Az új protonakkumulátor a lítium-ion alternatívája lehet

Az új protonakkumulátor a lítium-ion alternatívája lehet
2023. 07. 29., 10:12

Ausztrál fejlesztésű az az újonnan bejelentett protonakkumulátor, ami forradalmasíthatja az energiatárolást, hiszen biztonságos, megfizethető, környezetbarát alternatívát kínál a lítium-ion akkumulátorokra. Az eszköz már most versenyre kel a hagyományos megoldásokkal.

Épületeket, autókat és eszközöket egyaránt üzemeltethet a jövőben a melbourne-i RMIT Egyetem által kifejlesztett protonakkumulátor – írja a Journal of Power Sources című folyóiratban közölt tanulmány. A megoldás új korszakot nyithat, hiszen benne van a lehetőség, hogy forradalmasítsa az otthonok, járművek és okoseszközök energiaellátását, ráadásul anélkül, hogy lítium-ion akkumulátorok jelentette környezetvédelmi aggályokat kellene megoldani.

Az akkumulátor egy szénelektróda segítségével tárolja a vízből leválasztott hidrogént, és hasonlóan működik, mint egy hidrogén üzemanyagcella, ami áramot termel.

„Ahogy a világ az üvegházhatású gázok nettó zéró kibocsátásának elérése érdekében áttér a megújuló energiaforrásokra, nagy szükség lesz további energiatárolási lehetőségekre, amelyek hatékonyak, olcsók, biztonságosak és stabil ellátási láncokkal rendelkeznek – érvelt a kutatást vezető John Andrews. A tanulmányt társszerzőként jegyző professzor a közleményben hozzátette: a kialakítás legújabb fejlesztései a lítium-ion megoldások versenyképes, karbonsemleges alternatívájává teszik a protonakkumulátorokat. Ez az a pont, ahol a proton akkumulátor - amely egy nagyon méltányos és biztonságos technológia - valódi értéket képviselhet, ráadásul nem okoz környezetvédelmi kihívásokat az élettartama végén, hiszen minden alkatrésze és anyaga frissíthető, újrafelhasználható vagy újrahasznosítható.”

A csapat hatékonyan demonstrálta a protonakkumulátor működőképességét azzal, hogy néhány percig több kis ventilátort és egy lámpát működtetett vele.

„A mi akkumulátorunk egy egységnyi tömegre vetített energiája már most összemérhető a kereskedelmi forgalomban kapható lítium-ion akkumulátorokkal, miközben sokkal biztonságosabb és jobb a bolygó számára, hiszen kevesebb erőforrást vesz ki a földből - állítja Andrews. A protonakkumulátorunkban felhasznált fő erőforrás a szén, ami bőségesen rendelkezésre áll, minden országban elérhető és olcsó az olyan, más típusú újratölthető akkumulátorokhoz szükséges erőforrásokhoz képest, mint például a lítium, a kobalt és a vanádium.”

Ha mindez az előny nem lenne elég: az RMIT akkumulátorát nagyon gyorsan fel lehet tölteni. A folyamat nem is bonyolult: a töltés során vízmolekulák hasadnak fel, hogy protonokat hozzanak létre, amelyek aztán egy szénelektródához kapcsolódnak. A kisülés során a protonok kiszabadulnak a szénelektródából, és a levegő oxigénjével egyesülve vízzé alakulnak – mindeközben energiát termelve.

Andrews szerint ez a módszer megkerüli a hidrogéngáz nagy nyomáson történő tárolásának, majd a molekulák üzemanyagcellákban történő újbóli felhasításának energiaigényes lépéseit. Az eszköz a leírt tulajdonságoknak köszönhetően sokkal kisebb veszteségekkel rendelkezik, mint a hagyományos hidrogénrendszerek, így energiahatékonyság szempontjából közvetlenül összehasonlítható a lítium-ion akkumulátorokkal.

A teljesítménye annyira ígéretes, hogy az RMIT a továbbfejlesztés érdekében kétéves együttműködést indít az olasz Eldor Corporation autóipari alkatrész-beszállítóval. A projekt célja, hogy végül prototípusként alkalmazzák a technológiát.

Gábor János

Főoldali kép: Dr. Shahin Heidari (balra) és Dr. Seyed Niya, a tanulmány társszerzői az akkumulátor demonstrációján. Fotó: RMIT

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS