A digitalizáció kulcsfontosságú a versenyképességhez

2018. 11. 23., 12:23

A gazdaság folyamatos erősödése és a politikai stabilitás megfelelő alapot jelent ahhoz, hogy hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon, azonban a következő években is sok feladat áll még az ország előtt, többek között a közszolgáltatások digitalizációja terén.

„Hazánknak markáns jövőképe van: Magyarország 2030-ra legyen az öt legélhetőbb és legversenyképesebb uniós ország egyike” – mondta László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa A XXI. századi közigazgatás – hatékony tanulás és digitalizáció konferencián Budapesten. A friss statisztikákat idézve elmondta, hogy a gazdaság folyamatosan erősödik: az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal nőtt a GDP, ami tízéves rekord, az uniós átlag kétszeresét is meghaladja. Hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a 4 százalék feletti bővülés a következő években is tartható. A gazdasági adatokról szólva arról is beszélt, hogy „a balliberális kormányoktól örökölt 2010-es csődközeli állapot után a gazdasági válságkezelés sikeres volt, így ma már gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságról beszélhetünk, a munkanélküliségi rátát tekintve Európa élvonalába tartozunk, ráadásul az államadósság is évről évre csökken, alacsonyabb, mint az euróövezet átlaga”. Hozzátette, hogy Magyarország számára továbbra is előnyt jelent a politikai stabilitás.

 „Egyre több és több közszolgáltatás válik elektronikusan is elérhetővé. A NAV például elkészíti helyettünk az adóbevallást, amelyet elektronikus felületen kapunk meg és nyújtunk be” – emlékeztetett. A miniszteri biztos a fejlesztésekről elmondta, hogy azoknak akkor van értelmük, ha a társadalom egyre szélesebb rétegeihez jutnak el. Ezért indult el a Digitális Jólét Program, amelynek az a célja, hogy a magyar emberek és a magyar vállalatok egyformán élvezhessék a digitalizáció előnyeit.

A globális tendenciákról szólva arról beszélt, hogy technológiai fronton gyors átalakulás zajlik, a szolgáltatások napról napra fejlődnek és egyre személyre szabottabbak, és ez átalakítja az időbeosztásunkat, szokásainkat, kapcsolatainkat is. „Ezek a változások megváltoztatják az állam működését, valamint a polgároknak az állammal szemben támasztott elvárásait is” – fejtette ki.

A digitalizáció a fenntartható növekedés egyik legfontosabb hajtóereje és jelentős versenyképességi tényező, ezért a lehető leghatékonyabban kell felhasználnunk Magyarország erősítéséhez a magánszektorban és a közszektorban is. Mint mondta, ehhez járul hozzá a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP), amelyben hangsúlyos elem az e-közigazgatás fejlesztése is. Az Európai Unió szerepéről szólva elmondta: a közösség csak a régiók innovációs teljesítményének együttes növekedésével lehet sikeres. (ITM Kommunikáció)

Fotó: Véssey Endre/ITM

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS