Uniós verseny fiatal fordítóknak: már jelentkezhetnek az iskolák

2022. 09. 05., 18:18

A középiskolák valamennyi uniós országból jelentkezhetnek a Juvenes Translatoresre, az Európai Bizottság éves fordítási versenyére.

  • A középiskolák valamennyi uniós országból jelentkezhetnek a Juvenes Translatoresre, az Európai Bizottság éves fordítási versenyére.

Az EU-országok középiskolái szeptember 2-án, közép-európai idő szerint 12:00 órakor kezdhették meg az online regisztrációt, lehetőséget adva diákjaiknak arra, hogy összemérjék tudásukat európai kortársaikkal. Idén a versenyzők az „Európai ifjúság” témához kapcsolódó szövegeket fordítanak majd.

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos így nyilatkozott: „A verseny célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a fordítói pálya, és általánosságban a nyelvtanulás iránt. 2022 az ifjúság európai éve. Ez a verseny különböző országokból származó fiatalokat hoz össze, a nyelvek iránti lelkesedésük megőrzésére ösztönzi őket, és segíti őket az emberek és kultúrák közötti válaszfalak lebontásában. Az EU virágzása szempontjából alapvető fontosságú, hogy különbségeink ellenére képesek legyünk egymással kommunikálni és megérteni egymást, és fel kell ruháznunk ez embereket az erre való képességgel.

A résztvevők szabadon eldönthetik, hogy az EU 24 hivatalos nyelve közül melyik kettőt választják (a hivatalos nyelvek összesen 552 nyelvkombinációt tesznek lehetővé).

A versenyre egy kétszakaszos folyamat keretében lehet jelentkezni. Az első szakaszban az iskoláknak kell regisztrálniuk 2022. október 20. 12:00 óráig (közép-európai idő szerint). A tanárok a regisztrációs űrlapot az EU 24 hivatalos nyelvének bármelyikén kitölthetik.

Ezt követően a Bizottság 705 – egy számítógép által kisorsolt – iskolát fog meghívni a második szakaszra. Az egyes országokból annyi iskola vehet részt a megmérettetésben, ahány képviselői helye van az adott országnak az Európai Parlamentben.

A kiválasztott iskolák ezt követően nevezhetik be diákjaikat a versenyre, iskolánként legfeljebb ötöt. A diákok bármilyen nemzetiségűek, de csak 2005-ös születésűek lehetnek.

A versenyre a részt vevő iskolák mindegyikében 2022. november 24-én, online kerül sor.

A győzteseket – országonként egyet – a Bizottság 2023. február elején hirdeti ki. A győztes versenyzők meghívást kapnak a díjátadó ünnepségre, amelyre 2023 tavaszán Brüsszelben kerül sor. A ceremónián találkozhatnak az Európai Bizottság hivatásos fordítóival, és elbeszélgethetnek velük a fordítói szakmáról.

Juvenes Translatores

A Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2007 óta minden évben megrendezi a Juvenes Translatores versenyt, melynek latin neve magyarul annyit tesz: fiatal fordítók. A verseny ösztönzi az iskolai nyelvtanulást, és ízelítőt ad a fiataloknak a hivatásos fordítók munkájából. A versenyen 17 éves középiskolások indulhatnak. A tanulók Európa-szerte mindegyik kiválasztott iskolában ugyanabban az időpontban készítik el fordításukat.

Az eddigi versenyek több résztvevőt is arra ihlettek, hogy nyelvi tanulmányaikat egyetemi szinten is folytassák, és a fordítást válasszák hivatásul. A megmérettetés ezenkívül remek alkalmat kínál az EU nyelvi sokszínűségének bemutatására is.

További információk:
Juvenes Translatores honlap
A Juvenes Translatores Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 10:11:00
Továbbra is a széles szakadék a lakáspiacon a kínálat és a kereslet között, és ez egyre inkább tetten érhető a használt lakások átlagos négyzetméterárának alakulásában; januárhoz képest már több helyen árcsökkenés látható – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS