Itt az MNB FinTech stratégiája: 3 + 1 célkitűzés

2019. 10. 28., 11:01

„Az MNB számára kiemelten fontos a pénzügyi rendszer digitalizációjának fejlesztése és az innovatív pénzügyi szolgáltatások biztonságos keretek között történő piaci bevezetésének támogatása, mert ez a fogyasztóknak is értéket teremt, a pénzügyi szektort is erősíti és a gazdasági növekedés fenntartható támogatásához is hozzájárul. A digitalizációs célkitűzésekkel kapcsolatos irányok és kezdeményezések átfogó keretbe foglalása érdekében készítettük el az MNB FinTech stratégiáját, annak érdekében, hogy a pénzügyi szektorban törvényszerűen bekövetkező változásokat szabályozott, ellenőrzött mederben tartsuk” – írja a jegybank FinTech Stratégia című friss kiadványának előszavában Patai Mihály alelnök.

A kiadvány szerint az MNB FinTech stratégiája 3+1 kiemelt fontosságú területre fókuszál, amelyeken belül megfogalmazza stratégiai céljait.

  • Versenyképes pénzügyi szolgáltatások térnyerésének támogatása: Kívánatos az ügyfelek minél szélesebb köre számára hozzáférhető, egyszerűen és kényelmesen igénybe vehető, személyre szabott pénzügyi szolgáltatások kialakításának ösztönzése, amelyek kedvező árazás mellett elérhetők és biztonságos keretek között használhatók.
  • A pénzügyi rendszer hatékonyságának és stabilitásának növelése: A hazai pénzügyi rendszer költséghatékonyságát, agilis működését és ezen keresztül stabilitását is támogatja az inkumbens szegmens digitális transzformációjának elősegítése, illetve felgyorsítása. Az innovatív megoldások, valamint a legkorszerűbb, ún. cutting edge technológiák széleskörű implementálásának ösztönzése a pénzügyi intézmények működési költségeinek jelentős mértékű csökkentésére, a kockázatok hatékonyabb kezelésére és szolgáltatásaik színvonalának fejlesztésére irányul. A pénzügyi intézmények fejlesztései emellett katalizátorként hatnak más szektorbeli digitális fejlesztések megjelenésére, felgyorsulására is, ezáltal a gazdasági fejlődésre is pozitív hatást gyakorolnak.
  • A hazai FinTech ökoszisztéma élénkítése: A FinTech közösség erősítése érdekében olyan jogszabályi környezet megteremtése kívánatos, mely egyaránt támogatja a hazai FinTech szektor növekedését és globális piacra lépését, valamint a nemzetközi FinTech cégek számára is vonzó célponttá teszi Magyarországot. A szabályozói támogatás az inkumbens intézmények és FinTech cégek közötti partnerségek elősegítését és a hazai pénzügyi rendszer technológiai tehetségvonzó képességének fejlesztését is célozza. Egy erős, fejlett FinTech szektor megléte katalizálhatja a pénzügyi rendszer fejlődését, ami a fenntartható gazdasági fejlődés motorja lehet.
  • Az általános pénzügyi kultúra erősítése és a digitális kompetenciák oktatásának támogatása: Az innovatív szolgáltatások térnyerése mellett cél a fogyasztók pénzügyi tudatosságának további növelése és az innovatív szolgáltatások feletti kontroll fejlesztése, illetve a pénzügyi szolgáltatók etikus magatartásának ösztönzése. Emellett fontos cél a pénzügyi és technológiai edukáció támogatása is, ami elősegíti a digitalizáció előnyeinek kihasználását, illetve megkönnyíti a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, s ezáltal segíti a pénzügyi bevonódás jelenlegi alacsony szintjének emelését.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-04 10:17:00
A jogviták végleges eldöntése a bíróság feladata. Azonban a vitában álló feleknek nem feltétlenül kell a bíróság ítéletére bízniuk magukat. Lehetőségük van arra, hogy a perben bíróság előtt megegyezzenek. A perbeli egyezségkötés legfontosabb szabályait dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS