrásból, vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik. A GO-kat kibocsátó állami szerveket európai szinten tömörítő Association of Issuing Bodies (AIB) adatai szerint 2020-ban az ilyen okiratok felhasználása 8 százalékkal emelkedett, minden idők legmagasabb értékére, 735 terawattóra fölé. Jellemző adat, hogy 2010-ben még csupán 182, de 2015-ben is csak 333 terawattórán állt az éves felhasznált mennyiség. Az újonnan kibocsátott származási garanciák mennyisége is jelentősen, 650 terawattóráról 762 terawattórára emelkedett a szervezet tagállamaiban tavaly.

A 2014 óta működő európai rendszer eredeti célja az volt, hogy ezzel a piaci ösztönzővel is támogassa a megújuló energia alapú áramtermelés térnyerését. Mostanra azonban az ügyfelek, partnerek és vásárlók fenntarthatósági elvárásainak való megfelelés jelentős, a többletköltséget akár jócskán meghaladó üzleti előnyöket jelenthet a zöld energiával üzemelő vállalkozások számára.

A villamos energia végfelhasználóiként az európai vállalatok számára egyre fontosabb, hogy működésüket fenntartható energiaforrásokkal biztosítsák. Ahogy Európában, úgy Magyarországon is egyre több cég számára kiemelt érték, hogy a klímaváltozás elleni harc jegyében csökkentse ökológiai lábnyomát, tevékenysége károsanyag-kibocsátását, ezért kisebb vagy nagyobb mértékben, esetleg teljes egészében zöld árammal biztosítsa működését. A villamosenergia-rendszer a fizika törvényszerűségei szerint működik, a GO segítségével azonban pontosan követhető, hogy az európai rendszerbe mennyi fenntartható energia került be, mint ahogy az is, hogy ebből mennyit és hol használtak fel. Míg tehát a villamosenergia-hálózatba belépő elektronok nem azonosíthatók be, nem várható el, hogy éppen az az áram érkezzen egy magyarországi üzembe, amelyeket egy svéd vízerőműben állítottak elő, a GO segítségével a rendszer egészét tekintve mégis megvalósulhat a zöld energia adott helyre történő „szállítása”. A GO megteremti annak lehetőségét, hogy egy irodaház, gyárüzem, üzlet vagy bármilyen más egység akár teljes egészében zöld árammal működjön.

A származási garanciát a minősített megújulóenergia-termelők számára az adott ország energetikai hatósága bocsátja ki a valóságban megtermelt és a rendszerbe betáplált zöld áram mennyiségének megfelelően. A fenntartható energiára vágyó cégek pedig az energiakereskedőktől, vagy akár maguktól a termelőktől is megvásárolhatják ezen okiratokat, amelyek ára a villamos energiáért fizetendő piaci díjon felüli költségként jelentkezik.

A rendszer nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a megújuló energia tulajdonjogát pontosan nyomon lehessen követni, de biztosítja, hogy az egyes származási garanciákat csak egyszer lehessen felhasználni – a kibocsátástól számított egy éven belül. Ha pedig egy fogyasztó felhasználja az adott mennyiségre vonatkozó okiratot, akkor azt törlik is a rendszerből. Az okiratok emellett tartalmazzák többek közt az egyedi azonosítószámot, az adott mennyiségű áram forrását és a felhasznált technológiát, illetve az adott erőmű pontos lokációját, méretét, működésének kezdő időpontját is. A dokumentumból tehát pontosan megismerhető, hogy melyik ország, melyik zöld erőművének melyik gépegysége „gyártotta le” a megvásárolt zöld energiát. A fogyasztói igényeknek megfelelően pedig a GO-k nemzetközi piacán vásárolható kizárólag víz-, szél-, vagy éppen napenergiával termelt áramot tanúsító okirat, de akár egy meghatározott ország vagy konkrét erőmű áramát is választhatja a vásárló.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS