700 évnyi adatból jelzi előre a mesterséges intelligencia a veszélyes hullámokat

700 évnyi adatból jelzi előre a mesterséges intelligencia a veszélyes hullámokat
2023. 11. 23., 10:10

A mesterséges intelligencia már arra is képes, hogy megjósolja a hajóforgalomra nézve akár életveszélyes óriáshullámok kialakulását. Elsősorban azokra a hullámokra hegyezték ki az AI figyelmét, amelyek bármikor felboríthatnak vagy elsüllyeszthetnek egy hajót.

Az újonnan létrehozott mesterséges intelligencia-rendszert 700 évnyi adat segítségével tanították meg arra, hogy kiszámítsa a hajókatasztrófákkal fenyegető hullámok valószínűségét. A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja egy matematikai egyenletet dolgozott ki az óceánokon keletkező óriáshullámok kialakulásának vizsgálatára és előrejelzésére.

Az ún. „rogue wave-ek” szokatlanul nagy és erős hullámok, amelyek veszélyesek lehetnek, szinte bármilyen tengeri járműre nézve. Képesek felborítani vagy összetörni egy nagyobb hajót is, viszont a kutatók megtalálták a módját, hogy az AI képességeinek és a bonyolult ok-okozati összefüggéseknek a kombinálásával ábrázolni tudják a hullámok létrejöttének helyét és idejét.

A tudósok elképesztő mennyiségű adattal dolgoztak. A temérdek információ a világ 158 különböző pontján kihelyezett óceáni bóják 24 órán át üzemelő érzékelőiből érkezett, és végül több mint egymilliárd hullám viselkedéséről gyűjtöttek össze, mintegy 700 évnyi megfigyelést.

A National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány vezető szerzője, Dion Häfner egy közleményben megjegyezte: amióta világ a világ, mindenki úgy tekintett a rogue wave-ekre, hogy balszerencsés természeti jelenségek, amelyekre nem lehet előre felkészülni. Pedig az óceáni szörnyetegek létrejöttét számos olyan tényező kombinációja okozza, ami, ha nehezen is, de kiszámítható, viszont egészen eddig nem sikerült egyetlen kockázatbecslésbe belefoglalni. „A tanulmányban feltérképeztük az óriási hullámokat létrehozó ok-okozati változókat, és a mesterséges intelligenciát használtunk arra, hogy ezeket olyan modellben gyűjtsük össze, ami képes kiszámítani a kialakulásuk valószínűségét.”

„Elemzésünk azt mutatja, hogy ’rendellenes’ hullámok állandóan előfordulnak – magyarázta Johannes Gemmrich, a tanulmány második szerzője. 100 ezer olyat regisztráltunk, ami rogue wave-ként definiálható, vagyis legalább egy minden nap előfordul az óceán valamelyik véletlenszerű pontján.”

A dán tudósok mesterséges intelligenciája megtanulta, hogy milyen, megfigyelhető jelenségek jósolják meg az óriáshullámok kialakulását, és ezt az információt egy egyenlet formájában képesek megosztani más kutatókkal, akik felhasználhatják a jövőbeni munkájuk során, hogy jobban megértsék és egyre pontosabb előre jelezzék a rogue wave-eket. Ez óriási eredmény, hiszen az AI és az egyenlet legalább 50 ezer érintett teherhajónak segíthet biztonságosabban navigálni a világ óceánjain.  A jövőben előre jelezhetik számukra, ha az adott hajózási útvonalon megfigyelhető körülmények veszélyes hullámok kialakulásával fenyegetnek.

„Mivel a hajózási társaságok jó előre megtervezik az útvonalaikat, az algoritmusunk segítségével kockázatértékelést kaphatnak arról, ha esélyes, hogy útközben veszélyes rogue wave-vel találkoznak. Ez alapján rögtön alternatív útvonalak után nézhetnek – fejtegette Häfner.

Gábor János

Főoldali kép: vecstock - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS