Zöld jelzést kapott a gépekről szóló új rendeletet

Zöld jelzést kapott a gépekről szóló új rendeletet
2023. 05. 22., 19:52

Az Európai Tanács elfogadta a gépekről szóló új rendeletet, amely naprakésszé teszi és rendeletté alakítja a gépekről szóló 2006-os irányelvet.

Az új szöveg harmonizálja a gépekre vonatkozó alapvető uniós egészségvédelmi és biztonsági követelményeket, előmozdítja a gépek szabad mozgását, valamint magas szintű biztonságot szavazol a munkavállalók és a polgárok számára – olvasható a Tanács közleményében.

A gépekről szóló 2006. évi irányelv az egyik olyan fő jogszabály, amely a gépek tekintetében uniós szinten alkalmazandó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelmények harmonizálására irányul. Az új rendelet jogi keretet hoz létre a biztonságos gépek uniós piacon történő forgalomba hozatalára vonatkozóan, és kiterjed a kialakulóban lévő technológiákhoz kapcsolódó új kockázatokra. Emellett jogbiztonságot is garantál azáltal, hogy egyértelművé teszi a rendelet hatályát, amely egyebek mellett kiterjed a személyszállításra használt kis járművekre és a könnyű elektromos járművekre – például robogókra és kerékpárokra –, mivel ezek használata széles körben elterjedt, és potenciálisan veszélyesek lehetnek a felhasználóikra nézve.

A ma elfogadott rendelet kötelezővé teszi a harmadik fél általi megfelelőség-értékelést a „nagy kockázatú” gépek hat kategóriája esetében. A biztonsági információkat minden termékhez biztosítani kell, azonban a rendelet értelmében – a digitális átállással összhangban – az alapértelmezett opciónak a digitális használati utasításokat kell tekinteni. Továbbra is lehetséges lesz nyomtatott formában hozzájutni a használati utasításokhoz, amennyiben a vásárlók erre igényt tartanak.

A rendeletet – azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke azt aláírta – ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az a kihirdetést követő huszadik napon hatályba fog lépni. A tagállamoknak és a gazdasági szereplőknek 42 hónap áll majd rendelkezésére az új rendelet szabályainak kötelező alkalmazása előtt.

A gépekről szóló (közel 300 oldalas) rendelet itt olvasható magyarul.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS