A digitalizáció kulcsfontosságú a versenyképességhez

2018. 11. 23., 12:23

A gazdaság folyamatos erősödése és a politikai stabilitás megfelelő alapot jelent ahhoz, hogy hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon, azonban a következő években is sok feladat áll még az ország előtt, többek között a közszolgáltatások digitalizációja terén.

„Hazánknak markáns jövőképe van: Magyarország 2030-ra legyen az öt legélhetőbb és legversenyképesebb uniós ország egyike” – mondta László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa A XXI. századi közigazgatás – hatékony tanulás és digitalizáció konferencián Budapesten. A friss statisztikákat idézve elmondta, hogy a gazdaság folyamatosan erősödik: az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal nőtt a GDP, ami tízéves rekord, az uniós átlag kétszeresét is meghaladja. Hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a 4 százalék feletti bővülés a következő években is tartható. A gazdasági adatokról szólva arról is beszélt, hogy „a balliberális kormányoktól örökölt 2010-es csődközeli állapot után a gazdasági válságkezelés sikeres volt, így ma már gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságról beszélhetünk, a munkanélküliségi rátát tekintve Európa élvonalába tartozunk, ráadásul az államadósság is évről évre csökken, alacsonyabb, mint az euróövezet átlaga”. Hozzátette, hogy Magyarország számára továbbra is előnyt jelent a politikai stabilitás.

 „Egyre több és több közszolgáltatás válik elektronikusan is elérhetővé. A NAV például elkészíti helyettünk az adóbevallást, amelyet elektronikus felületen kapunk meg és nyújtunk be” – emlékeztetett. A miniszteri biztos a fejlesztésekről elmondta, hogy azoknak akkor van értelmük, ha a társadalom egyre szélesebb rétegeihez jutnak el. Ezért indult el a Digitális Jólét Program, amelynek az a célja, hogy a magyar emberek és a magyar vállalatok egyformán élvezhessék a digitalizáció előnyeit.

A globális tendenciákról szólva arról beszélt, hogy technológiai fronton gyors átalakulás zajlik, a szolgáltatások napról napra fejlődnek és egyre személyre szabottabbak, és ez átalakítja az időbeosztásunkat, szokásainkat, kapcsolatainkat is. „Ezek a változások megváltoztatják az állam működését, valamint a polgároknak az állammal szemben támasztott elvárásait is” – fejtette ki.

A digitalizáció a fenntartható növekedés egyik legfontosabb hajtóereje és jelentős versenyképességi tényező, ezért a lehető leghatékonyabban kell felhasználnunk Magyarország erősítéséhez a magánszektorban és a közszektorban is. Mint mondta, ehhez járul hozzá a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP), amelyben hangsúlyos elem az e-közigazgatás fejlesztése is. Az Európai Unió szerepéről szólva elmondta: a közösség csak a régiók innovációs teljesítményének együttes növekedésével lehet sikeres. (ITM Kommunikáció)

Fotó: Véssey Endre/ITM

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS