Zöld jelzést kaptak az EBRD első InvestEU-projektjei

Zöld jelzést kaptak az EBRD első InvestEU-projektjei
2023. 03. 27., 15:38

A beruházási bizottság jóváhagyja az EBRD első InvestEU-projektjeit, amelyek célja a zöld mobilitás és energia támogatása – tájékoztatott az Európai Bizottság.

  • A 150 millió eurós InvestEU-garancia segítségével több mint 1,1 milliárd euró összegű finanszírozás lesz mozgósítható fenntartható projektek számára.
  • Az InvestEU program keretében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Bizottság együtt fog működni annak érdekében, hogy számos uniós ország teljes mértékben kiaknázhassa zöld potenciálját.
  • Új beruházások valósulnak meg a zöld és fenntartható projektek ösztönzésére az önkormányzati szektorban, valamint a közlekedési és energiaágazatban.
  • A projektek Bulgáriára, Csehországra, Észtországra, Görögországra, Horvátországra, Lengyelországra, Lettországra, Litvániára, Magyarországra, Romániára, Szlovákiára és Szlovéniára terjednek ki.

Az InvestEU beruházási bizottsága 2023. március 24-én mintegy 150 millió euróig terjedő garanciát hagyott jóvá keretmegállapodások formájában az EBRD hamarosan megvalósuló első műveleteire. Mindez az Európai Bizottság és az EBRD között létrejött, 450 millió euróig terjedő InvestEU garanciamegállapodás részét képezi.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az InvestEU program támogatásával közvetlen beruházásokon vagy pénzügyi közvetítőkön keresztül több mint 1,1 milliárd euró finanszírozást fog mozgósítani azon uniós országok javára, ahol az EBRD műveleteket folytat zöld potenciáljuk maradéktalan kiaknázásának előmozdítása érdekében. Olyan beruházási projektekhez nyújt támogatást, amelyek célja a fenntarthatóság javítása és a kedvezőtlen környezeti hatások minimalizálása.

Az új finanszírozás fel fogja lendíteni a környezeti kihívások kezelését célzó zöld és fenntartható beruházásokat az önkormányzati szektorban, valamint a közlekedési és energiaágazatban – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Hozzá fog járulni az EBRD Zöld városok programjának sikeréhez is, amely több mint 50 városi területen fejti ki hatását a zöld átállás felgyorsítása érdekében. Elő fogja segíteni a Covid19-világjárvány utáni helyreállítást, az infrastrukturális hiányosságok pótlását, valamint az érintett uniós országok versenyképességének és társadalmi-gazdasági konvergenciájának javítását. Ezen túlmenően ezekben az országokban a pénzügyi intézmények hiteleket fognak tudni nyújtani a fenntartható közlekedésre, az energiahatékonyságra, a megújuló energiára és a lakóépületekre irányuló beruházások finanszírozásához. Ez hozzá fog járulni az energiamegtakarításhoz, valamint az épületek és a közlekedési ágazat kibocsátásának csökkentéséhez.

Végezetül, az InvestEU támogatásával az EBRD zöld beruházásokat is támogatni fog egy sor ipari és infrastrukturális projektben. Ezek olyan magánvállalatokat érintenek, amelyek az új technológiák növekvő költségeivel, a magasabb érzékelt kockázattal és a rendelkezésre álló finanszírozás hiányával szembesülnek. Az ebben az összefüggésben a tervek szerint finanszírozott projektek többek között: az ipar és a kereskedelem energia- és erőforrás-hatékonyságával, a körforgásos gazdasággal és az újrahasznosítási kezdeményezésekkel, a zöld épületekkel, a fenntartható élelmiszerekkel, a megújuló energiával, az energiatárolással és az energiahálózatokkal, a vízzel és a szennyvízzel, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és városi közlekedéssel kapcsolatos projektek.

Üdvözlő szavak

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök a következőket mondta:  „Örömmel fogadom az InvestEU-garanciák támogatásával létrejött első EBRD-keretmegállapodásokat, amelyek segíteni fogják a közép- és kelet-európai uniós országokat és Görögországot abban, hogy teljes mértékben kiaknázzák a zöld növekedésre és a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó potenciáljukat. Támogatni fogják a zöld beruházásokat az önkormányzati szektorban, valamint a közlekedési és energiaágazatban, ösztönzik a versenyképességet és elősegítik a társadalmi-gazdasági konvergencia fokozását. Az InvestEU kulcsfontosságú szerepet játszik a beruházások ösztönzésében Unió-szerte, valamint a fenntartható, inkluzív és reziliens gazdaság előmozdításában. Az EBRD fontos és megbízható partnerünk e prioritások megvalósításában.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos így nyilatkozott: „Az InvestEU Unió-szerte olyan beruházásokat támogat, amelyek elősegítik közös célkitűzéseink elérését. Legsürgetőbb feladatunk pedig az, hogy zöldebbé és fenntarthatóbbá tegyük Európát. E garanciák jóváhagyása azt mutatja, hogy milyen előnyökkel jár az, hogy az EBRD az InvestEU végrehajtó partnerei közé tartozik. Együttesen a továbbiakban is biztosítani tudjuk, hogy az InvestEU kulcsfontosságú beruházási projektek megvalósításában működjön közre, és segítse a zöld átállást.

Odile Renaud-Basso, az EBRD elnöke hozzátette: „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Bizottsággal kialakított partnerségünk fenntarthatóbb és környezetbarátabb beruházásokat fog lehetővé tenni szerte az EU-ban. Az EBRD fel fogja használni a magánszektorral és a szakpolitikával kapcsolatos szaktudását annak érdekében, hogy segítse a zöld jövő felé való gyors átmenetet azokban az uniós országokban, ahol beruházunk – különösen gazdaságuk önkormányzati szektorában, valamint ipari és kkv-ágazataiban.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS