A vállalkozások otthonaként szolgálnak a startupkonténerek a Széchenyi Egyetemen

A vállalkozások otthonaként szolgálnak a startupkonténerek  a Széchenyi Egyetemen
2022. 07. 10., 10:03

Változatos eszközökkel segíti a kutatói, hallgatói innovációkat és a startup-ökoszisztéma építését a Széchenyi István Egyetem. Az intézményben összpontosuló tudás és kreativitás eredményeként már eddig is számos startup és spinoff cég jött létre. A támogató közegre jellemző az a kezdeményezés, amellyel az egyetem a fiatal vállalkozások infrastrukturális nehézségein segít. A győri kampuszon három konténert telepítettek, amelyekben három cég talált otthonra.

„A Széchenyi István Egyetem (SZE) célja egy moderninnovációs ökoszisztéma megteremtése, amelybe beletartozik a munkatársaink által létrehozott szellemi javak hasznosításán alapuló startup és spinoff vállalkozások támogatása is.Létrejöttüket, működésüket több eszközzel is segítjük, és ennek egy újabb eleme a vállalkozások infrastrukturális lehetőségeit bővíti”– fogalmazott Vági Kornél, az egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának központvezetője.

Felismerték az igényt, hogy ezek a vállalkozások megfelelő munkaállomásokkal, irodai és műhelykapacitással rendelkezzenek. A konténerek telepítésével pedig mindezt a kampuszon, vagyis közvetlenül az egyetemi közegben, a szellemi műhely és a laboratóriumok közelségében maradva tudta biztosítani az intézmény.

Vági Kornél kiemelte, az épülő győri Tudományos és Innovációs Park egyik fontos funkciója a startup és spinoff vállalkozások fejlődését segítő, korszerű inkubációs környezet kialakítása, amelynek egyik eleme valósult meg a három konténer elhelyezésével a Belsőégésű Motorok Tanszék épületének szomszédságában.

„Három csapat költözött be ezekbe a konténerekbe, amelyek lehetővé teszik számukra a zavartalan munkavégzést” – emelte ki a központvezető. Az így otthonra talált vállalkozások mindegyike a járműfejlesztés valamely területével foglalkozik.

Az ADT Kft. speciális motor fejlesztésén dolgozik, a Quatic Technologies Kft. az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) kollégái által alapított vállalkozás, amely elsősorban elektromos motorok meghajtásához, méréséhez és elemzéséhez kínál termékeket. A harmadik vállalkozás a katasztrófavédelmi robotfejlesztéssel foglalkozó SDRobot, amely szintén a JKK munkatársainak gyümölcse.

A szakember elmondta, a fejlesztés nagy előrelépés a vállalkozások életében, és már most látható az igény a kapacitás bővítésére. Ezért – amennyiben beválnak a mobil műhelyek – további konténerek telepítése is megvalósulhat a kampusz területén.

A „Top 100 magyar találmány és fejlesztés” között tartják számon 2022-ben a Gyuris Attila és csapata által képviselt Advanced Drivetrain Technology (ADT) startup innovatív újdonságát, amely a belsőégésű motorok világában ígérkezik kiemelkedő jelentőségűnek és egyben költséghatékonynak.

Az ADT kifejlesztheti azt az átalakított motorblokkból és egyedi hengerfejből álló prototípust, amely először a motorsportban, később pedig az utcai járművek számára is jelentősen növelné a motorok teljesítményét. Gyuris Attila, a Széchenyi István Egyetemen végzett járműmérnök, a Belsőégésű Motorok és Járműhajtások Tanszék munkatársa elmondta:Frissen alapított cégünk számára az egyik legnagyobb kihívás a motorunk alkatrészeinek tárolása és szerelése volt. Míg az irodai munkát el lehet végezni akár otthon is, a többi munkafolyamathoz mindenképpen szükségünk volt egy közös, saját használatú helyiségre. Ebben jelentette a megoldást az egyetem által biztosított konténeriroda, amit saját igényeinknek megfelelően tudtunk berendezni, így jelenleg a megbeszélések és a közös számítógépes munkák mellett a kisebb szereléseket is itt végezzük.”

 (Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS