Otthonfelújítási hitel: így adják a bankok

2021. 03. 25., 16:00

Folyamatos a bankoknál az érdeklődés az otthonfelújítási hitel iránt. Van pénzintézet, ahol a személyi kölcsön iránt nőtt meg a kereslet a felújítás kapcsán, és olyan is akad, amelyik felújítási célú személyi hitelt dobott a piacra.

Egyre fokozódik az érdeklődés a legfeljebb hatmillió forintos otthonfelújítási hitellel kapcsolatban - erről számoltak be azok a pénzintézetek a Bank360 elemzőinek, amelyek már forgalmazzák az új, állami kamattámogatással felvehető hitelt. Azok sem maradnak felújítási forrás nélkül, akik nem felelnek meg a jogszabályi feltételeknek: a bankok egy része helyettesítő terméket is kínál, amiből finanszírozhatók az átalakítási munkák.

A Bank360 elemzői arra voltak kíváncsiak, mekkora érdeklődést tapasztalnak a bankok az otthonfelújítási kölcsön iránt és átlagosan mekkora összeget vennének fel az ügyfelek.

A CIB Banknál nem érhető el az otthonfelújítási hitel, helyettea meglévő 5 és 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitelt kínálja kamatkedvezménnyel a lakásfelújítást tervező ügyfeleknek, ami ugyan magasabb kamatozású, de rugalmasabb annyival, hogy nem kell a felújítási munkálatokat egy éven belül befejezni. A bank módosított kölcsönével akár 10 millió forint is igényelhető legfeljebb 20 éves futamidőre és egyszeri díjmentes előtörlesztést lehet igénybe venni 3 millió forintig, ám az otthonfelújítási hitellel ellentétben itt nem kötelező a támogatás összegét a hitelbe betörleszteni. A hitelt azok is igényelhetik, akik az otthonfelújítási kölcsön és támogatás jogszabályi feltételeinek egyébként nem felelnek meg.

A Gránit Banknál a kedvezményes kölcsön február elseje óta érhető el, azóta kétszáznál is többen regisztráltak rá a bank weboldalán. Az érdeklődők többsége még gyűjti az igényléshez szükséges dokumentumokat, melyeket elegendő e-mailben elküldeni a banknak, az eredeti dokumentumokat a szerződéskötéskor kell csak bemutatni. A regisztráltak mintegy öt százaléka nyújtotta be eddig a szükséges dokumentumok teljes körét az igényléshez. Az ügyfelek átlagosan 6 millió forintos, azaz maximális összegű hitelt igényeltek, és egyetlen kérelmet sem kellett eddig eddig elutasítani.

A K&H Banknál március 24-ig 708 ügyfélnél történt meg az előminősítés. 115-en már beadták az igényléshez szükséges összes dokumentációt, 11 esetben volt már folyósítás is, 32 esetben pedig megtörtént a szerződéskötés. Az átlagos összeg 5 millió forint felett van, a leggyakoribb összeg a maximális 6 millió forint. Az átlagos futamidő 9 év feletti, a leggyakoribb pedig a maximális 10 év.

A MagNet Banknál március 1. óta érhető el az otthonfelújítási hitel, és kezdetektől fogva nagy az érdeklődés. Az ügyfelek többsége 6 millió forint iránt érdeklődik, és jellemzően a leghosszabb futamidőre kérik a hitelt.

Kialakítás alatt van a hitel az MKB Banknál. Elmondták: támogatják minden olyan termék bevezetését, ami segíti a célok megvalósítását kedvező feltételekkel, de jelenleg is vannak olyan hitelek a kínálatukban, amelyekkel felújítást finanszírozhat az ügyfél.

Az OTP Banknál az indulás óta komoly érdeklődést tapasztalnak, folyamatosak a szerződéskötések. A bank külön felhívja a figyelmet két tényezőre: hogy az igénylők 1 éve az ingatlanban lakjanak és, hogy a házastársaknak együtt kell teljesíteni a feltételeket. A bank szerint gyakran előfordul, hogy az egyik félnek nem a támogatással érintett lakásban van az állandó lakcíme.

A Raiffeisen Bank konkrét számokat nem közölt, de annyit elárultak, hogy folyamatos az érdeklődés. A bank jelenleg háromféle alternatívát kínál felújítási célra az otthonfelújítási hitelen túl.

A Sberbanknál az otthonteremtési támogatás nem elérhető, és nem is tervezik annak bevezetését. A banknál 2021 márciusa óta a FelújítLAK lakásfelújítást segítő személyi kölcsön érhető el. A bank könnyű hozzáférhetőséget és gyors elbírálást ígér. Kezdetben az ügyfeleknek a kamatot kell csak fizetni, és a kölcsön tőkeösszegének visszafizetésére a türelmi időt követően kerül sor.

A Takarékbank eddig több, mint 1 milliárd forintnyi igényt fogadott be, az igénylések feldolgozása és a szerződéskötés folyamatosan zajlik. A bank szerint sokan választják a gyorsabban hozzáférhető személyi kölcsönöket is a felújítási célokhoz, mivel a program indulása óta jelentősen megnőtt a személyi kölcsön igénylések és szerződéskötések mértéke is. Az átlagosan igényelt összeg 5 millió forint körül alakul.

2021. február közepétől érhető el az Unicredit Banknál az otthonfelújítási hitel, az indulás óta 100 millió forintot meghaladó értékben igényelt belőle nagyjából húsz ügyfél. Az igényelt átlagos hitelösszeg minimálisan marad 5 millió forint alatt. A bankhoz eddig nem érkezett olyan igénylés, amit valamilyen okból el kellett volna utasítani.

Az állam állja a felújítás felét

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január, az otthonfelújítási hitel pedig február óta érhető el: az állam a felújítási munkálatok költségének felét, legfeljebb 3 millió forintot finanszíroz a gyermeket nevelők számára. Mivel a támogatás utófinanszírozású, az igénylőknek jelentős önerővel – 6 millió forinttal – kell rendelkezniük, hogy kihasználhassák a támogatás maximális értékét. Ezt elősegítendő, az állam kamattámogatott, legfeljebb 3 százalékos kamatozású ingatlanfedezetű kölcsön bevezetéséről döntött, amelybe kötelezően betörlesztendő a támogatás összege.

Hogy pontosan mire és milyen feltételekkel használható fel az otthonfelújítási támogatás, arról itt írt bővebben a Bank360.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS