Korszakalkotó eredmény: fémhulladék segítségével is előállítható hidrogén

Korszakalkotó eredmény: fémhulladék segítségével is előállítható hidrogén
2024. 04. 17., 16:10

A környezetszennyező és drága megoldások zseniális alternatívája lehetővé teszi, hogy a tüzelő- vagy üzemanyag célra előállított hidrogén termelése végre világszerte elterjedjen és felfusson.

A hidrogénnel kapcsolatos kihívások (különösen a fosszilis tüzelőanyagokra és a drága nemesfémekre, például a platinára való támaszkodás) megoldására törekedve a tudósok kifejlesztettek egy módszert, amivel a fémhulladék katalizátorrá alakítható és alkalmassá válik arra, hogy vízből hidrogént állítson elő. A módszert a Nottinghami Egyetem Kémiai Iskolájának és Mérnöki Karának kutatócsoportja igazolta: kiderült, hogy az olcsón, nagy mennyiségben beszerezhető fémhulladék a hidrogéngyártás hatékony katalizátoraként újrahasznosítható.

A tudósok megoldása amellett, hogy fenntartható, költséghatékony is. Ez a technológiai ugrás új lehetőségeket kínál arra, hogy a tiszta üzemanyag felhasználásával lehetővé tegye a gépjárművek fenntartható működését, hiszen a hidrogén elégetésének egyetlen mellékterméke a vízgőz. Mivel a hidrogén előállítása hagyományosan fosszilis tüzelőanyagokra vagy drága fémekre támaszkodik, egy új, tényleg fenntartható technológia megalkotása a víz elektrolízisére „a hidrogén előállításának legígéretesebb zöld útja” lehet – vallják a kutatók a nemrég megjelent tanulmányban.

Új értelmet nyer az ipari fémhulladék

A tudósok megállapították, hogy a fémfeldolgozó ipar melléktermékének, a fémforgácsnak a felületét apró barázdák strukturálják, nanoméretű szinten. Ezek a textúrák képesek lehorgonyozni a platina vagy a kobalt atomjait, ami hatékony elektrokatalizátor létrehozásához vezet: képes a vizet hidrogénre és oxigénre hasítani. Az, hogy a víz hidrogén előállítására szolgáló elektrolízise fémmel megoldható, nem új felfedezés, hiszen platinával is végzik, de az ritka és drága nemesfém. A korlátozott globális készlet miatt a platina használata fenntarthatatlan, így azonnali alternatívát igényel. Erre adhat választ a brit egyetemen kifejlesztett módszer. A fémhulladék ugyanis költséghatékony és bőségesen rendelkezésre álló elektrokatalizátor-anyag, ami életképesebbé és méretezhetőbbé teszi a hidrogéngyártást.

„Pásztázó elektronmikroszkóp segítségével meg tudtuk vizsgálni a rozsdamentes acél, titán vagy nikkelötvözetből készült forgács látszólag sima felületét. Felfedeztük, hogy a felületek mindössze néhány tíz nanométer széles barázdákat tartalmaznak. Ez egyedülálló lehetőséget jelenthet az elektrokatalizátorok gyártásához” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Jesum Alves Fernandes. A professzor kifejtette: a platina atomok elhelyezéséhez magnetront (mikrohullám előállítására szolgáló vákuumcsövet vagy elektroncsövet) használtak a fémhulladék felületén, amire így egyfajta „platinaeső” hullott és az atomok nanorészecskékké álltak össze, tökéletesen illeszkedve a felület apró barázdáiba.

A kutatók mindössze 28 mikrogrammnyi nemesfémet szórtak rá egy egynégyzetcentiméteres forgácsra. Kiderült, hogy az elektrolizátor százszázalékos hatékonysággal működik, és percenként fél liter hidrogéngázt állít elő, csupán egyetlen darab forgácsból.

Az ezzel az eljárással készült elektrokatalizátorok nagy hatással lehetnek a gazdaságra, hiszen egyedülálló technológia született a platinarészecskék atomról atomra történő telepítésére, egy nanotexturált felületen, ami egyszerre két nagy akadályt lökött félre a tényleg hatékony és fenntartható elektrolízis útjából.

Gábor János

Főoldali kép: Nottinghami Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS