Hullámerőművekkel dekarbonizálják a tenger alatti ipari műveleteket

Hullámerőművekkel dekarbonizálják a tenger alatti ipari műveleteket
2023. 03. 07., 09:39

A tenger alatti berendezések hullámenergiával és tenger alatti energiatárolással történő ellátását egy Skócia északi vizein telepített demonstrációs projektben próbálják megoldani.

A kétmillió fontos (kb. 850 millió forintos) Megújulók a Tenger alatti Energiáért Projektben (RSP) a Mocean Energy Blue X hullámenergia-átalakítót kötik össze az aberdeeni intelligens energiagazdálkodási specialista Verlume által kifejlesztett Halo víz alatti akkumulátorral.

A két technológiát az Orkney-szigetek előtti tengerben helyezték el, és most egy legalább négy hónapon át tartó tesztprogramba kezdtek, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát és kommunikációt biztosítanak az infrastruktúra számára, beleértve az olajipari Baker Hughes tenger alatti vezérlőberendezéseit és a Transmark Subsea által biztosított víz alatti autonóm járművet – sorolja a The Engineer.

„Ez egy természetes következő lépés a technológiánk számára – vonta le a következtetést Cameron McNatt, a Mocean Energy ügyvezető igazgatója. – A Deerness-től keletre fekvő új tesztterület sokkal erőteljesebb hullámklimatikus körülményeket, egyben pedig lehetőséget kínál arra, hogy számos technológia integrációját valós tengeri körülmények között mutassuk be.”

Az Európai Tengerienergia Központ (EMEC) az áramlatok sebességének és irányának mérésére szolgáló műszerek beszállításával, míg a Wave Energy Scotland 160 ezer font támogatással motiválja a tervet. Az RSP azt szeretné demonstrálni, hogy hogyan lehet zöld technológiák kombinálásával megbízható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát és kommunikációt biztosítani, tenger alatti berendezések számára.

A berendezések orkney-szigeteki telepítése a harmadik szakasz az RSP-ben, amit a fentebb írt szervezeteken kívül olyan konzorciumi partnerek támogatnak, mint a Harbour Energy és Serica Energy brit energiaipari vállalat vagy a Net Zero Technology Centre, csak ez a konzorcium még 2021-ben tett bele 1,6 millió fontot a program második fázisába. Ekkor az alapvető technológiák integrálására került sor, egy szárazföldi üzembe helyezési tesztkörnyezetben a Verlume aberdeeni üzemében, ahol egyrészt az első áramtermelést hajtották végre, másrészt fontos adatokat gyűjtöttek a gép teljesítményéről és működéséről. Most a teljes rendszert a tengeren tesztelik egy, az Orkney-félszigettől 5 kilométerre keletre fekvő helyszínen.

A Haloról szólva: ezt a tenger alatti akkumulátort eleve zord vízi környezethez tervezték, arra, hogy csökkentse az üzemi kibocsátást és megbízható áramellátást tegyen lehetővé a megújuló energia felhasználására. A Halo alapja az intelligens energiagazdálkodási rendszer, az Axonn, ami valós időben maximalizálja a rendelkezésre álló akkumulátorkapacitást. Az RSP Halo rendszere a második olyan változat, amelyet kereskedelmi célú hullámenergia-integrációra építettek, és az első, ami a Verlume aberdeeni létesítményében épült.

„Ez a tengeri tesztprogram a projekt eddigi sikereinek csúcspontja, úgyhogy már nagyon várjuk a Halo telepítését. A tesztelés nagyszerű lehetőséget biztosít a kiváló minőségű teljesítmény- és működési adatok gyűjtésére, amelyek támogatni fogják a tenger alatti ágazat további villamosítását” – mondta Andy Martin, a Verlume kereskedelmi igazgatója.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS