Nem kell soron kívül bevallást beadnia a szünetelő egyéni vállalkozónak

2023. 08. 21., 14:22

2023. július 15. óta a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak, ügyvédnek, szabadalmi ügyvivőnek, valamint közjegyzőnek nem kell soron kívül, hanem elegendő a teljes bevallási időszak végén benyújtania bevallását a NAV-hoz.

Áfabevallás

  • A havi áfabevallónak a havi időszakot követő hónap 20-áig,
  • a negyedéves áfabevallónak a negyedéves időszakot követő hónap 20-áig,
  • az éves áfabevallónak pedig az adóévet követő év február 25-ig

kell a szüneteltetés megkezdésétől függetlenül a teljes bevallási időszakra benyújtania bevallását. Akkor is a teljes időszakról kell a bevallást beadni, ha az adózó időközben befejezi a szüneteltetést, vagyis újra gyakorolja a tevékenységét.

Ha az adózó a korábbi szabályozás miatt már benyújtotta soron kívüli bevallását, akkor azt a NAV elfogadta. Ezeket a korábbi adattartalomnak megfelelően lehet önellenőrizni, helyesbíteni (például bevallási időszak, „S” jelölés). Ha a tevékenységét az adózó a szünetelés után folytatja, akkor az űrlapokon a bevallási időszak kezdeténél a tevékenység megkezdésnek dátumát, azaz a szüneteltetés megszűnését követő napot kell feltüntetni.

Szocho- és járulékbevallás (2358-as bevallás)

A 2358 jelű „Bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó szociálishozzájárulásiadó- és járulékkötelezettségéről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulékkötelezettségéről” bevallás soron kívüli benyújtása alól az egyéni vállalkozó első alkalommal a 2023. július 15. után esedékes havi és negyedéves 2358-as bevallásoknál mentesül.

Ez azt jelenti, hogy ha a biztosított egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése 2023. június 30. után kezdődik vagy fejeződik be, akkor a bevallást az e dátumot magába foglaló teljes bevallási időszakra kell benyújtani:

  • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónak a teljes hónapra, a havi időszakot követő hónap 12-éig,
  • az átalányadózást választó egyéni vállalkozónak pedig a teljes negyedévre, a negyedéves időszakot követő hónap 12-éig.

Továbbra sem kell a bevallást benyújtani az adózónak, ha a tevékenység a teljes bevallási időszakban szünetel.

A 2023. június 30. után kezdődő vagy záródó szünetelés időtartamát a 2358 jelű bevallás 02-es lapján a „biztosítás szünetelése, járulékfizetés alól mentes időtartam” rovatban

  • 51 (ügyvédként tevékenységét, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát, egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti) vagy
  • 52 (állategészségügyi szolgáltató tevékenységet végző állatorvos tevékenysége szünetel)

kóddal kell jelölni.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS