Zöld jelzést kaptak az EBRD első InvestEU-projektjei

Zöld jelzést kaptak az EBRD első InvestEU-projektjei
2023. 03. 27., 15:38

A beruházási bizottság jóváhagyja az EBRD első InvestEU-projektjeit, amelyek célja a zöld mobilitás és energia támogatása – tájékoztatott az Európai Bizottság.

  • A 150 millió eurós InvestEU-garancia segítségével több mint 1,1 milliárd euró összegű finanszírozás lesz mozgósítható fenntartható projektek számára.
  • Az InvestEU program keretében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Bizottság együtt fog működni annak érdekében, hogy számos uniós ország teljes mértékben kiaknázhassa zöld potenciálját.
  • Új beruházások valósulnak meg a zöld és fenntartható projektek ösztönzésére az önkormányzati szektorban, valamint a közlekedési és energiaágazatban.
  • A projektek Bulgáriára, Csehországra, Észtországra, Görögországra, Horvátországra, Lengyelországra, Lettországra, Litvániára, Magyarországra, Romániára, Szlovákiára és Szlovéniára terjednek ki.

Az InvestEU beruházási bizottsága 2023. március 24-én mintegy 150 millió euróig terjedő garanciát hagyott jóvá keretmegállapodások formájában az EBRD hamarosan megvalósuló első műveleteire. Mindez az Európai Bizottság és az EBRD között létrejött, 450 millió euróig terjedő InvestEU garanciamegállapodás részét képezi.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az InvestEU program támogatásával közvetlen beruházásokon vagy pénzügyi közvetítőkön keresztül több mint 1,1 milliárd euró finanszírozást fog mozgósítani azon uniós országok javára, ahol az EBRD műveleteket folytat zöld potenciáljuk maradéktalan kiaknázásának előmozdítása érdekében. Olyan beruházási projektekhez nyújt támogatást, amelyek célja a fenntarthatóság javítása és a kedvezőtlen környezeti hatások minimalizálása.

Az új finanszírozás fel fogja lendíteni a környezeti kihívások kezelését célzó zöld és fenntartható beruházásokat az önkormányzati szektorban, valamint a közlekedési és energiaágazatban – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Hozzá fog járulni az EBRD Zöld városok programjának sikeréhez is, amely több mint 50 városi területen fejti ki hatását a zöld átállás felgyorsítása érdekében. Elő fogja segíteni a Covid19-világjárvány utáni helyreállítást, az infrastrukturális hiányosságok pótlását, valamint az érintett uniós országok versenyképességének és társadalmi-gazdasági konvergenciájának javítását. Ezen túlmenően ezekben az országokban a pénzügyi intézmények hiteleket fognak tudni nyújtani a fenntartható közlekedésre, az energiahatékonyságra, a megújuló energiára és a lakóépületekre irányuló beruházások finanszírozásához. Ez hozzá fog járulni az energiamegtakarításhoz, valamint az épületek és a közlekedési ágazat kibocsátásának csökkentéséhez.

Végezetül, az InvestEU támogatásával az EBRD zöld beruházásokat is támogatni fog egy sor ipari és infrastrukturális projektben. Ezek olyan magánvállalatokat érintenek, amelyek az új technológiák növekvő költségeivel, a magasabb érzékelt kockázattal és a rendelkezésre álló finanszírozás hiányával szembesülnek. Az ebben az összefüggésben a tervek szerint finanszírozott projektek többek között: az ipar és a kereskedelem energia- és erőforrás-hatékonyságával, a körforgásos gazdasággal és az újrahasznosítási kezdeményezésekkel, a zöld épületekkel, a fenntartható élelmiszerekkel, a megújuló energiával, az energiatárolással és az energiahálózatokkal, a vízzel és a szennyvízzel, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és városi közlekedéssel kapcsolatos projektek.

Üdvözlő szavak

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök a következőket mondta:  „Örömmel fogadom az InvestEU-garanciák támogatásával létrejött első EBRD-keretmegállapodásokat, amelyek segíteni fogják a közép- és kelet-európai uniós országokat és Görögországot abban, hogy teljes mértékben kiaknázzák a zöld növekedésre és a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó potenciáljukat. Támogatni fogják a zöld beruházásokat az önkormányzati szektorban, valamint a közlekedési és energiaágazatban, ösztönzik a versenyképességet és elősegítik a társadalmi-gazdasági konvergencia fokozását. Az InvestEU kulcsfontosságú szerepet játszik a beruházások ösztönzésében Unió-szerte, valamint a fenntartható, inkluzív és reziliens gazdaság előmozdításában. Az EBRD fontos és megbízható partnerünk e prioritások megvalósításában.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos így nyilatkozott: „Az InvestEU Unió-szerte olyan beruházásokat támogat, amelyek elősegítik közös célkitűzéseink elérését. Legsürgetőbb feladatunk pedig az, hogy zöldebbé és fenntarthatóbbá tegyük Európát. E garanciák jóváhagyása azt mutatja, hogy milyen előnyökkel jár az, hogy az EBRD az InvestEU végrehajtó partnerei közé tartozik. Együttesen a továbbiakban is biztosítani tudjuk, hogy az InvestEU kulcsfontosságú beruházási projektek megvalósításában működjön közre, és segítse a zöld átállást.

Odile Renaud-Basso, az EBRD elnöke hozzátette: „Nagy örömömre szolgál, hogy az Európai Bizottsággal kialakított partnerségünk fenntarthatóbb és környezetbarátabb beruházásokat fog lehetővé tenni szerte az EU-ban. Az EBRD fel fogja használni a magánszektorral és a szakpolitikával kapcsolatos szaktudását annak érdekében, hogy segítse a zöld jövő felé való gyors átmenetet azokban az uniós országokban, ahol beruházunk – különösen gazdaságuk önkormányzati szektorában, valamint ipari és kkv-ágazataiban.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-28 20:10:00
„Akkor tudjuk felsővezetőként újra energizálni a munkatársakat, ha emberként is jelen vagyunk, és tudunk közösséget építeni magunk körül, egy olyan közösséget, ami megtartja, segíti, nem csak szakmailag, hanem lelkileg, mentálisan is a munkavállalókat. Újra kell tölteni a biztonság- és bizalomtankjaikat, mert csak feltöltődve lesznek lelkesíthetőek és ambiciózusak a változásra, a transzformációra” – írja Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS