41 százalékkal nőtt a magyar startup ökoszisztéma értéke

2024. 06. 11., 16:10

A London TechWeeken mutatta be a 2024 Global Startup Ecosystem Report-ot (GSER) a Startup Genome és a Global Entrepreneurship Network. A GSER startup adatbázisa globálisan egyedülálló: közel 5 millió vállalat adatait elemzi, több mint 300 vállalkozói innovációs ökoszisztémában. Egyedi betekintést és ismereteket nyújt a világ startup trendjeiről, valamint rangsorolja a 40 legjobb globális, feltörekvő és regionális ökoszisztémát. A magyar ökoszisztéma elemzésében a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) működött közre a Startup Genome stratégiai partnereként.

A 2024-es jelentés külön elemzi a magyar innovatív vállalkozói ökoszisztémát, amely 2021. július 1. és 2023. december 31. között 2,4 milliárd dollár ökoszisztéma-értéket hozott létre. Ez 41 százalékos összesített növekedést jelent a 2019. július 1. és 2021. december 31. közötti időszakhoz képest. (Az ökoszisztéma-érték a gazdasági hatás mértéke, amelyet az exitek és a startup-értékelések alapján számítanak ki.)

Az elemzés kiemeli, hogy Budapest és Magyarország kedvező lokáció a startup alapításra, mert jelentős adókedvezményekkel van elérhető, magasan képzett munkaerő – ideértve a tavaly megalkotott ESOP és tőkévé konvertálható kölcsön (convertible note) szabályozásokat – a kormány ösztönzi a kutatás-fejlesztést és az innovációt, valamint Budapest olyan stratégiai elhelyezkedést tudhat magáénak, ahonnan gyorsan elérhetők nem csak a kelet-közép-európai régió országai, de Nyugat-Európa is.

A riport rámutat, hogy a magyar innovációs ökoszisztéma erősségei közé tartoznak a mesterséges intelligenciával, a big datával, valamint az adatelemzéssel foglalkozó startupok, a fintech vállalatok, valamint az élettudományok (life sciences) köré szerveződő innovatív mélytechnológiai (deeptech) vállalkozások is.

„A Nemzeti Innovációs Ügynökség szorosan együttműködik a startup ökoszisztéma kulcsszereplőivel a startupok előtt álló szabályozási akadályok lebontása, a korai fázisú finanszírozás biztosítása, valamint az ökoszisztéma nemzetközi láthatóságának növelése érdekében. Ez utóbbi cél elérése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a legfontosabb globális startup riport magyar vonatkozású részeinek elkészítésében a NIÜ a Startup Genome stratégiai partnereként tudott közreműködni. Örömünkre szolgál, hogy a jelentés jógyakorlatként emeli ki a NIÜ által életre hívott Startup Kerekasztalt, valamint az NKFIH által elindított Startup Factory programot, amely 2023-ban több mint 5 milliárd forintos támogatást nyújtott a hazai technológiai inkubátorok számára, ezzel hozzájárulva a magyar startupok korai fázisú finanszírozási lehetőségeinek bővítéséhez” – mondta Bódis László, az Innovációs és Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára, a NIÜ vezérigazgatója.

„A budapesti startupok, befektetők és ökoszisztéma-résztvevők lenyűgöző, 41 százalékos ökoszisztéma-növekedést produkáltak” – jegyezte meg JF Gauthier, a Startup Genome alapítója és vezérigazgatója. – Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel együttműködve tudjuk elősegíteni a gazdasági növekedést.”

A jelentést több mint 40 ország képviselőiből álló konzorcium vezeti, amely a startuptevékenység és a kapcsolódó befektetések jelenlegi állását vizsgálja, betekintést és útmutatást nyújtva a köz- és magánszféra vezetőinek a virágzó startup közösségek, úgymint a munkahelyteremtés motorjának támogatásához. (NIÜ)

A teljes jelentés ITT érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS