Megbüntették a meggyes sörökkel hibázókat

2021. 08. 26., 15:30

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A Nébih a Szupermenta program tesztjében augusztusban teljes körű vizsgálatnak vetett alá 19 féle meggyes sört, köztük 14 dobozos és 5 üveges kiszerelésű italt. A termékek alkoholtartalma jelölésük alapján 3,3-tól egészen 8 térfogatszázalékig terjedt.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek ellenőrizték a termékek élelmiszerbiztonsági és -minőségi megfelelőségét. Vizsgálták többek között a meggyes sörök alkoholtartalmát, az alkohol eredetét és a penészgombatoxin jelenlétét. Ellenőrizték a tartósítószerek, színezékek, mennyiségét is és számos további mikrobiológiai és egyéb vizsgálatot végeztek. Minden tesztelt termék minden paraméterben megfelelt az előírásoknak.

A hatósági ellenőrzéseknél négy terméknél találtak jelölési hibát, előfordult, hogy egy-egy terméknél egyszerre többet is. A Nébih az érintett három gyártó és egy forgalmazó ellen hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki 160 ezer forint értékben.

A hivatal ellenőrizte a nyomon követhetőséget is, ezen a téren hat terméknél tapasztaltak kisebb hiányosságot, emiatt az érintett kereskedelmi üzletláncokkal szemben 300 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatában – ahol ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket – a Kézműves Meggyes sör végzett az élen, a Lindemans Kriek Meggyes sör lett a második helyezett, míg a harmadik helyet a St. Louis Kriek Meggyel ízesített belga sör érdemelte ki. (Nébih)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS