Zöld jelzést kapott a gépekről szóló új rendeletet

Zöld jelzést kapott a gépekről szóló új rendeletet
2023. 05. 22., 19:52

Az Európai Tanács elfogadta a gépekről szóló új rendeletet, amely naprakésszé teszi és rendeletté alakítja a gépekről szóló 2006-os irányelvet.

Az új szöveg harmonizálja a gépekre vonatkozó alapvető uniós egészségvédelmi és biztonsági követelményeket, előmozdítja a gépek szabad mozgását, valamint magas szintű biztonságot szavazol a munkavállalók és a polgárok számára – olvasható a Tanács közleményében.

A gépekről szóló 2006. évi irányelv az egyik olyan fő jogszabály, amely a gépek tekintetében uniós szinten alkalmazandó alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelmények harmonizálására irányul. Az új rendelet jogi keretet hoz létre a biztonságos gépek uniós piacon történő forgalomba hozatalára vonatkozóan, és kiterjed a kialakulóban lévő technológiákhoz kapcsolódó új kockázatokra. Emellett jogbiztonságot is garantál azáltal, hogy egyértelművé teszi a rendelet hatályát, amely egyebek mellett kiterjed a személyszállításra használt kis járművekre és a könnyű elektromos járművekre – például robogókra és kerékpárokra –, mivel ezek használata széles körben elterjedt, és potenciálisan veszélyesek lehetnek a felhasználóikra nézve.

A ma elfogadott rendelet kötelezővé teszi a harmadik fél általi megfelelőség-értékelést a „nagy kockázatú” gépek hat kategóriája esetében. A biztonsági információkat minden termékhez biztosítani kell, azonban a rendelet értelmében – a digitális átállással összhangban – az alapértelmezett opciónak a digitális használati utasításokat kell tekinteni. Továbbra is lehetséges lesz nyomtatott formában hozzájutni a használati utasításokhoz, amennyiben a vásárlók erre igényt tartanak.

A rendeletet – azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke azt aláírta – ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az a kihirdetést követő huszadik napon hatályba fog lépni. A tagállamoknak és a gazdasági szereplőknek 42 hónap áll majd rendelkezésére az új rendelet szabályainak kötelező alkalmazása előtt.

A gépekről szóló (közel 300 oldalas) rendelet itt olvasható magyarul.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS