Itt az MNB FinTech stratégiája: 3 + 1 célkitűzés

2019. 10. 28., 11:01

„Az MNB számára kiemelten fontos a pénzügyi rendszer digitalizációjának fejlesztése és az innovatív pénzügyi szolgáltatások biztonságos keretek között történő piaci bevezetésének támogatása, mert ez a fogyasztóknak is értéket teremt, a pénzügyi szektort is erősíti és a gazdasági növekedés fenntartható támogatásához is hozzájárul. A digitalizációs célkitűzésekkel kapcsolatos irányok és kezdeményezések átfogó keretbe foglalása érdekében készítettük el az MNB FinTech stratégiáját, annak érdekében, hogy a pénzügyi szektorban törvényszerűen bekövetkező változásokat szabályozott, ellenőrzött mederben tartsuk” – írja a jegybank FinTech Stratégia című friss kiadványának előszavában Patai Mihály alelnök.

A kiadvány szerint az MNB FinTech stratégiája 3+1 kiemelt fontosságú területre fókuszál, amelyeken belül megfogalmazza stratégiai céljait.

  • Versenyképes pénzügyi szolgáltatások térnyerésének támogatása: Kívánatos az ügyfelek minél szélesebb köre számára hozzáférhető, egyszerűen és kényelmesen igénybe vehető, személyre szabott pénzügyi szolgáltatások kialakításának ösztönzése, amelyek kedvező árazás mellett elérhetők és biztonságos keretek között használhatók.
  • A pénzügyi rendszer hatékonyságának és stabilitásának növelése: A hazai pénzügyi rendszer költséghatékonyságát, agilis működését és ezen keresztül stabilitását is támogatja az inkumbens szegmens digitális transzformációjának elősegítése, illetve felgyorsítása. Az innovatív megoldások, valamint a legkorszerűbb, ún. cutting edge technológiák széleskörű implementálásának ösztönzése a pénzügyi intézmények működési költségeinek jelentős mértékű csökkentésére, a kockázatok hatékonyabb kezelésére és szolgáltatásaik színvonalának fejlesztésére irányul. A pénzügyi intézmények fejlesztései emellett katalizátorként hatnak más szektorbeli digitális fejlesztések megjelenésére, felgyorsulására is, ezáltal a gazdasági fejlődésre is pozitív hatást gyakorolnak.
  • A hazai FinTech ökoszisztéma élénkítése: A FinTech közösség erősítése érdekében olyan jogszabályi környezet megteremtése kívánatos, mely egyaránt támogatja a hazai FinTech szektor növekedését és globális piacra lépését, valamint a nemzetközi FinTech cégek számára is vonzó célponttá teszi Magyarországot. A szabályozói támogatás az inkumbens intézmények és FinTech cégek közötti partnerségek elősegítését és a hazai pénzügyi rendszer technológiai tehetségvonzó képességének fejlesztését is célozza. Egy erős, fejlett FinTech szektor megléte katalizálhatja a pénzügyi rendszer fejlődését, ami a fenntartható gazdasági fejlődés motorja lehet.
  • Az általános pénzügyi kultúra erősítése és a digitális kompetenciák oktatásának támogatása: Az innovatív szolgáltatások térnyerése mellett cél a fogyasztók pénzügyi tudatosságának további növelése és az innovatív szolgáltatások feletti kontroll fejlesztése, illetve a pénzügyi szolgáltatók etikus magatartásának ösztönzése. Emellett fontos cél a pénzügyi és technológiai edukáció támogatása is, ami elősegíti a digitalizáció előnyeinek kihasználását, illetve megkönnyíti a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, s ezáltal segíti a pénzügyi bevonódás jelenlegi alacsony szintjének emelését.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-29 19:38:52
Megnyílt a 41. Construma Nemzetközi építőipari szakkiállítás Budapesten, a Hungexpo területén több mint 400 magyar és külföldi kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait március 29. és április 2. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS