Zöld jelzést kapott az európai digitális személyiadat-tárca

Zöld jelzést kapott az európai digitális személyiadat-tárca
2023. 11. 10., 13:11

Megállapodott az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa az európai digitális személyiadat-tárcák bevezetéséről.

Ezzel lezárul a társjogalkotók által végzett munka, amely az első valamennyi európai polgár számára elérhető, megbízható és biztonságos digitális személyazonossági keretről, vagyis az európai digitális személyazonosság jogi keretről szóló, 2023. június 29-én létrejött ideiglenes politikai megállapodás eredményeit hajtja végre.

Az új szabályozás értelmében bármely uniós polgár létrehozhatja majd a saját európai digitális személyiadat-tárcáját, amellyel Európa-szerte teljes biztonságban és a személyes adatai védelme mellett férhet hozzá az online köz- és magánszolgáltatásokhoz – olvasható az Európai Bizottság közleményében..

„Örömömre szolgál, hogy ezek a rendkívül technikai jellegű tárgyalások eredményre jutottak, és így a javaslatunkból jogszabály válhat. Az európai digitális személyiadat-tárca új korszakot nyit a digitális évtized jegyében, miközben lehetővé teszi a személyes digitális dokumentumok kényelmes és biztonságos kezelését, valamint az online köz- és magánszolgáltatásokhoz való mindennapi hozzáférést. Az európai polgárok ellenőrzésük alatt tarthatják majd személyes adataikat, és ha úgy döntenek, könnyen megoszthatják őket a telefonjukon található alkalmazás segítségével” – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke.

„A mai megállapodással jelentős lépést teszünk az EU azon célkitűzése felé, hogy 2030-ra minden európai polgár számára elérhető legyen a biztonságos és a magánélet védelmét szolgáló digitális személyazonosság használata. Az európai digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi a polgárok számára, hogy ellenőrzésük alatt tartsák az adataikat, és biztonságosabbá teszi számukra az online szolgáltatások használatát. Meg fogja erősíteni Európa technológiai szuverenitását, és segítségünkre lesz a jelen és a jövő digitalizációval kapcsolatos kihívásainak kezelésében” – tette hozzá Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A közszolgáltatások mellett a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján kijelölt online óriásplatformoknak (beleértve az olyan szolgáltatókat is, mint az Amazon, a Booking.com vagy a Facebook), valamint azon magánszolgáltatóknak, amelyeknek jogilag kötelező azonosítaniuk a felhasználóikat, el kell fogadniuk az európai digitális személyiadat-tárcát az online szolgáltatásaikba való bejelentkezés során. Emellett a tárcák funkciói és a rájuk vonatkozó közös előírások valamennyi magánszolgáltató számára vonzóvá teszik majd őket, és ennek következtében azok szolgáltatásaik során elfogadják majd a tárcákat, ezáltal pedig új üzleti lehetőségek jönnek létre. A tárca azt is megkönnyíti, hogy a szolgáltatók megfeleljenek a különböző szabályozási követelményeknek.

A digitális személyazonosság biztonságos tárolása mellett a tárca azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bankszámlát nyissanak, kifizetéseket teljesítsenek és digitális dokumentumokat tároljanak – például digitális vezetői engedélyt, orvosi rendelvényt, szakmai végzettséget igazoló dokumentumot vagy utazásra feljogosító jegyet. A tárca az uniós jog által garantált online azonosítás felhasználóbarát és praktikus alternatívája. A tárca teljes mértékben tiszteletben tartja a felhasználó azon döntését, hogy megosztja-e a személyes adatait vagy sem, a legmagasabb szintű, független módon tanúsított biztonságot nyújtja, és kódjának releváns részei nyílt forráskódú formában elérhetők lesznek, hogy ki lehessen zárni a visszaélés, a jogellenes követés, nyomon követés vagy a kormányzati lehallgatás lehetőségét.

A jogalkotási viták számos, a polgárok számára fontos területen megerősítették a rendelet célkitűzéseit. A tárca tartalmazni fogja az összes tranzakcióra kiterjedő, a birtokosa számára hozzáférhető irányítópultot, lehetőséget biztosít az adatvédelem megsértésével kapcsolatos gyanú bejelentésére, és átjárhatóságot biztosít a tárcák között. Ezenkívül a polgárok a meglévő nemzeti digitális személyazonosító rendszerekkel is összekapcsolhatják a tárcát, és nem szakmai céljaikra ingyenesen használható elektronikus aláíráshoz is jutnak.

A tagállamoknak 24 hónappal az európai digitális személyiadat-tárcára és a tanúsításra vonatkozó műszaki előírásokat meghatározó végrehajtási jogi aktusok elfogadását követően kell majd biztosítaniuk polgáraik számára az európai digitális személyiadat-tárcákat. Az említett végrehajtási jogi aktusok – amelyeket 6 és 12 hónappal a rendelet elfogadása után fogadnak majd el – az uniós digitális személyazonossági eszköztár keretében kidolgozott előírásokra fognak támaszkodni, és harmonizált feltételeket fognak meghatározni a tárcák Európa-szerte történő bevezetésére vonatkozóan.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS