Itt az MNB FinTech stratégiája: 3 + 1 célkitűzés

2019. 10. 28., 11:01

„Az MNB számára kiemelten fontos a pénzügyi rendszer digitalizációjának fejlesztése és az innovatív pénzügyi szolgáltatások biztonságos keretek között történő piaci bevezetésének támogatása, mert ez a fogyasztóknak is értéket teremt, a pénzügyi szektort is erősíti és a gazdasági növekedés fenntartható támogatásához is hozzájárul. A digitalizációs célkitűzésekkel kapcsolatos irányok és kezdeményezések átfogó keretbe foglalása érdekében készítettük el az MNB FinTech stratégiáját, annak érdekében, hogy a pénzügyi szektorban törvényszerűen bekövetkező változásokat szabályozott, ellenőrzött mederben tartsuk” – írja a jegybank FinTech Stratégia című friss kiadványának előszavában Patai Mihály alelnök.

A kiadvány szerint az MNB FinTech stratégiája 3+1 kiemelt fontosságú területre fókuszál, amelyeken belül megfogalmazza stratégiai céljait.

  • Versenyképes pénzügyi szolgáltatások térnyerésének támogatása: Kívánatos az ügyfelek minél szélesebb köre számára hozzáférhető, egyszerűen és kényelmesen igénybe vehető, személyre szabott pénzügyi szolgáltatások kialakításának ösztönzése, amelyek kedvező árazás mellett elérhetők és biztonságos keretek között használhatók.
  • A pénzügyi rendszer hatékonyságának és stabilitásának növelése: A hazai pénzügyi rendszer költséghatékonyságát, agilis működését és ezen keresztül stabilitását is támogatja az inkumbens szegmens digitális transzformációjának elősegítése, illetve felgyorsítása. Az innovatív megoldások, valamint a legkorszerűbb, ún. cutting edge technológiák széleskörű implementálásának ösztönzése a pénzügyi intézmények működési költségeinek jelentős mértékű csökkentésére, a kockázatok hatékonyabb kezelésére és szolgáltatásaik színvonalának fejlesztésére irányul. A pénzügyi intézmények fejlesztései emellett katalizátorként hatnak más szektorbeli digitális fejlesztések megjelenésére, felgyorsulására is, ezáltal a gazdasági fejlődésre is pozitív hatást gyakorolnak.
  • A hazai FinTech ökoszisztéma élénkítése: A FinTech közösség erősítése érdekében olyan jogszabályi környezet megteremtése kívánatos, mely egyaránt támogatja a hazai FinTech szektor növekedését és globális piacra lépését, valamint a nemzetközi FinTech cégek számára is vonzó célponttá teszi Magyarországot. A szabályozói támogatás az inkumbens intézmények és FinTech cégek közötti partnerségek elősegítését és a hazai pénzügyi rendszer technológiai tehetségvonzó képességének fejlesztését is célozza. Egy erős, fejlett FinTech szektor megléte katalizálhatja a pénzügyi rendszer fejlődését, ami a fenntartható gazdasági fejlődés motorja lehet.
  • Az általános pénzügyi kultúra erősítése és a digitális kompetenciák oktatásának támogatása: Az innovatív szolgáltatások térnyerése mellett cél a fogyasztók pénzügyi tudatosságának további növelése és az innovatív szolgáltatások feletti kontroll fejlesztése, illetve a pénzügyi szolgáltatók etikus magatartásának ösztönzése. Emellett fontos cél a pénzügyi és technológiai edukáció támogatása is, ami elősegíti a digitalizáció előnyeinek kihasználását, illetve megkönnyíti a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, s ezáltal segíti a pénzügyi bevonódás jelenlegi alacsony szintjének emelését.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS