Mi a teendő, ha elmarad a munkaszerződés írásba foglalása?

2023. 09. 25., 12:41

A munkaviszony létrejöttéhez írásba foglalt munkaszerződés szükséges. Időről-időre előfordul azonban, hogy a munkaszerződés írásba foglalása valamely okból elmarad. Ez minden esetben azt jelenti, hogy nem áll fenn a munkaviszony? Milyen következményei vannak, ha elmarad a munkaszerződés írásba foglalása? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkaviszony létrejötte

A munkaviszony létrehozásához a munkáltató és munkavállaló között munkaszerződés megkötése szükséges.
– A munkaszerződés megkötésekor a feleknek meg kell állapodni legalább azokban a lényeges feltételekben, amelyet a törvény kötelezővé tesz. Ilyen kötelező feltétel a munkavállaló alapbére és munkaköre. Ha ezek valamelyikében nem sikerül megegyezni, akkor a munkaszerződés létre sem jön.
– A munkaszerződésben nem kötelező megállapodni a munkaviszony időtartamában, a munkahelyben, a munkaidőben és a munkaviszony kezdőnapjában sem. Ha ezeket a kérdéseket a felek maguk nem rendezik a munkaszerződésben, akkor a törvény megteszi helyettük.
– Ha a munkaviszony időtartamát a szerződés nem tartalmazza, akkor munkaviszony határozatlan időre jön létre.
Munkahely megjelölésének hiánya esetén munkahelynek a munkakörben szokásos munkavégzési helyet kell tekinteni.
– A munkaidő szerepeltetése nélkül született munkaszerződés esetén úgy kell tekinteni, hogy a munkaviszony általános teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre.
– Ha a felek nem állapodtak meg a munkaviszony kezdőnapjában, akkor a munkaviszony a munkaszerződés megkötését követő napon kezdődik.
– A törvény külön nem említi, de a munkaszerződésből ki kell derülnie, hogy kik között jön létre a munkaviszony. Vagyis ki a munkáltató és ki a munkavállaló.

A munkaszerződés írásba foglalása

A Munka Törvénykönyve kötelezően előírja, hogy a munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalásnak nem feltétele, hogy a felek egyazon dokumentumon helyezzék el az aláírásukat. Így írásba foglalt a munkaszerződés akkor is, ha a munkavállaló írásban elfogadja a munkáltató munkaszerződés megkötésére vonatkozó és a munkaszerződés kötelező feltételeit tartalmazó ajánlatát.

Munkaszerződés esetén az írásbeliségnek nincsenek szigorú formai követelményei. Az egyszerű írásba foglalás is elegendő. Az aláírásakor nem kötelező tanúkat alkalmazni és az ügyvédi ellenjegyzés vagy a közokiratba foglalás sem feltétel.

Mi a teendő, ha elmaradt a munkaszerződés írásba foglalása?

A nem írásban létrejött munkaszerződés semmisnek, azaz érvénytelen szerződésnek minősül. Ha a munkaszerződés írásba foglalása elmaradt, akkor tanácsos ezt az elmaradást mihamarabb pótolni. A felek az írásba foglalás elmaradása miatti érvénytelenséget bármikor orvosolhatják, ha a szerződést az eredeti tartalommal utólag írásban rögzítik.

Ha elmaradt a szerződés írásba foglalása, akkor emiatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat és csak a munkába lépést követő 30 napon belül. Ilyen esetben a felek érdeke azt diktálja, hogy ha a munkavállaló nem hivatkozik az írásba foglalás hiánya miatti érvénytelenségre, akkor ne lehessen a semmisség következményeit alkalmazni. Ez a rövid határidő oka. A munkaszerződés írásba foglalása elsősorban a munkáltató felelőssége. Ezért a dolgozók védelme érdekében a törvény nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató hivatkozzon az írásba foglalás elmaradása miatti semmisségre. E szabályok tehát elsősorban a munkavállalót védik.

Fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy a munkavállalónak sem érdemes belenyugodnia, ha a munkaszerződését nem írják el. Ha a munkaviszony létrejötte és tartalma később vitássá válik, akkor a munkavállalónak kell bizonyítani a bíróságon, hogy a munkaszerződés létrejött és az milyen megállapodásokat tartalmazott. Írott munkaszerződés hiányában a munkavállaló egyéb bizonyítékokra is támaszkodhat. Ilyen lehet a tanú, az adóhatósághoz történő bejelentés tartalma, levelezések és más okiratok. Írott szerződés hiányában azonban a bizonyítás eredményessége kérdéses lehet. Például írott munkaszerződés hiányában is a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy mennyi volt a munkabére és milyen egyéb juttatásokban egyezett meg a munkáltatóval. A bizonyítás sikertelensége esetén legfeljebb a minimálbér vagy garantált bérminimum összegére számíthat. 

Az érvénytelenség következményei

Ha a munkavállaló az írott munkaszerződés hiányára a munkába lépést követően 30 napon belül hivatkozik, és a felek nem foglalják írásba a szerződést, akkor az érvénytelenség jogi következményeit kell alkalmazni.
– Az érvénytelenség következménye, hogy a munkáltató a munkaviszonyt köteles haladéktalanul, azonnali hatállyal megszüntetni. Ilyenkor a munkáltató köteles a munkavállaló részére annyi időre járó távolléti díjat megfizetni, amennyi a munkáltató felmondása esetén járna.
– Ha a munkaszerződés írásba foglalása a munkáltató oldalán felmerült okból maradt el, akkor a dolgozó részére végkielégítést is fizetni kell.
– A munkaviszony megszüntetéséig eltelt időt ebben az esetben úgy kell tekinteni, mintha erre az időre érvényes munkaszerződés alapján állt volna fenn a munkaviszony. Így erre az időre a dolgozónak jár a munkabér és az időarányos szabadság is.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS