Dinamikusan bővül a vállalati hitelezés

2019. 10. 18., 08:35

A hitelintézetek – a pénzpiaci ügyleteket nem számítva – összesen 769 milliárd forintnak megfelelő új szerződést kötöttek a nem pénzügyi vállalatokkal 2019 második negyedévében – derül ki a jegybank friss összefoglalójából.

A folyósítások és a törlesztések eredőjeként a hitelintézetek hitelállománya 2019. április–júniusban 435 milliárd forinttal bővült, ebből 256 milliárd forintot a forinthitelek, 179 milliárd forintot a devizahitelek tettek ki – írják összefoglalójukban a KAVOSZ szakemberei.

A második negyedévben a pénzügyi, biztosítási ágazat hitelállománya 158 milliárd forinttal nőtt; a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat hitelállománya 47, míg az építőipar és ingatlanügyek ágazaté 58 milliárd forinttal emelkedett.

A hitelezési feltételek a negyedév folyamán érdemben nem változtak, ugyanakkor a jegybank felmérésében megkérdezett pénzintézetek nettó 40 százaléka úgy vélte: a piaci versenyhelyzet a feltételek enyhítése irányába mutat – igaz, a következő félévre még nem várható a kondíciók változása. Ezen a téren kivételt az üzleti célú ingatlanra nyújtott hitelek jelentenek, amelyek körében szigorodtak – és a várakozások szerint tovább szigorodnak – a feltételek, mivel a hitelintézetek többsége szerint fennáll egy ingatlanpiaci árbuborék kialakulásának veszélye.

További részletek a KAVOSZ oldalán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS