A digitalizáció kulcsfontosságú a versenyképességhez

2018. 11. 23., 12:23

A gazdaság folyamatos erősödése és a politikai stabilitás megfelelő alapot jelent ahhoz, hogy hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon, azonban a következő években is sok feladat áll még az ország előtt, többek között a közszolgáltatások digitalizációja terén.

„Hazánknak markáns jövőképe van: Magyarország 2030-ra legyen az öt legélhetőbb és legversenyképesebb uniós ország egyike” – mondta László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa A XXI. századi közigazgatás – hatékony tanulás és digitalizáció konferencián Budapesten. A friss statisztikákat idézve elmondta, hogy a gazdaság folyamatosan erősödik: az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal nőtt a GDP, ami tízéves rekord, az uniós átlag kétszeresét is meghaladja. Hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a 4 százalék feletti bővülés a következő években is tartható. A gazdasági adatokról szólva arról is beszélt, hogy „a balliberális kormányoktól örökölt 2010-es csődközeli állapot után a gazdasági válságkezelés sikeres volt, így ma már gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságról beszélhetünk, a munkanélküliségi rátát tekintve Európa élvonalába tartozunk, ráadásul az államadósság is évről évre csökken, alacsonyabb, mint az euróövezet átlaga”. Hozzátette, hogy Magyarország számára továbbra is előnyt jelent a politikai stabilitás.

 „Egyre több és több közszolgáltatás válik elektronikusan is elérhetővé. A NAV például elkészíti helyettünk az adóbevallást, amelyet elektronikus felületen kapunk meg és nyújtunk be” – emlékeztetett. A miniszteri biztos a fejlesztésekről elmondta, hogy azoknak akkor van értelmük, ha a társadalom egyre szélesebb rétegeihez jutnak el. Ezért indult el a Digitális Jólét Program, amelynek az a célja, hogy a magyar emberek és a magyar vállalatok egyformán élvezhessék a digitalizáció előnyeit.

A globális tendenciákról szólva arról beszélt, hogy technológiai fronton gyors átalakulás zajlik, a szolgáltatások napról napra fejlődnek és egyre személyre szabottabbak, és ez átalakítja az időbeosztásunkat, szokásainkat, kapcsolatainkat is. „Ezek a változások megváltoztatják az állam működését, valamint a polgároknak az állammal szemben támasztott elvárásait is” – fejtette ki.

A digitalizáció a fenntartható növekedés egyik legfontosabb hajtóereje és jelentős versenyképességi tényező, ezért a lehető leghatékonyabban kell felhasználnunk Magyarország erősítéséhez a magánszektorban és a közszektorban is. Mint mondta, ehhez járul hozzá a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP), amelyben hangsúlyos elem az e-közigazgatás fejlesztése is. Az Európai Unió szerepéről szólva elmondta: a közösség csak a régiók innovációs teljesítményének együttes növekedésével lehet sikeres. (ITM Kommunikáció)

Fotó: Véssey Endre/ITM

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS