Űralapú kommunikációs rendszert javasolt az Európai Bizottság

Űralapú kommunikációs rendszert javasolt az Európai Bizottság
2022. 02. 16., 18:14

Az Európai Bizottság rendeletjavaslatot tett közzé az űralapú biztonságos konnektivitásról, a rendszer teljes költsége várhatóan 6 milliárd euró lesz.

Napjaink digitális világában az űralapú konnektivitás a reziliencia stratégiai eszköze. Lehetővé teszi gazdasági növekedésünket, digitális vezetői és technológiai szuverenitásunkat, versenyképességünket és társadalmi fejlődésünket. A biztonságos konnektivitás az európai kormányok és polgárok közjava. Az Európai Bizottság ezért ambiciózus tervet terjeszt elő egy olyan űralapú biztonságos uniós kommunikációs rendszer megteremtésére, amelynek célja a következő:

– Biztosítja a biztonságos és költséghatékony műholdas kommunikációs szolgáltatásokhoz való zavartalan globális hozzáférés hosszú távú rendelkezésre állását. Támogatja a kritikus infrastruktúrák védelmét, a felügyeletet, a külső tevékenységeket, a válságkezelést és a tagállamok gazdasága, biztonsága és védelme szempontjából létfontosságú alkalmazásokat.

– A rendszer lehetővé teszi továbbá a magánszektor számára olyan kereskedelmi szolgáltatások nyújtását, amelyek segítik az európai polgárok és vállalkozások fejlett, megbízható és gyors kapcsolathoz való hozzáférését, beleértve a kommunikációs holtsávokat, így biztosítva a tagállamok közötti kohéziót. Ez a 2030-ra javasolt digitális évtized egyik célkitűzése. A rendszer emellett, a Global Gateway uniós stratégia részeként összeköttetést biztosít stratégiai jelentőségű földrajzi területekkel, például Afrikával és az Északi-sarkvidékkel.

A kormányzati felhasználói igények és a műholdas kommunikációs megoldások egyaránt gyorsan változnak. Az EU űralapú biztonságos kommunikációs rendszerének célja, hogy kielégítse ezeket a megnövekedett és változó igényeket, illetve hogy integrálja a biztonságos titkosításra szolgáló legújabb kvantumkommunikációs technológiákat. Innovatív és diszruptív technológiák fejlesztésén, valamint a New Space ökoszisztéma felhasználásán alapul.

A teljes költség várhatóan 6 milliárd euró lesz. Az unió hozzájárulása 2022 és 2027 között – jelenlegi árakon – 2,4 milliárd eurót tesz majd ki. A támogatás a közszektor számos forrásából (uniós költségvetés, tagállami források és az Európai Űrügynökség hozzájárulásai) és a magánszektor befektetéseiből származik.

Ez a kezdeményezés erősíti az uniós űrkutatási ökoszisztéma versenyképességét, mivel egy új infrastruktúra kifejlesztése 17–24 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket és számos új munkahelyet biztosít az uniós űriparban. Emellett fontos megemlíteni az innovatív konnektivitási szolgáltatásokat igénybe vevő downstream ágazatok által kiváltott továbbgyűrűző pozitív gazdasági hatásokat is. A polgárok szintén részesülhetnek e műholdas kommunikációs szolgáltatások technológiai előnyeiből, megbízhatóságából és működési teljesítményéből, melyek egyúttal nagy sebességű internetkapcsolatot is biztosítanak Európa-szerte.

Margrethe Vestager ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az űrtechnológia mindennapi életünkben és biztonságunk megőrzése szempontjából egyaránt nélkülözhetetlen. A mai kezdeményezések garantálják az állandó biztonságot és a hatékony konnektivitást. A polgárok és a kormányok egyaránt részesülnek előnyeiből. Kulcsszerepet játszik Európa digitális átalakulásában, továbbá versenyképesebbé is tesz bennünket. Reményeim szerint az űrforgalom-irányításra és az űrtechnológiára vonatkozó uniós megközelítés hosszú távon is garantálja majd a világűr biztonságos és fenntartható használatát.”

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hozzátette: „A világűr minden eddiginél zsúfoltabb, növelve ezáltal az űrpolitika összetettségét és a vele kapcsolatos kockázatokat. E globális kihívás megoldására a mai napon javaslatot teszünk az űrforgalom-irányítás uniós megközelítésére. Konkrét képességek kialakításával, normák meghatározásával, kulcsfontosságú partnerek támogatásával több szinten biztosítjuk a világűr biztonságos, védett és fenntartható használatát. Bár az űrforgalom-irányítás polgári törekvés, az európaiak biztonsága és védelme a biztonságos, védett és autonóm űrhozzáféréstől függ.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „A világűr egyre fontosabb szerepet tölt be mindennapi életünkben, gazdasági növekedésünkben, biztonságunkban és geopolitikai súlyunkban. Új konnektivitási infrastruktúránk nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít, mely jelenlegi internetes infrastruktúránk kiegészítésére szolgál, növelve a rezilienciát és a kiberbiztonságot, valamint konnektivitást biztosítva egész Európa és Afrika számára. Valódi páneurópai tervezet ez, mely lehetővé teszi számos induló vállalkozás és Európa egésze számára, hogy a technológiai innováció éllovasává váljon.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 13:10:00
2024. március 1-jén módosul az UJEGYKE-nyomtatvány, ettől az időponttól már külön is bejelenthető állandó meghatalmazás az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadásával kapcsolatos ügyek intézésére – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS