Rövidzárlatot kapott áprilisban az akkumulátorgyártás

2024. 06. 13., 09:10

A KSH részletes ipari adatai jórészt növekedésről szólnak, holott „valójában” (munkanaphatással kiigazítva) a termelés 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól 2024 áprilisában.

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt attól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában – olvashatjuk a statisztikai hivatal tájékoztatójában.

Az ágazatonkénti (és alágankénti) összesítésekben ugyanakkor a munkanaphatást nem vette figyelembe a statisztikai hivatal, így persze igaz, hogy „a feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés”. A két kivétel egyike éppen a legnagyobb alág, a járműgyártás, amelynek kibocsátása (hárommal több munkanap alatt is) 2,5 százalékkal csökkent. Ennél is nagyobb volt a visszaesés a 10,3 százalékos feldolgozóipari súlyú „villamos berendezés gyártása” alágban, ahol a termelés 6,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül „az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 23 százalékkal visszaaesett”. A munkanaphatást is figyelembe véve ez utóbbi mínusz 30 százalék körüli éves csökkenést jelenthet.

Az akkumulátor- és szárazelemgyártás volumene (a nyers adatok szerint) márciusban 17,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS