Mi a teendő, ha elmarad a munkaszerződés írásba foglalása?

2023. 09. 25., 12:41

A munkaviszony létrejöttéhez írásba foglalt munkaszerződés szükséges. Időről-időre előfordul azonban, hogy a munkaszerződés írásba foglalása valamely okból elmarad. Ez minden esetben azt jelenti, hogy nem áll fenn a munkaviszony? Milyen következményei vannak, ha elmarad a munkaszerződés írásba foglalása? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkaviszony létrejötte

A munkaviszony létrehozásához a munkáltató és munkavállaló között munkaszerződés megkötése szükséges.
– A munkaszerződés megkötésekor a feleknek meg kell állapodni legalább azokban a lényeges feltételekben, amelyet a törvény kötelezővé tesz. Ilyen kötelező feltétel a munkavállaló alapbére és munkaköre. Ha ezek valamelyikében nem sikerül megegyezni, akkor a munkaszerződés létre sem jön.
– A munkaszerződésben nem kötelező megállapodni a munkaviszony időtartamában, a munkahelyben, a munkaidőben és a munkaviszony kezdőnapjában sem. Ha ezeket a kérdéseket a felek maguk nem rendezik a munkaszerződésben, akkor a törvény megteszi helyettük.
– Ha a munkaviszony időtartamát a szerződés nem tartalmazza, akkor munkaviszony határozatlan időre jön létre.
Munkahely megjelölésének hiánya esetén munkahelynek a munkakörben szokásos munkavégzési helyet kell tekinteni.
– A munkaidő szerepeltetése nélkül született munkaszerződés esetén úgy kell tekinteni, hogy a munkaviszony általános teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre.
– Ha a felek nem állapodtak meg a munkaviszony kezdőnapjában, akkor a munkaviszony a munkaszerződés megkötését követő napon kezdődik.
– A törvény külön nem említi, de a munkaszerződésből ki kell derülnie, hogy kik között jön létre a munkaviszony. Vagyis ki a munkáltató és ki a munkavállaló.

A munkaszerződés írásba foglalása

A Munka Törvénykönyve kötelezően előírja, hogy a munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalásnak nem feltétele, hogy a felek egyazon dokumentumon helyezzék el az aláírásukat. Így írásba foglalt a munkaszerződés akkor is, ha a munkavállaló írásban elfogadja a munkáltató munkaszerződés megkötésére vonatkozó és a munkaszerződés kötelező feltételeit tartalmazó ajánlatát.

Munkaszerződés esetén az írásbeliségnek nincsenek szigorú formai követelményei. Az egyszerű írásba foglalás is elegendő. Az aláírásakor nem kötelező tanúkat alkalmazni és az ügyvédi ellenjegyzés vagy a közokiratba foglalás sem feltétel.

Mi a teendő, ha elmaradt a munkaszerződés írásba foglalása?

A nem írásban létrejött munkaszerződés semmisnek, azaz érvénytelen szerződésnek minősül. Ha a munkaszerződés írásba foglalása elmaradt, akkor tanácsos ezt az elmaradást mihamarabb pótolni. A felek az írásba foglalás elmaradása miatti érvénytelenséget bármikor orvosolhatják, ha a szerződést az eredeti tartalommal utólag írásban rögzítik.

Ha elmaradt a szerződés írásba foglalása, akkor emiatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló hivatkozhat és csak a munkába lépést követő 30 napon belül. Ilyen esetben a felek érdeke azt diktálja, hogy ha a munkavállaló nem hivatkozik az írásba foglalás hiánya miatti érvénytelenségre, akkor ne lehessen a semmisség következményeit alkalmazni. Ez a rövid határidő oka. A munkaszerződés írásba foglalása elsősorban a munkáltató felelőssége. Ezért a dolgozók védelme érdekében a törvény nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató hivatkozzon az írásba foglalás elmaradása miatti semmisségre. E szabályok tehát elsősorban a munkavállalót védik.

Fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy a munkavállalónak sem érdemes belenyugodnia, ha a munkaszerződését nem írják el. Ha a munkaviszony létrejötte és tartalma később vitássá válik, akkor a munkavállalónak kell bizonyítani a bíróságon, hogy a munkaszerződés létrejött és az milyen megállapodásokat tartalmazott. Írott munkaszerződés hiányában a munkavállaló egyéb bizonyítékokra is támaszkodhat. Ilyen lehet a tanú, az adóhatósághoz történő bejelentés tartalma, levelezések és más okiratok. Írott szerződés hiányában azonban a bizonyítás eredményessége kérdéses lehet. Például írott munkaszerződés hiányában is a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy mennyi volt a munkabére és milyen egyéb juttatásokban egyezett meg a munkáltatóval. A bizonyítás sikertelensége esetén legfeljebb a minimálbér vagy garantált bérminimum összegére számíthat. 

Az érvénytelenség következményei

Ha a munkavállaló az írott munkaszerződés hiányára a munkába lépést követően 30 napon belül hivatkozik, és a felek nem foglalják írásba a szerződést, akkor az érvénytelenség jogi következményeit kell alkalmazni.
– Az érvénytelenség következménye, hogy a munkáltató a munkaviszonyt köteles haladéktalanul, azonnali hatállyal megszüntetni. Ilyenkor a munkáltató köteles a munkavállaló részére annyi időre járó távolléti díjat megfizetni, amennyi a munkáltató felmondása esetén járna.
– Ha a munkaszerződés írásba foglalása a munkáltató oldalán felmerült okból maradt el, akkor a dolgozó részére végkielégítést is fizetni kell.
– A munkaviszony megszüntetéséig eltelt időt ebben az esetben úgy kell tekinteni, mintha erre az időre érvényes munkaszerződés alapján állt volna fenn a munkaviszony. Így erre az időre a dolgozónak jár a munkabér és az időarányos szabadság is.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS