Kulcsfontosságú a vállalati hálózatokban a Wi-Fi következő generációja

2022. 04. 07., 13:13

Bár az 5G kapja a nyilvánosság oroszlánrészét, a Wi-Fi 6 készülékek csendben nagy fölénnyel előzik meg az 5G eszközöket, a trend a következő néhány évre is jellemző lesz. A Deloitte Global előrejelzése szerint 2022-ben mintegy 2,5 milliárd Wi-Fi 6-os készüléket szállítanak majd, szemben a 1,5 milliárd 5G-s készülékkel.

A Wi-Fi 6 az 5G-hez hasonlóan jelentős szerepet játszik a vezeték nélküli összeköttetés jövőjében, nem csak a fogyasztók, de a vállalatok számára is. Az okostelefonok, táblagépek és PC-k a legnépszerűbb Wi-Fi 6-tal felszerelt eszközök közé tartoznak, de a Wi-Fi 6-ot sok más eszközben is használják, többek között a vezeték nélküli kamerákban, intelligens otthoni eszközökben, játékkonzolokban, viselhető eszközökben és AR/VR headsetekben.

Wi-Fi 6 és 5G: a legtöbben mindkét technológiát bevezetnék

Az 5G-nek szentelt pazar sajtó- és reklámköltés miatt azt gondolhatnánk, hogy a következő generációs vezeték nélküli hálózatok a vállalatoknál szinte kizárólag az 5G körül forognak majd, és a Wi-Fi 6 legfeljebb mellékszerepet játszik. Ezt azonban cáfolja a Deloitte 2021-es globális fejlett vezeték nélküli technológiákra vonatkozó felmérése, amit kilenc ország 437 IT és üzletági vezetője körében végzett.

A felmérés szerint a vállalatok 45 százaléka egyszerre teszteli vagy telepíti a Wi-Fi 6-ot és az 5G-t fejlett vezeték nélküli kezdeményezéseihez, sőt, szinte minden válaszadó (98 százalék) arra számít, hogy a szervezetük három éven belül mindkét technológiát használni fogja. A tervezett beruházások is az együttes bevezetést tükrözik: A következő három évben ezek a vezetők a vállalati vezeték nélküli hálózatokra fordított kiadások átlagosan 48 százalékát a Wi-Fi, 52 százalékát pedig a mobil technológiákra tervezik fordítani.

Ez nem teljesen meglepő, mivel a Wi-Fi 6 és az 5G hasonló képességekkel rendelkezik, de különböző, egymást kiegészítő erősségekkel is. Mindkét technológia nagyobb sebességet, kevesebb késleltetést, valamint nagyobb eszközsűrűséget és hálózati kapacitást tesz lehetővé. A különbségek hatótávolságban, a mobilitás támogatásában és a költségekben vannak.

„A Wi-Fi 6-ot és elődjeit általában kisebb, kevésbé költséges helyi hálózatokhoz használják, gyakran otthonokban és irodákban való beltéri összeköttetésre, míg az 5G-t beltéri és kültéri, nagy kiterjedésű hálózatokhoz használják, gyakran olyan eszközökhöz, amelyek nagy földrajzi területeken mozognak, például intelligens városi alkalmazások, kikötők és repülőterek, valamint csatlakoztatott járművek esetében. Mivel a döntéshozók a felhasználási forgatókönyvek keverékét célozzák meg, logikus, hogy mindkét technológiát értékelik, hogy meghatározzák, melyik kombináció lesz a legjobb a helyzetükben”– mondta Hosszu Gábor, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának igazgatója.

A vezeték nélküli hálózatok korábbi generációitól eltérően a Wi-Fi 6 és az 5G zökkenőmentes együttműködésre lett tervezve, és úgy tűnik, hogy a vezeték nélküli iparág egy olyan jövő felé tart, amelyben az eszközök biztonságosan és zökkenőmentesen barangolhatnak minden típusú vezeték nélküli hálózat között. Az iparági szövetségek és szabványügyi testületek közösen dolgozzák ki a jövőbeli hálózati szabványokat, amelyek lehetővé teszik a cellás és nem cellás technológiák konvergenciáját, lehetővé téve a Wi-Fi 6 integrálását az 5G alaphálózatokba. Az integrált architektúra várható előnyei közé tartozik a jobb forgalomirányítás a gyárakban és a megszakítás nélküli szolgáltatás biztosítása az intelligens városi és edge alkalmazások számára.

Az új technológiák jelentős átalakulást hoznak

Egyértelmű, hogy ezek a kiépítések nem pusztán taktikai megoldások lesznek. A fejlett vezeték nélküli technológiák stratégiai prioritást jelentenek a megkérdezett vállalatok számára: 10-ből 8 hálózati vezető arra számít, hogy a fejlett vezeték nélküli technológiák 2023-ra jelentősen átalakítják vállalatukat, megváltoztatják működésüket, új termékek és üzleti modellek kifejlesztését, valamint az ügyfelekkel való kapcsolattartást. Ezek a döntéshozók már most is a Wi-Fi 6-ot és az 5G-t tekintik a vállalkozásuk számára legkritikusabb vezeték nélküli technológiáknak.

A felmérésben részt vevő vezetők 65 százaléka arra számít, hogy a Wi-Fi 6 2023-ra a három legfontosabb vezeték nélküli technológia között lesz a vállalkozásuk számára, az 5G-re 76 százalék mondta ugyanezt. Bár a Wi-Fi 6 és az 5G egyenrangú partnerek a megoldások kiépítése szempontjából, a Deloitte tanulmánya kimutatta, hogy a vállalati Wi-Fi 6 pilotok és telepítések minden vizsgált országban megelőzik az 5G-t, egyes régiókban kétszámjegyű különbséggel.

„Bár ezek a különbségek csökkenhetnek, arra számítunk, hogy a Wi-Fi 6 vállalati bevezetésének előnye 2022-n túl is megmarad. Ennek egyik valószínű oka a költség, mivel a Wi-Fi 6 eszközök megfizethetőbbek és szélesebb körben elérhetőek, mint az 5G eszközök. A megfelelő spektrum megszerzése is kihívást jelenthet egyes országokban: míg a Wi-Fi 6 ingyenes, engedély nélküli spektrumot használ, addig az 5G esetében a vállalkozásoknak általában a hálózati szolgáltatóknál vagy kormányzati szerveknél kell engedélyeztetniük a spektrumot” – mondta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

Milyen előnyei vannak a Wi-Fi 6-nak?

A Wi-Fi 6 egyik legnagyobb előnye a könnyű telepíthetőség, tekintve, hogy a Wi-Fi hálózatok már széles körben elterjedtek, és Wi-Fi eszközök is nagy számban vannak jelen. A Wi-Fi 6-os hálózatokra történő frissítés során a vállalatok kihasználhatják a korábbi verziókkal való kompatibilitás előnyeit, így elkerülhetik, hogy egyszerre kelljen lecserélni a régebbi Wi-Fi eszközöket. Az ismertség szintén előny: bár világszerte léteznek 4G LTE magán mobilhálózatok, ezek számát meghaladja a vállalati Wi-Fi telepítéseké, ami azt jelenti, hogy sok informatikai részleg már rendelkezik szakértelemmel a Wi-Fi hálózatok telepítésében és üzemeltetésében.

Ezzel szemben egy 5G hálózat kiépítése (akár egyedül, akár egy hálózatüzemeltetővel közösen) általában azt jelenti, hogy valami új és potenciálisan összetettebb dolgot kell megtanulni, alkalmazkodni kell egy olyan szabványhoz, amely még csak most kerül bevezetésre, és esetleg olyan partnerrel kell együtt dolgozni, aki szintén csak most kezd bele az 5G-be.

Melyik technológiát érdemes bevezetni?

„Ennek eldöntéséhez több fontos tényezőt kell mérlegelni. Először a célokat és a kiszolgálni kívánt felhasználási eseteket szükséges kristály tisztán meghatározni. Majd érdemes átgondolni, ezeknek milyen alkalmazási követelményeik vannak, illetve milyen telepítési és kiadási korlátok vannak. A Wi-Fi 6 és az 5G sajátos képességeinek és kapcsolódó költségeinek megismerése is segíthet a döntéshozóknak abban, hogy melyik lenne alkalmasabb a különböző helyzetekben, de a két technológia akár egymás mellett is alkalmazható. A csatlakoztathatóság érdekében a fejlett hálózatépítést érdemes a végponttól végpontig tartó vállalati architektúra kulcsfontosságú elemeként kezelni. A partnereket bevonása is kulcskérdés: érdemes többféle szállítóval, például felhő- és alkalmazásszolgáltatókkal, tanácsadó cégekkel és egyéb integrátorokkal, távközlési vállalatokkal és hálózati berendezésszolgáltatókkal együttműködve kiépíteni a hálózatokat a teljeskörű megoldások érdekében” – mondta Hosszu Gábor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS