50 milliárd forint érhető el vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseinek támogatására

2024. 05. 28., 16:10

Idén magasabb keretösszeggel indítja el az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Neumann János Program három kiemelt területére összpontosító innovációs programját. A tavalyi 30 milliárd forint helyett idén 50 milliárd forint érhető el a kedden meghirdetett pályázaton.

A magyar gazdaság versenyképességének kulcsát a sikeres, innovatív vállalkozások jelenti – mondta előadásában Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgatója a Magyar Innovációs Szövetség pécsi innovációs pop-up konferenciáján.

A Neumann János Programban azt a célt tűzte ki a kormány, hogy 2030-ra Magyarország legyen Európa TOP 10 innovátor országa között. Ezt úgy lehet elérni, ha az innovációs befektetések középpontjába az együttműködéseket, a gazdasági és társadalmi hatás elérését, valamint mindezek merését helyezik. Az idén 340 milliárd forintból meghirdetett innovációs, felsőoktatási és szakképzési programok ezt a célt szolgálják. Előadásában Bódis László bemutatta, hogy a vállalatok számára egészen egy startupban létrejött jó ötlettől a nagyvállalatokig minden cégtípus számára biztosít az NKFIH innovációs lehetőségeket.

Az innovációk piacra lépéséhez nem csak pénzügyi finanaszírozásra van szükség, hanem tudásra, kapcsolatokra és információkra is, ezért az a cél, hogy ezekkel is felvértezzék a magyar innovátor vállalkozásokat.

A kedden meghirdetett, 50 milliárd forintos programból 42,5 milliárd forint együttműködésekre (vállalatok és egyetemek, illetve vállalatok és kutatóintézetek között) szolgál, mivel a Neumann János Program fókuszában ezek ösztönzése áll. Ugyanakkor a cégeknek lehetőségük van önállóan vagy vállalat-vállalat konzorciumban is indulni.

Pályázni már érettebb kkv-k tudnak, ahol a kiíró NKFIH elvárása, hogy a 300-800 millió forintig terjedő állami befektetésért cserébe olyan új szabadalmaztatott terméket vagy szolgáltatást fejlesszenek, amely a piacra lépést követő 2-3 évben már árbevételt termel a vállalkozás számára. Ez biztosítja az innovációs befektetések gazdasági megtérülését. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a digitális átállást, az egészséges életet és a zöld átállást célzó projektek kaphatnak állami innovációs befektetést. (NIÜ)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS