Ő a következő magyar űrhajós, aki életre szóló lehetőséget kap az ISS-en

Ő a következő magyar űrhajós, aki életre szóló lehetőséget kap az ISS-en
Gábor János  |  2024. 05. 27., 14:10

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén hamarosan tiszteletét teszi az első magyar asztronauta, aki több mint 40 év után lép Farkas Bertalan nyomdokaiba. Így formálja a jövőt a hazai részvétel az űrkutatásban.

Amint az hétfő korán reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közleményéből kiderült, Farkas Bertalan űrutazásának 44. évfordulóján, a vasárnap esti órákban a szakértői bizottság eldöntötte, ki lesz hazánk következő űrhajósa. A választás Kapu Tibor (lenti képen balra), 32 éves gépészmérnökre esett, aki az autóipar és az akkumulátorfejlesztés világából érkezett. A tartalékosa Cserényi Gyula (lenti képen jobbra), 35 éves villamosmérnök lesz, aki ugyanazon a kiképzésen vesz részt, mint az első számú jelölt, de csak akkor utazik, ha Kapu Tibor valamiért nem tudna rendelkezésre állni.

A második magyar űrhajós pozíciójára egyébként 240-en jelentkeztek – közülük négyen maradtak fenn a végső rostán.

A fentebb említett Kapu és Cserényi mellett végsőkig versenyben maradt Szakály András és Schlégl Ádám szintén feladatot kap a magyar űrmisszióban, de ők a földi támogató csapat vezető munkatársai lesznek, így a NASA kiképzésén már nem vehetnek részt.

Az 1991-es születésű Kapu Tibor a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium, majd a Budapesti Műszaki Egyetem tanulója volt, és fejlesztőmérnökként végzett. A munkája mellett számtalan sportot űzött, ami fizikailag is alkalmassá tette a küldetésre: úgy tudni, félmaratont és maratont is futott, emellett ejtőernyőzik, snowboardozik és kosárlabdázik. Úgy tudni, az utóbbi néhány évben már egy űripari cégnél, a Remred Space Technologiesnél dolgozott és sugárvédelmi megoldásokkal foglalkozott. Ezt megelőzően megfordult gyógyszeripari vállalatnál, valamint a Boschnál is. Utóbbi munkahelyén többek között hibrid autók akkumulátorfejlesztését bízták rá.

Egyelőre nem tudni, hogy az állami támogatással az ISS-re induló Kapu Tibor mikor repülhet, de a rajt valószínűleg 2024 végén vagy 2025 elején lesz. A magyar űrhajós több tudományos kísérletet is végre fog hajtani az űrben. Ezek a kísérletek többek között a mikrogravitáció emberi élettanra gyakorolt hatását, az anyagok űrbeli viselkedését és a Föld klímáját vizsgálják. Mindezek mellett szerepet kaphat az űrállomás karbantartási munkáiban is, ami alatt például a lakómodulok és a tudományos berendezések javítását, valamint hulladékkezelést kell érteni.

A magyar űrhajóst egyébként nem konkrétan a NASA, hanem annak szerződéses, üzleti célú űrutaztatással foglalkozó partnere, az Axiom Space viszi az űrbe. A részvétel költségeit álló HUNOR (Hungarian to orbit, vagyis Magyart Föld körüli pályára) állami program költségvetése nem nyilvános (ahogy az Axiom árlistája sem), de a becslések szerint 100 millió dolláros, vagyis 3536 milliárd forintos büdzséről lehet szó.

Ezt megelőzően először és utoljára 1980-ban járt magyar az űrben, Farkas Bertalan személyében. A fedélzeti mérnökként repülő asztronauta társa a rutinos, harmadszor űrbe utazó Valerij Nyikolajevics Kubaszov (1935-2014) volt. A két űrhajós a Szojuz-36-tal utazott a Szaljut–6 űrállomásra, ahol közel kilenc napot töltöttek (tudományos kísérletekkel), majd a Szojuz-35-tel tértek haza.

A főoldali kép illusztráció. Fotó: SpaceX

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS