Véglegessé vált a rövid távú bérbeadást szabályozó uniós rendelet

2024. 03. 18., 15:10

Az Európai Tanács rendeletet fogadott el a rövid távú szálláshely-szolgáltatásokkal kapcsolatos adatgyűjtésről és -megosztásról, ezzel lezárult az uniós döntéshozatali folyamat.

A rövid távú bérbeadást szabályozó rendelet hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb legyen az átláthatóság a rövid távú bérbeadás területén, és támogatja a fenntartható turizmus előmozdítására irányuló hatósági törekvéseket – olvasható a Tanács közleményében.

Az új szabályok értelmében harmonizált nyilvántartásba vételi előírások vonatkoznak majd a szállásadókra és rövid távra kiadott ingatlanjaikra. Többek között egyedi nyilvántartási számot kapnak, amelyet fel kell tüntetniük az ingatlanok bérbeadására szolgáló weboldalakon és online platformokon. A szállásadóknak alapvető információkat kell majd benyújtaniuk, hogy kiváltsák a nyilvántartási számot, amely nélkül nem nyújthatnak rövid távú szálláshely-szolgáltatást. Az online platformoknak rendszeresen információkat kell szolgáltatniuk a tagállamokban működtetett egységes digitális belépési pont részére a szállásadók által folytatott bérbeadási tevékenységről.

Azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke aláírja, a rendeletet ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon fog hatályba lépni. Alkalmazását 24 hónappal a hatálybalépését követően kell megkezdeni.

A lakások, házak és szobák rövid időre történő bérlése a szállásbérlés mindennapos formája lett a turisták és utazók körében. Az online platformok fellendítették a keresletet ezek iránt a szolgáltatások iránt, amelyek jelenleg az EU összes turisztikai szálláshelyének közel egynegyedét biztosítják. A rendelet arra korlátozódik, hogy közös rendelkezések révén harmonizált és könnyen használható nyilvántartási rendszert hozzon létre, nem célja, hogy szabályozza a piacra jutást az említett tevékenységek esetében – hangsúlyozza a közlemény.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS