Uniós reformtámogatás: hat magyar projekt a 225 friss nyertes között

2022. 03. 11., 12:55

Az Európai Bizottság 225 projektet hagyott jóvá, hogy támogassa a tagállamokat a modern és reziliens közigazgatást, fenntartható növekedési stratégiákat és reziliens gazdaságokat célzó reformok előkészítésében, megtervezésében és végrehajtásában, valamint hogy fokozza a jelenlegi és a jövőbeli válsághelyzetekre való reagálási képességüket.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős uniós biztos így fogalmazott: „Miközben még mindig a világjárványból próbálunk felépülni, két héttel ezelőtt új válság tört ki Európában. A technikai támogatási eszköz továbbra is támogatni fogja a tagállamokat és a régiókat az olyan reformok végrehajtásában, amelyek révén javítható rezilienciájuk, támogathatók növekedési stratégiáik, felkészítheti őket a zöld és digitális kettős átállásra és biztosítható a hatékony és dinamikus közigazgatás.”

A tagállami reformok támogatása a Technikai Támogatási Eszköz (Technical Support Instrument, TSI) révén történik, amelynek 2022. évi teljes költségvetése 116,8 millió euró. A TSI igényvezérelt eszköz, amely testre szabott szaktanácsadást nyújt. A TSI egyben rugalmas eszköz is, amelyet a tagállamok kérésére gyorsan hozzá lehet igazítani a felmerülő igényekhez.

Célzottabb támogatás

A projektek szorosan igazodnak a Bizottság fő prioritásaihoz. A 2022. évi TSI továbbra is támogatni fogja a tagállamokat a zöld és digitális átállásra irányuló reformok megtervezésében és végrehajtásában, valamint közigazgatási szerveik működési kapacitásának és hatékonyságának javításában. A kérelmek 36 százaléka a zöld megállapodás célkitűzéseire, 51 százaléka pedig a digitális átállásra irányul. Ezenkívül a 2022-re vonatkozóan kiválasztott, TSI-támogatásra irányuló kérelmek 57 százaléka a tagállamok helyreállítási és rezilienciaépítési terveiben szereplő reformokhoz kapcsolódik.

A 2022. évi TSI-munkaprogram tartalmaz néhány újdonságot is.

– Több országra vagy több régióra kiterjedő projektek: ezek a projektek ugyanazon prioritásokra összpontosítva több tagállam vagy régió közös kihívásainak kezeléséhez nyújtanak technikai támogatást. A szakértői tapasztalatcsere révén előmozdítják az egymástól való tanulást és a közös megközelítések kidolgozását

– Kiemelt projektek: ezek révén a Bizottság olyan reformokat támogat, amelyek iránt nagy tagállami igény mutatkozik, és amelyek összhangban vannak az uniós prioritásokkal. Idetartozik például az épületfelújítást támogató reformokat kidolgozni és végrehajtani kívánó tagállamokat megcélzó épületkorszerűsítési kiemelt projekt. Az európai gyermekgarancia végrehajtásának támogatására irányuló kiemelt projekt támogatja a tagállamokat az európai gyermekgarancia létrehozásáról szóló tanácsi ajánlás végrehajtásában. Technikai támogatást nyújt a gyermekszegénység és a társadalmi kirekesztés megelőzését és leküzdését célzó intézkedések és szakpolitikák végrehajtásához.

A kérelmek 50 százaléka olyan kiemelt projektekhez kapcsolódik, mint az idegenforgalom, az épületkorszerűsítési program, a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítése, a közigazgatás és a migránsok integrációja, a kérelmek 30 százaléka pedig több országot vagy több régiót érintő projekt.

Magyar projektek

Az 225 újonnan megítélt támogatás között hat magyar projekt van, amelyek az itt elérhető tájékoztatás szerint a következő területekre sorolhatók be:

– igazságos átmenet biztosítása,

– felújítás,

– helyi önkormányzatok finanszírozásának reformja,

– egyéni tanulási számlák bevezetése,

– a biodiverzitás-veszteségekből eredő pénzügyi kockázatok kezelése,

– biztosítás-felügyelet javítása.

Eddig összesen 28 magyarországi projekt nyert támogatást, közülük 12 már le is zárult.

A Technikai Támogatási Eszköz

A TSI a Bizottság fő eszköze arra, hogy a nemzeti hatóságok kérésére technikai támogatást nyújtson az EU-n belüli reformokhoz. A TSI részét képezi a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretnek, valamint az európai helyreállítási tervnek. Elődjének, a strukturálisreform-támogató programnak a sikerére épít, amelynek keretében 2017 óta több mint 1400 technikai támogatási projekt végrehajtására került sor az uniós tagállamokban.

A TSI-ből támogatásra jogosult reformok közé tartoznak – egyebek mellett – a közigazgatás, az államháztartási gazdálkodás, a migrációkezelés, az üzleti környezet, a pénzügyi szektor, a munkaerőpiac, az oktatási rendszerek, a szociális szolgáltatások, a veszélyeztetett gyermekek támogatása, az egészségügy, a zöld átállás és a kiberbiztonság terén végrehajtandó reformok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS